BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Başbakan Erdoğan'a Hz. Fatıma sorusu!

Hz. Muhammed’in kızı ve Hz. Ali’nin eşi Hz. Fatıma’nın 1300 yıldır kutsal emanetler arasında korunan sandukasının hükümet tarafından Irak’a hediye edilecek olması tepki çekti

Abone ol

İNTERNETHABER - ÖZEL İÇERİK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Hz. Muhammed’in kızı ve Hz. Ali’nin eşi Hz. Fatıma’nın 1300 yıldır kutsal emanetler arasında korunan sandukasının hükümet tarafından Irak’a hediye edilecek olmasının peşine düştü.

Umut Oran Başbakan Erdoğan’a, “Hz. Fatıma’nın sandukasını hangi hakla Irak’a veriyorsunuz, kime sordunuz? Adı üstünde bizlere ‘emanet’ edilen ve 1300 yıldır korunan kutsal bir eşyayı nasıl olur da ‘miras’ gibi istediğinize verebiliyorsunuz?" diye sordu.

KUTSAL EMANETE İHANET EDİLİR Mİ?

KUTSAL EMANETLER VE
HZ. FATIMA'NIN SANDUKASI


Kutsal Emanetler, İslam dininde kutsal sayılan Hz. Muhammed, ailesi ve yakın çevresiyle bazı peygamberlere ait tarihi eşyalardır.

Yavuz Sultan Selim'in 1517'de Mısır'ı fethinden sonra İstanbul'a getirilmiş, bir bölümü de İslam ülkelerinden derlenmiştir.

Emanetler Topkapı Sarayı Hırka-i Saadet Dairesi'nde korunmakta ve sergilenmektedir.

Hz. Muhammed’in kızı ve Hz. Ali’nin eşi Hz. Fatıma'nın Çeyiz Sandığı da bu emanetlerden biridir.
kutsal_emanet_ilk_kez_4-1.gif

Soru önergesi ile ilgili olarak İnternet Haber'e konuşan Oran, tepkisini sert bir şekilde dile getirdi:

“Sayın Başbakan’ın vatandaş ne düşünüyor gibi bir derdi olmadığı için her şeye tek başına mutlak hakim olarak karar veriyor. Ve ‘ben yaptım oldu’ şiarıyla hareket ettiği için milyonlarca insanın derdi onun umurunda değil.

Adı üstünde ‘Kutsal Emanet’ insan ona ihanet eder mi? 1300 yıldır bizim elimizde onu koruyup el üstünde tutmamız lazım. Kendisinden önce 60 tane hükümet geldi geçti, bütün cumhuriyet tarihi boyunca başbakanların göremediğini bir tek sayın Recep Tayyip Erdoğan mı görmüş, bravo!

Tarihi eserler, kutsal emanetler 76 milyona aittir hatta bu emanetler milyarlarca Müslümana aittir, onları öyle aile yadigarı gibi har vurup harman savuramazsın.”

İŞTE O SORU ÖNERGESİ

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi vererek Müslümanlar ve Alevilerle ilgili 2 önemli gelişmeyi gündeme getirdi.

Umut Oran’ın, Erdoğan’a yönelttiği soru önergesi şöyle:

Hz. Muhammed’in kızı ve Hz. Ali’nin eşi Hz. Fatıma’ya ait Topkapı Sarayı’nda bulunan sandukanın, Kerbela’daki İmam Hüseyin Müzesi’ne gönderileceği açıklandı. Topkapı Sarayı’ndaki Has Oda’da bulunan Mukaddes Emanetler Dairesi’nde 16’ncı yüzyıldan 20’nci yüzyılın ilk yarısına kadar toplanan Kutsal Emanetler arasında yer alan sandukanın, Irak’la hükümetiniz döneminde gerilen ilişkilerin yumuşaması amacıyla bu ülkeye göndereceğiniz belirtilmektedir.

Ayrıca kamuya memur alımları sırasında yapılan mülakatlar için hükümetiniz tarafından “listeler” düzenlendiği, bu listelerde adayların “kırmızı, yeşil ve mavi” renklerle sınıflandırıldığı, kırmızı listelerde yer alarak fişlenen adayların kamuya memur olarak alınmadığı kamuoyuna yansımıştır. Bu kapsamda,

Kime sordunuz Alevilerden görüş aldınız mı?

- Hz. Fatıma’ya ait sandukayı Irak’a hediye etmeden önce Türkiye’deki Alevilerin görüşünü aldınız mı? Aleviler ve Hz. Muhammed’in kızı olması dolayısıyla tüm Müslümanlar için kutsal bir isim olan Hz. Fatıma’nın eşyalarını hangi hakla başka bir ülkeye hediye ediyorsunuz?

Emaneti miras gibi nasıl verirsiniz?

- Adı üstünde bizlere “emanet” edilen ve 1300 yıldır korunan kutsal bir eşyayı nasıl olur da “miras” gibi istediğinize verebiliyorsunuz?

3. Küprünün adını da değiştirecek misiniz?

- Irak’la ilişkileri iyileştirmek adına 3. Köprüye verdiğiniz Yavuz Sultan Selim ismini de değiştirecek misiniz?

- Memur alımlarında anayasa ve mevzuata aykırı bir şekilde liste düzenlenmesi talimatını siz mi verdiniz, bu emir kime aittir, bu listeler hangi birim tarafından hazırlanmaktadır?

Kırmızı, mavi, yeşil fişleme

- İlk aşamada KPSS’ye giren, sonra da sözlü sınava alınan adayların eşitlikçi, adil ve tarafsız bir tutumla değerlendirilmesi gerekirken, kırmızı, mavi, yeşil renklerle işaretlenerek daha sözlü sınav bile yapılmadan memuriyete alınmaması yönündeki uygulama hangi tarihten itibaren uygulanmaktadır?

Peki Alevi ve Kürt olanlar neden fişleniyor

- Ulusal basında yer alan bir listeye göre bir şahıs “Kürt asıllı Muşlu olması”, bir başkası “Gaziosmanpaşa’da oturan bir Alevi vatandaşımız olması”, bir diğeri “babasının adının Ali Haydar olması”, bir başkası ise “ulusalcı olması” gerekçesiyle kırmızı listeye alınmış ve memuriyetten men edilmiştir. Vatandaşları etnik tabiyetlerine ve siyasal inanışlarına göre ayrımcılığa maruz bırakan bu uygulamaya karşı Başbakanlık tarafından adli veya idari soruşturma başlatılmış mıdır, bu soruşturmanın sonucu ne olmuştur?

Alevi ve Kürt olanlar memur olamaz mı?

- Kırmızı fişlerde yer aldığı biçimiyle “Kürt asıllı”, “Alevi” “babasının adı Ali Haydar” veya “ulusalcı” olmak kamu çalışanı olmaya engel midir?

- Söz konusu fişleri kim düzenledi, isim ve görevleri nedir? Bu fişleri düzenleyen kamu görevlilerine herhangi bir idari ceza verildi mi?

- Kamu memuriyetine alımlarında etnik köken, dini veya siyasal inanışa bağlı ayrımcılık yapılmasının önüne geçmek için hükümetiniz tarafından alınan önlemler nelerdir?

Nerede kaldı Ayrımcılıkla Mücadele Kurulu?

- Bu fişleme uygulaması, tam da kurulması düşünülen Ayrımcılıkla Mücadele Kurulu’nun görev alanına girmiyor mu? 11 yıllık iktidarınız döneminde kamu bürokrasisinde bu tür ayrımcılığa niçin halen son verilebilmiş değil?