BIST 9.016
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.295,48
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Davutoğlu'ndan flaş laiklik açıklaması

Başbakan Davutoğlu, Meclis Başkanı Kahraman'ın laiklik açıklaması, terör operasyonları ve yeni anayasa çalışmaları hakkında son dakika açıklamalarda bulundu.

Abone ol

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın laiklik ile söylediği “Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır. Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım” sözlerini değerlendiren Başbakan Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

AK Parti'nin hazırladığı yeni Anayasa taslağında laiklik ilkesi vardır. Özgürlükçü bir laiklik anlayışı Anayasamızda olacaktır. Daima uzlaşmayı, mutabakatı, ortak aklı ve daima müşterek vicrdanı esas alıyoruz. Milletimizin demokrasi ve özgürlük taleplerini karşılayacak, her alanda insan onurunu esas alacağız. AK Parti 14 yıllık iktidarı boyunca birleştirici bir siyasi pratiği ortaya koymuştur. 14 yıllık yönetim pratiğimiz sayesinde Türkiye'nin laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olması bugün artık tartışma konusu değildir. Hazırladığımız yeni anayasada laiklik ilkesi, bireylerin din ve inanç özgürlüğünü teminat altına alan devletin tüm gruplara eşit mesafede olduğu bir ilke olarak yer alacaktır. AK Parti bu konuda farklı arayış içinde değildir, bu konuda herhangi bir spekülasyon yapılmasını doğru bulmuyoruz. Belirlediğimiz takvim içerisinde üç aylık vaatlerimizin yüzde 100'ü yerine getirilmiştir. Yeni sloganımız şu: Söz verdik, yaptık. Bu bir başarı hikayesidir. Kimse bu hikayeyi örtemez, gizleyemez. Bu başarı hepimizindir.

Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları:

81 vilayetimizin ortak bilinci AK Parti'de tecelli etti. AK Parti nevzuhur bir parti değil; kökü mazide olan atinin bir partisidir. Milletimizin devletine, ülkesine, seçtiği siyasetçilere güveni geldi. Milletimiz ilk defa dünya standartlarında hizmet almaya başladı. Biz milletin içinden, milletle beraber, millet için siyaset yapmak için yola çıktık. Allah'a hamdolsun ki bu kadrolar iş başında. 81 vilayetimizin ruhunu, enerjisini burada temsil edildiğini görüyorum. Bu farkı unuttuğumuz an AK Parti kendini reddeder. Asla bu hataya düşmememiz, milletin gönlünden kopmamamız gerekiyor. 2002'de AK Parti'ye iktidara getiren özlemleri, ihtiyaçları unutmamız gerekiyor. Bizi farklı kılan, siyasetimizi üstün kılan bu unsurları her zaman birbirimize hatırlatmamız lazımdır. Geçtiğimiz 14 yılda AK Parti'ye yönelik pekçok operasyonlar yapıldı, kumpaslar kuruldu, parti kapatma davaları açıldı. Bugüne kadar biz hiçbirisine teslim olmadık, bundan sonra da teslim olmayız. Kurucu genel başkanımız sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde bu şer odaklarına karşı mücadele ettik. 

HER HAFTA BİR İLİMİZDE TOPLU AÇILIŞ TÖRENİ YAPIYORUZ

AK Parti 14 yıldır diri ve dinamik teşkilatıyla Türkiye'nin 81 ilde aktiftir. AK Parti Türkiye'nin birliğinin adı ve adresidir. Birçok seçimlerden geldik. Başkaları başaşağı giderken Türkiye AK Parti'nin hızını almış güçlenerek devam ediyor. Seçimden sonra trend AK Parti için yükseliş trendi devam ediyor. Herkes emin olsun ki, geleceğe emniyet ve güven içinde yürüyoruz. Yüksek şuur sayesinde AK Parti 1 Kasım'dan aldığı millet desteği çok daha ileri taşıyor. AK Parti'nin toplumsal desteği her geçen gün artıyor. Tek muradı ve istikameti milleti hizmet olan bir hareketiz biz. Hamdolsun ki, ülkemizi büyük fırtınalardan kazasız belasız bugünlere getirdik. Türkiye'yi dize getirmek isteyenler, sayısız komplo ve tuzaklar kuranlar hiçbir zaman amacına ulaşamadılar, ulaşamayacaklar. Yaşanan arizi sorunların hiçbiri aşamadığımız sorunlar değil. Sorunların tümü üstesinden gelebileceğimiz sorunlardır. Ayinesi iştir kişinin rütbeye bakılmaz diyor ya Ziya Paşa, AK Parti'nin işi eser vermektir, vatandaşa hizmet vermektir. Her hafta bir ilimizde onlarca eserin toplu açılışını gerçekleştiriyoruz. Van'da, Adana'da, Düzce'de. İnşallah bu hafta sonu Muş'ta kardeşlerimizle beraber olacağız.

