BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.428,84
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'ın konuşması hayal kırıklığı yarattı

Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti Kongresi'nde yaptığı konuşmayı değerlendirdi

Abone ol

AK Parti 4. Olağan Kongresi'nin yankıları sürüyor. Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kongrede yapmış olduğu konuşmayı değerlendirdi: Hayal kırıklığına uğradım.

Habertürk TV'den Didem Aslan Yılmaz'ın AK Parti Kongresi'nin yapıldığı salondan yaptığı canlı yayınına bağlanan Fatih Altaylı şöyle konuştu:

Ak Parti açısından coşkulu bir günde negatif bir şey söylemek istemem ama...

Benim kanaatimce Başbakan'ın bugünkü konuşması bende hayal kırıklığı yarattı. Ben çok daha üst perdeden bir konuşma bekliyordum. Günlük siyasete, muhalefetle olan tartışmalara bugün gireceğini düşünmüyordum. Bende bu beklentiyi yaratan Ak Parti'den yapılan açıklamalardı. Çok önemli, tarihi bir konuşma yapacak diyorlardı. Ben de bu paralelde bir manifesto gibi, iktidardaki 10. yılın kutlanacağı, 10. yıl nutku gibi bir konuşma bekliyordum. Beklediğim konuşmayı göremedim.

TAYYİP BEY DOĞRUDAN TABANA SESLENDİ

Dağıtılan kitapçığa gelir isek... Benim bugün Sayın Başbakan'dan beklediğim konuşma aslında o metin. Çünkü oradaki tonlamalar daha üst perdeden. Cumhuriyetin, devletin geleceği ile ilgili planları daha fazla anlatır gibi. Ama o metin Tayyip Bey'in konuşma üslübuna yakın değil. Coşku yok, daha didaktik bir dille yazılmış bir metin. Bu bakımdan o metni okumamasını doğal karşılıyorum. Tayyip Bey'in konuşmasının ne Cumhurbaşkanlığına ne de halka yönelik olduğunu gördüm. Doğrudan partinin kemik tabanına seslendi. bazı eleştirileri yanıtlamaya, 'Ben tanıdığınız bildiğim adamım hala' demeye yönelik bir metindi. O metin Cumhurbaşkanlığına yönelik bir metin değildi.

GÜL İLE ERDOĞAN ARASINDA SORUN ÇIKMAZ

Tayyip Bey ile Sayın Gül arasındaki oluşabilecek bir gerilim birbirlerini farklı noktalara sürükleyecek bir gerilim olmaz, sonuçta uzlaşırlar. AK Parti'de sorun çıkar diye bekleyenler varsa onu çok uzun süre beklerler, öyle bir kavga ve gerilim çıkmaz. Gül ile Erdoğan arasında öyle bir kavga olmaz. Çünkü ikisi de aynı teknededirler. Aynı teknedeki yolcuların varmak isteği yer aynı ise bunların tekneyi batırmadan, zora sokmadan gitmeleri lazım. Gitmek istedikleri nokta aynıdır. İkisi arasında gerilimli konularda Abdullah Bey gereken mesajları iki yerde verdi. Erdoğan'ın konuşmasından daha çok dağıtılan metni önemsiyorum. AK Parti'nin ve Sayın Erdoğan'ın milli görüşten devşirerek getirdiği tabana yönelik konuşmasıydı. Salonda enteresan şeyler oldu. Mesela Halit Mesaj çok alkış aldı. Mursi'den çok alkış aldı. Bu tabanın AK Parti'nin Filistin mesajına tam destek var. Keza taban Davutoğlu'na sahip çıktı. Başbakan'ın Suriye konuşması da destek aldı. AK Parti'ye eleştiri getirilen noktalarda AK Parti Erdoğan'a tam destek verdi.

DAĞITILAN METİN HOŞUMUZA GİDİYOR AMA...

Dağıtılan metne gelince. AK Parti'nin demokrasi vurgusu hepimizin hoşuna gidiyor ama uygulamasında sorunlar olduğunu, sözlerin tam olarak yerine oturmadığını görüyoruz. Gerçek bir demokrasiye geçilir mi bilmiyorum. Terör örgütüne destek verenlerin taleplerini karşılayacak, örgütü açığa çıkaracak noktada vaadler var. Kürtçe'yi neredeyse ikinci resmi dil, yarı resmi dil ilan etti. Memurların siyasete girmesi çok önemli bana göre. Başbakan Erdoğan siyasi katılımcılığı çok önemsiyor. Aslında biliyor ki, siyasi katılımın artması AK Parti'nin güçlenmesine yarayacak. Memurun siyasete girilmesine cevaz verilmesi önemli gelişme.