BIST 9.530
DOLAR 32,45
EURO 34,76
ALTIN 2.478,52
HABER /  GÜNCEL

Başbakan Yıldırım'dan ABD'ye silah tepkisi

Başbakan Binali Yıldırım, ABD Senatosu'nun Türkiye'ye silah satışını askıya alma kararıyla ilgili konuştu. Yıldırım, 'Türkiye alternatifsiz değil' ifadelerini kullandı

Abone ol

Başbakan Binali Yıldırım, ABD Senatosu'nun Türkiye'ye silah satışını askıya almasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Yıldırım, "Bu teşebbüsler esef verici, stratejik ortaklığın ruhuna aykırı. Talihsiz bir gelişme, Türkiye alternatifsiz değil. Bu ambargolar zaafiyete neden olmaz" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Pentagon'a 2019 mali yılında 716 milyar dolarlık bütçe öngören yasa tasarısı, ABD Kongresi'nde 10'a karşı 85 oyla kabul edilmişti. Türkiye'nin Rusya'dan S-400 almasının ABD ile Türkiye arasındaki ortak silah sistemlerini geliştirmeyi olumsuz etkileyebileceği öne sürüldü ve bu adımın NATO'daki ortak çalışabilirliği etkileyebileceği savunulmuştu. 

Tasarıda söz konusu gerekçelerden dolayı F-35 savaş uçağı, Patriot hava savunma sistemleri, Chinook tipi ağır nakliye helikopteri, AH-1 tipi Kobra, H-60 Black Hawk tipi helikopterleri ile F-16 uçaklarının Türkiye'ye satılmasının bloke edilmesi gerektiğini öngören bir bölüm de yer almıştı. Ancak bu nihai karar değil. Senatodan geçen yasaya göre F-35 savaş uçakları ancak Türkiye'nin NATO ittifakına tehdit oluşturmadığının ABD Başkanı Donald Trump tarafından tescil edilmesi halinde teslim edilebilecek.

Mayıs ayı sonunda Temsilciler Meclisinde kabul edilen bütçe tasarısında da benzer şekilde Türkiye ile ilgili olarak S-400 füze savunma sistemleri ve F-35 savaş uçağı ile ilgili bölümlere yer verilmişti.

Senatodan geçen Pentagon bütçesinde Türkiye detayı