BIST 9.562
DOLAR 32,51
EURO 34,84
ALTIN 2.486,45
HABER /  POLİTİKA

Başbakan mahallenin namusunu kurtarsın!

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın sözlerini değerli bulduğunu belirterek Başbakan'a "kızın namusunu kurtarmak istiyorsan nikaha gel" çağrısı yaptı.

Abone ol

Tan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtlayarak Haşim Kılıç'ın sözerini ve Kamer Genç'in Japonya Büyükelçiliği'ndeki davranışlarını yorumladı.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun fiilen sona erdiğini kaydeden Tan, bu konuda da yine bütün siyasi partilerin birbirini suçlamaya başladığını ifade etti:

AYIP OLMASA MEVCUT ANAYASANIN ÜZERİNE 2013 YAZACAKLAR 

"Komisyon ilk kurulduğu gün de 4 partinin uzlaşma ihtimali yoktu. Bu süreç bitti. Hakikaten de görüldü ki 4 partinin doğru düzgün demokratik bir anayasada uzlaşma ihtimali yok. CHP ile MHP laikçi, kemalist, ulus devlet anlayışından asla taviz vermek istemiyorlar. Mevcut 12 Eylül darbesiyle daha da katılaşan paradigmadan asla taviz vermek istemiyorlar. Onların istediği ayıp olmasa 12 Eylül Kenan Evren anayasasının, darbe anayasanın üzerine 2013 yazıp, toplumun önüne koymak."

AK PARTİ KIZI EVDEN KAÇIRDI 

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'in konuya ilişkin açıklamalarını değerli bulduğunu vurgulayan Tan, "Aynen katılıyorum. Toplum yeni bir anayasa vaadiyle kandırılmıştır ve bütün ümitleri sokakta bırakılmıştır. Evlendirilme vaadiyle evden kaçırılan, çıkarılan, duyguları, bedeni istismar edilen kız gibi. Bunun da cevabını halk verecektir. Bu kızı evden kim kaçırdı? AK Parti. Başbakan'a tekrar söylüyoruz, "mahallenin namusunu kurtarmak istiyorsan nikah masasına gel" dedi.

Tan, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in Japonya Büyükelçiliği'nin resepsiyonunda Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a yönelik tavrına ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

KAMER GENÇ'İN YAPTIĞI SAYGISIZLIK 

"Emine hanımın kimin adına konuştuğunu bilmiyorum. Türkiye Cumhuriyeti devleti adına mı, kendi adına mı konuştu bilmiyorum. Ancak Kamer Genç'in yaptığı bir saygısızlık. Emine Erdoğan'ın devlet adına konuşacağını da tahmin etmiyorum. Konuşma yetkisini verecek olan makam da Japon Büyükelçiliğidir. Ev sahibi odur ve ev sahibi kime söz verirse, o konuşur. Söz verir vermez, niye verir, kime verir sizin hoşunuza gider, gitmez. Gitmezse terkedersiniz orayı, bir daha o davete gitmezsiniz. Kamer Genç sık sık ve herkese karşı bu saygısızlığı yapıyor. Yanlıştır, doğru bulmuyorum, kınıyorum."

Tan ayrıca, dün Meclis'e Türkiye'deki engelli derneklerinden bir heyet geldiğini ve sorunlarını içeren bir dosyayı takdim ettiklerini ifade ederek, engellilerin bir toplumun en önemli sorunlarının başında yer aldığını söyledi.

ATAMALAR ACİLEN GERÇEKLEŞTİRİLSİN 

Mevcut hükümet döneminde engellilerle ilgili önemli adımlar atıldığını, ancak bunun yeterli olmadığını belirten Tan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, "şu kadar engelli atamasını yapacağız" taahhütlerinde vaad edilen rakamın sadece yüzde 28'inin atamasının yapıldığını, geri kalan yüzde 72'lik kısmın beklediğini söyledi.

BDP olarak hükümetin bu konuda atacağı her türlü olumlu adımın yanında olduklarını ifade eden Tan, bunun basit oy hesaplarına, günlük siyasi polemiklere kurban edilecek bir mesele olmadığını vurguladı. Tan, hükümete "acilen önce bu taahhüt ettiğiniz rakamdaki atamaları gerçekleştirin" dedi.