ESKİDEN KUYRUK HESABI YAPARDIK ŞİMDİ 6 DAKİKADA GEÇİYORUZ

Diğer illerimiz hiç üzülmesinler, her birinize geleceğim arkadaşlar. Diğer partiler desteği aldıktan sonra bir daha 4 sene o ili unuturlardı. Biz teşekküre geliriz, arada gönül almaya geliriz. Ama sürekli geliriz. Allah bizi milletimizden, milletimizi bizden ayırmasın. Geçen gün Osmangazi Köprüsü uzunluk açısından dünyanın dördüncü büyük asma köprüsüdür. Eskiden bir kuyruk hesabı yapar, körfezi dolaşma hesabı yapardık. Şimdi hesap falan yok, köprüye girdimizde 6 dakikada geçiş sağlanıyor. Kocaeliler üzülmesin, hem geçerken, hem dönerken İzmit'e ayrıca selam vereceğiz. İstanbul, Kocaeli, Yalova, Balıkesir, Manisa, İzmir hepsi birbirine bağlanacaktır. İstanbul'un cumhuriyetimizin istiklal şehri İzmir'e bağlayan tarihi bir adla anılması lazımdır. Tekrar Osmangazi Köprüsü'nün hayata geçirilmesinde katkıda bulunan bütün bakanlarımıza tekrar tekrar teşekkürle anıyorum. Dev yatırımlara imza atıyoruz. Uluslararası toplantılara, zirvelere evsahipliği yapıyor milletimizi onurla, gururla temsil ediyoruz.  

TÜRKİYE'NİN KADERİ BÜTÜN İSLAM DÜNYASININ KADERİDİR

Her birinizi sadece il başkanı, belediye başkanı değilsiniz. Bütün bu kaderi temsil ediyorsunuz. Türkiye'nin kaderi artık AK Parti'dir. Gerçekleştiğimiz her zafer hem Türkiye'nin hem İslam dünyasının onuru olacaktır. Bin düşünüp bir konuşalım. Birlik ve beraberlik dışında ağzımızdan hiçbir söz çıkmasın. Kim fitne ve fesat odaklarının tezviratı ile konuşursa dönüp onlara şöyle söyleyin; ya hayır konuş ya da sus! İnşallah İslam dünyası Türkiye'nin öncülüğünde barış dünyası olacaktır. Türkiye'nin kaderi artık bütün İslam dünyasının kaderidir. İnsani zirve İstanbul'da gerçekleşecektir. İstanbul demek İslam demek insan demektir. Dünya İslami zirvesine İstanbul ev sahipliği yapacak. Bize dur durak yok. Böyle gördük, böyle yaşıyoruz, böyle öleceğiz. Milletle beraber, milletle omuz omuza. Terörle kararlı bir mücadele yürütüyor, yerleşim yerlerimizi bir bir emniyete kavuşturuyoruz. Milletimiz terörden tamamen kurtuluncaya kadar yürüttüğümüz mücadele devam edecektir. Bizi baharla tehdit ettiler. Biz baharımızı karartmak isteyenlere hak etmeye cevabı vermeye kararlıyız ve o cevabı vereceğiz. Ne yaparlarsa yapsınlar bütün il, ilçe, belde, mezra, köy terör belasından kurtuluncaya kadar mücadelemiz sürecektir. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize şifa, yakınlarına sabır diliyoruz. 

