BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  SEÇİM

Başbakan 'gazoz kapağı' olmayı kabul etmez!

Habertürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı, bugünkü köşesinden Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Ankara'ya sallayan başkanlık sistemi iddialarını değerlendirdi.

Abone ol

ANKARA'daki bomba kulis.

Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanı olursa, Anayasa'nın 104. maddesinin son paragrafı kullanılarak "fiili başkanlık sistemine" geçilecek.

Önceki gün Milliyet si yazarı 'ın köşesine taşıdığı bu iddiayı bugün Habertürk gazetesi yazarı kendi köşesinden değerlendirdi. 

Anayasa'nın 104'ncü maddesinde yer alan ve Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini tanımlayan düzenlemeyi köşesine taşıyan Altaylı, bu sistemin Türkiye'ye işlemeyeceği yorumunda bulundu.

Yorumuna birinci gerekçe olarak Anayasa Mahkemesi'nin vereceği iptal kararlarını gösteren Altaylı, ikinci gerekçesinde isim vermeden Erdoğan'la ilgili ilginç bir tespitte bulundu:

"Başbakan her kim olursa olsun, başbakanlık koltuğuna yükselmeyi başaracak kadar siyasi egosu olan biri olduğuna göre, bu kadar "gazoz kapağı" haline gelmeyi kabul etmez."

İşte Fatih Altaylı'nın bugünkü köşesinden yazdıkları...

104. madde, Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkilerini belirleyen madde ve son satırı şöyle:

"Cumhurbaşkanı ayrıca Anayasa'da ve kanunlarda verilen seçme ve atama görevleri ile diğer görevleri yerine getirir ve yetkilerini kullanır."

Tezkan'a bazı CHP'lilerin verdiği bilgiye göre, Erdoğan Cumhurbaşkanı olduktan sonra hazırlanacak her kanunda veya mevcut kanunlara atıf yapacak şekilde çıkarılacak yasalarda "Bu konuda yetki Cumhurbaşkanı'nındır" denilecek ve böylece fiili başkanlığın yolu açılacakmış.

Olabilir mi?
Olabilir.
Türkiye'de her şey olabilir.
Ancak ben bunun Türkiye'de bile işleyeceğini zannetmiyorum.

Birincisi, bu şekilde hazırlanacak her türlü kanun, "Anayasa'nın kuvvetler ayrılığına dayanan ruhuna aykırı olduğu" gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'nden döner.
İkincisi, başbakan her kim olursa olsun, başbakanlık koltuğuna yükselmeyi başaracak kadar siyasi egosu olan biri olduğuna göre, bu kadar "gazoz kapağı" haline gelmeyi kabul etmez.
O nedenle ben bu olasılığı çok ciddiye almıyorum.

Ama 2015 seçimlerinden sonra "başkanlık sistemine" geçecek bir çoğunluk ne yapar bilemem.
Ama Erdoğan bir kez Köşk'e çıktıktan sonra, bunun yapılacağından bile emin olamam.