BIST 9.468
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.495,67
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Yıldırım'dan ABD'ye Suriye mesajı

Başbakan Binali Yıldırım, ABD'nin YPG konusundaki tutumunun Türkiye için büyük hayal kırıklığı olduğunu söyledi. DEAŞ'ın kurumsal anlamda çökertildiğini ifade eden Yıldırım, ABD ile yaşanan olumsuzlukların geride kaldığını söyledi.

Abone ol

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'ye sığınan Suriyeliler'in bir gün mutlaka kendi ülkelerine dönme umudu taşıdıklarını söyledi. Türkiye'nin Suriyeliler için her türlü fedakarlığı yapmaya devam edeceğini belirten Yıldırım, ABD'nin YGP açıklamaları sonrası Türkiye'nin beklentilerinin giderek arttığını söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım, Londra düşünce enstitüsünde konuştu. Suriye'de yedi yıldır süren iç savaşta 10 milyondan fazla insanın yerinden yurdundan olduğunu söyleyen Yıldırım, 700 bine yakın insanın da hayatını kaybettiğini kaydetti. İşte Binali Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları;

"Yedi yıldır Suriye'de iç savaş devam ediyor. 10 milyondan fazla insan yerinden yurdundan oldu. Bu karışıklıktan sebep 700 bine yakın insan hayatını kaybetti. Binlercesi canını kurtarmak için başka ülkelere giderken denizde boğuldu yok oldu gitti. Uluslararası toplumun akan kanı durdurmak krizi çözmek konusunda ne yazık ki beklenen etkiyi gösteremedi. Bu sorun giderek büyüdü artık sürdürülemez hale geldi.

"TERÖR ÖRGÜTLERİ OTORİTE BOŞLUĞUNU KULLANIYOR"

İnsanlığın vicdanını Suriye'nin umudunu ayakta tutan Türkiye'dir. Halkın beklentilerini anlamamakta ısrar eden bir irade, ülkedeki otorite boşluğunu fırsata çevirerek gündemi terörle yönetmeye çalışıyor. Kısaca terör örgütleri buradaki otorite boşluğundan çok ama çok istifa ediyorlar. Orada terörün daha da büyümesine alan yaratıyorlar.

"HİÇBİR AYRIM GÖZETMEKSİZİN KUCAK AÇTIK"

Suriye'nin enkaz haline dönüşmesine tabii ki Türkiye'nin kayıtsız kalması düşünülemez. Önce baskıdan hiçbir ayrım gözetmeksizin saldırılardan kaçanlara kucak açtık. Hiçbir devlet Türkiye'nin üstlendiği yükten fazlasını omuzlamamıştır. Ülkemizdeki Suriyeliler'e geçici koruma sağlıyoruz. Barınma ve beslenme dışında birçok uygulama başlattık. Öyle ki 6 yıl içerisinde Suriye'den ülkemize sığınan göçmenlerin 250 bin bebek gözlerini dünyaya Türkiye'de açtı. Bugün 600 bin çocuğa eğitim hizmeti veriyoruz. Bu konuda hiçbir fedakarlıktan kaçmıyoruz. Milyonlarca dolar harcamaktan kaçınmıyoruz, kaçınmayacağız. 

"GÖZLERİNDE VE ZİHİNLERİNDE KENDİ TOPRAKLARI VAR"

Tabii ki amacımız Suriyeliler'in yerinden yurdundan olmuş bu kadar insanın başka ülkelerde hayatını sürdürmesi söz konusu olamaz. Bunlar mutlaka ülkelerinde barış olacağını hayat ediyorlar. Biz ne imkan sağlarsak sağlayalım onların gözünde ve zihninde kendi toprakları var. Bunu gözardı edemeyiz. O halde Suriye'de bir an önce kalıcı barışa gidecek yolları birlikte uluslararası camia birlikte hareket ederek açmak. 

DEAŞ İLE MÜCADELE

Eminim ki Suriye meselesi çözüme kavuşacak ve bölgede yaşanan acılar son bulacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus DEAŞ ile mücadeledir. Burada ciddi bir başarı sağlanmıştır. Tamamen bitirilememiş, kurumsal olarak çökertilmiş; ancak münferit olarak devam etmektir. Fırat Kalkanı çerçevesinde çok önemli bir iş yaptım, 3 bin 600 DEAŞ'lı etkisiz hale getirilmiştir. Ayrıca 5 binden fazla DEAŞ mensubunu da gözaltına aldık bunların 3 bin tanesi tutuklandı. 

ABD'NİN YPG'YE SİLAH VERMESİ

Biliyorsunuz DEAŞ mücadelesini PYD ile birlikte yaptı. Bunun NATO'da müttefik olduğumuz ABD'ye usulü dairesinde doğru olmadığını defalarca anlattık. Bize, DEAŞ ile mücadelenin önemli olduğu belirtilerek bu konuda her türlü imkanın kullanacakları söylendi. Ne zamandan beri bir terör örgütünü yok etmek için bir başka terör örgütü kullanıyor? Bu kabul edilemez. Hele hele yarım asırdır müttefikimiz olan Amerika'nın olması bizi hayal kırıklığına uğrattı. Olan oldu artık DEAŞ da gündemden çıktığına göre artık Suriye'de güvenliğin sağlanması ve yeniden imarı için birlikte çalışmak gerekmektedir. Bu konudaki beklentilerimiz giderek artmaktadır."