BU HAFTADAN İTİBAREN YENİ ANAYASA YAZIMINA BAŞLIYORUZ

Onlar konuşur AK Parti yapar. Onlar sadece eleştirir, iftira eder biz iş yaparız. Onlar yıkar, biz inşa ederiz. Milletimiz bu medeniyet yürüyüşünü mutlaka hedefine ulaştıracaktır. Her AK Partili Türkiye ölçeğinde, Türkiye büyüklüğünde düşünür. Her AK Partili 79 milyonun derdini kendi derdi bilir. Biz de milletimize layık olmak için her t ürlü gayreti gösteriyoruz. Biz milletimizle birlikte daima büyük hedeflere yürüyeceğiz. Milletimiz her şeyin en iyisini, en güzelini hak ediyor. Türkiye'nin yeni sivil Anayasası için süreci hızlandırdık. Yeni Anayasayı bütün partilerin katılımıyla tamamlamak istedik ama muhalefetin tutumu sebebiyle bu mümkün olmadı. Kendi Anayasa taslağımızı hazırlamak üzere yola devam ettik. Akademisyenlerle, kanaat önderleriyle görüş alışverişinde bulunduk. Bu çerçevede yeni yönetim biçimi olarak Başkanlık sistemini ele aldık. Bu haftadan itibaren Anayasa yazım faaliyetine başlıyoruz. Hazırlanan taslağımızı önce parti kurullarımızda olgunlaştıracak ardından milletimizin huzuruna çıkıp katkıları almaya başlayacağız. Senelerce enerjimizi alan tartışmalarımıza dönmeden tamamlamak istiyoruz. Türkiye'nin ilk sivil Anayasasını hazırladığımız bilinciyle hareket ediyoruz. 

AÇIKLANAN HER VERİ DOĞRU YOLDA OLDUĞUMUZU GÖSTERİYOR

Sizden istirhamım bu başarıya sahip çıkmanızdır. Çünkü bu başarı hikayesi sizin hikayenizdir. Ne şahsen benim, Bakanlarımızın, meclis grubunun değildir, sizin başarınızdır. Çıksın birisi söylesin, söz verdiniz ve yapmadınız desin. Bu başarı bütün AK Parti teşkilatınındır. 2019'a kadar bu başarı hikayesini katlayarak sürdürüp 2019 seçiminde hem de Cumhurbaşkanlığı seçiminde yeni bir destan yazacağız. Bu bizim için en temel hedeftir. Coğrafyamızda yangınlar var yanıbaşımızda istikrarsızlar var. Bütün bunları milletimize verdiğimiz sözleri geciktirmeye bunları mazeret kılmadık. Felaket tellallarına ve kaos çığırtkanlığına inat ekonomimizden güzel haberler gelmeye devam ediyor. Bölgemizdeki jeopolitik risklere, krizlere rağmen Türkiye ekonomisi büyüdü. Çin ve Hindistan hariç iki katından fazla büyüdük. Krizden bu yana yaklaşık 6,5 milyon kişiye istihdam sağladık. Önümüzdeki dönemde inşallah bu istihdam rakamını daha da arttıracağız. Kadınlarımızın teşkilatlarda ne kadar çalıştığını biliyorum, tekrar onlara hasseten teşekkür ediyorum. Açıklanan her endeks gelen her veri Türkiye'nin doğru yolda ilerlediğini gösteriyor. Bu ülkede esas olanın AK Parti harici olanın muhalefet olduğunu biliyor artık milletimiz. 

KİM CUMHURBAŞKANIMIZI, ÇOCUKLARIMIZI HEDEF ALIRSA...

Siyasette yapılmaması gereken şey aileler ve çocuklar üzerinden siyaset yapılması. Kim AK Parti teşkilatını, Cumhurbaşkanımızı, çocuklarını hedef alırsa onların karşısında dimdik durmaya kararlıyız. 2016 yılının ilk üç ayında uluslararası yatırımcılar 1.3 milyarlık hisse senedi aldı. İlk üç ayda 2.6 milyarlık alım yaptılar. Bütün bunlar yabancı yatırımcının Türkiye'ye olan ilgisini, güvenini ortaya koyuyor. Dış ticarette ihracat yeniden artış eğilimine girdi. Enflasyon oranı piyasa beklentilerin daha da altında gerçekleşti. Aylık olarak endeks bir önceki aya göre geriledi. Faizlerde aşağı yönde bir hareket görülüyor. Türkiye baharını yaşıyor, AK Parti iktidarıyla nice baharlar güzel yazlarla neticelenecek inşallah. Kaos ve kriz bekleyenler hayal kırıklığına uğrayacak. Reform ve vaatlerimizi hayata geçirecek, Türkiye ekonomisini büyütecek vatandaşımızın refah seviyesini yükselteceğiz. Millete hizmet yolunda yılmadan, yorulmadan devam edeceğiz, menzile öyle veya böyle ulaşacağız. Allah'ın izniyle yolumuza çıkan bütün engelleri Allah ve milletten aldığımız güçle bir bir aşacağız.