BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.509,09
HABER /  DÜNYA

BAŞBAKAN ERDOĞAN’DAN SİTEMLİ AVRUPA GÜNÜ” MESAJI

Başbakan Erdoğan, “Bazı üye ülkelerin siyasi kaygılarla ortaya koydukları engeller yüzünden AB’ye üyelik sürecimizde bir tıkanma yaşandığı d...

Abone ol

Başbakan Erdoğan, “Bazı üye ülkelerin siyasi kaygılarla ortaya koydukları engeller yüzünden AB’ye üyelik sürecimizde bir tıkanma yaşandığı da ortadadır. Bu tıkanmanın aşılması, hem Türkiye’nin hem AB’nin yararına olacaktır” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Mesajda şu ifadeler yer aldı:
“Tam 63 yıl önce, dönemin Fransa Dışişleri Bakanı Robert Schuman, yayımladığı bir deklarasyonla, uzun yıllar birbirleriyle savaşmış olan Avrupa devletleri arasında işbirliği ve dayanışma anlayışının yaygınlaşması çağrısında bulunmuştur. Schuman Deklarasyonu’nun yayımlanmasından bir yıl sonra, 1951 yılında, Belçika, Federal Almanya, Lüksemburg, Fransa, İtalya ve Hollanda biraraya gelerek bugünkü Avrupa Birliğinin temellerini oluşturan Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğunu tesis ettiler. Bu kuruluş, 1958 yılında, Avrupa milletlerini, demokrasi ve insan haklarına saygı gibi temel evrensel değerler etrafında birleştirmeyi amaçlayan Avrupa Ekonomik Topluluğu’na (AET) dönüşmüş; Türkiye’ de hemen ertesi yıl, 1959’da AET’ye ortaklık başvurusu yapmıştır. Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile ilişkileri, bilindiği üzere, AET ile 12 Eylül 1963 tarihinde imzalanan ve 1 Aralık 1964 tarihinde yürürlüğe giren Ankara Anlaşması’nın temelini oluşturduğu ortaklık rejimine dayanmaktadır. Türkiye, AET ile 1963’te tesis ettiği ortaklık ilişkisinden bugüne kadar geçen süre içinde, AB’ye üyelik konusunda yaptığı stratejik tercihi muhafaza etmiştir. Türkiye, tarihi ve coğrafi bakımdan Avrupa ailesinin doğal bir parçasıdır. Bu düşünceden hareketle bizler, ülkemizin, AB’ye katılım sürecini yeniden hızlandırma konusundaki kararlılığımızı koruyor; AB’ye tam üyelik hedefimizin, ahdi taahhütler çerçevesinde gerçekleşmesi için üzerimize düşenleri yapıyoruz. Buna karşın, bazı üye ülkelerin siyasi kaygılarla ortaya koydukları engeller yüzünden AB’ye üyelik sürecimizde bir tıkanma yaşandığı da ortadadır. Bu tıkanmanın aşılması, hem Türkiye’nin hem AB’nin yararına olacaktır. Geçtiğimiz 10 yıl zarfında siyasi ve ekonomik alanda önemli reformlar gerçekleştirmiş olan Türkiye bugün, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında halkına en yüksek norm ve standartları sağlama hedefi doğrultusunda önemli aşamalar kaydetmiştir. Bu çerçevede, AB’nin, kurucu liderlerinin cesur vizyonunu yeniden hayata geçirerek Türkiye’yi tam üye olarak Birliğe dahil etme kararlılığını göstermesini bekliyoruz. Türkiye’yi içine alacak bir AB, bölgesel ve küresel sınamalar karşısında şüphesiz çok daha donanımlı olacaktır. Daha müreffeh yarınlara hep birlikte erişmek temennisiyle Avrupa Günü’nü kutluyorum.”
(İHA)