BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,05
ALTIN 2.307,45
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Davutoğlu'ndan flaş Rus uçağı açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Grup Toplantısı'nda konuştu. Davutoğlu, Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili 'Rus uçağına Türk hava sahası içindeyken ateş edildi' dedi.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1 Kasım seçimleri sonrası ilk kez AK Parti Meclis Grup Toplantısı'nda konuştu.

Davutoğlu'nun gündeminde Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesi vardı. Rusya'nın 'Uçağımız Türk hava sahası dışında vuruldu' açıklamasına veren Davutoğlu, Türkiye-Rusya arasında iplerin gerileceği iddialarını da yalanladı.

"Bu olayda Rusya Federasyonu ile ipleri germek, gerilim yaşamak gibi bir niyetimiz yoktur, olamaz da. Rusya bizim dostumuzdur, komşumuzdur" diyen Davutoğlu, "İhlali sürdüren uçağa, F16'lar tarafından Türk hava sahası içindeyken ateş açılmıştır" dedi.

DAVUTOĞLU: Türk hava sahasındayken ateş açıldığının özellikle altını çiziyorum.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun AK Parti Grup Toplantısı'nda yaptığı açıklamaların detayları şöyle:

"Dün sabah saatlerinde Türk hava sahasını ihlal eden, hava sahamızı terk etmeyen, milliyeti bilinmeyen bir uçak, düşürüldü. Beş dakikada 10 defa uyarılmış, bir uçak hava sahamız dışına çıkmış, diğer uçak devam edince F-16’larımız tarafından müdahale gerçekleşmiştir. İhlali sürdüren uçağı, bölgede devriye görevi yapan uçağa, türk hava sahası içinde ateş açılmıştır. Düşürülen uçağın milliyetinin rusya olduğu, rus makamlarının açıklamalarından anlaşılmıştır. Türk hava sahasındayken ateş açıldığının özellikle altını çiziyorum. Angajman kurallarımız açık şekilde izah edilmiştir.

RUSYA DAHA ÖNCE DEFALARCA UYARILDI

3-4 Ekim’de hava sahamızın Rusya federasyonuna ait uçakları tarafından ihlal edilmesinin ardından, bütün açıklığıyla izah edilmiş, gerekli uyarılarda bulunulmuştur. Rus büyükelçiye, askeri hava araçlarının milliyeti ne olursa olsun vurma talimatları olduğunu, sorumluluğun tamamıyla rus tarafına ait olacağı net olarak ifade edilmiş, yeni ihlaller yapılmaması önemle vurgulanmıştır.

'ANGAJMAN KURALLARIMIZ TALİMATLAR GEREĞİ YAPILMIŞTIR'

Bir hafta içinde Bayırbucak’ta saldırıların yoğunlaşması üzerine, güvenlik zirvesinde ihlal sorunu doğurursa, o toplantıda TSK’ya gerekli talimatlar tarafımca verilmiştir. Yemin törenindeki açıklamamızda da Türk hava ve kara sınırlarımızın ihlal edilmemesi gerektiğini bir kez daha açıkça ifade ettik. Angajman kurallarımız da bütün dünya tarafından bilinmektedir. Rusya federasyonu tarafından bilindiği halde, dikkate alınmamıştır. Neticede hava sahası ihlalinde bulunan uçak, tehdit olarak algılanmış, angajman kurallarımız talimatlar gereği yapılmıştır.

Bu meydana gelmesini arzu etmediğimiz bir olaydır. Bütün uyarılarımıza rağmen ihlal gerçekleşiyorsa, her türlü tedbiri almak bizim hakkımız aynı zamanda milletimize karşı görevimizdir.

İHLAL EDİLEN HAVA SAHASI AYNI ZAMANDA NATO HAVA SAHASIDIR

Olay sonrasında gerekli bütün diplomatik tedbirleri alıyoruz. Eş zamanlı olarak BM Daimi üyelerinin Ankara’daki büyükelçiliklerine bakanlığımızca bilgi verilmiştir. Talebimiz doğrultusunda NATO Genel sekreterinin çağrısıyla NATO konseyi olağanüstü toplantı gerçekleşmiştir. Sayın cumhurbaşkanımız ve ben, bir çok dünya lideriyle görüştü. İhlal edilen hava sahası aynı zamanda NATO hava sahasıdır.

Yine dün akşam sayın cumhurbaşkanımızın başkanlığında güvenlik toplantısı gerçekleştirdik. Almanya, İngiltere ve İspanya başbakanlarıyla görüşmeler yaptım.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1 Kasım seçimleri sonrası ilk AK Parti Grup Toplantısı'nda konuştu

RUSYA'YLA GERİLİMİ ARTTIRMA NİYETİMİZ YOK

Bir noktayı özellikle kaydetmek istiyorum. Ekonomik, siyasi ve kültürel bağlarımız son derece güçlüdür. Rusya Federasyonuyla ilişkilerimizde bu tür kazalara yer verilmemesi konusu dile getirdiğimiz ve hassasiyet gösterdiğimiz bir konudur. Bu olayda Rusya ile ipleri germek, gerilim yaşamak gibi bir niyetimiz yoktur olamaz da. Rusya bizim dostumuzdur. Rusya federasyonu bizim çok önemli bir ortağımızdır. Şu anda aramızdaki iletişim kanalları açıktır. Ancak şunu da ifade etmek isterim. Ulusal güvenliğimiz de uluslararası hukuk çerçevesinde saygı esasına dayanmak zorundadır. Bu gerilimin düzeyini ve kapsamını artırmamak bütün tarafların özen göstermesi gereken bir husustur.

'HERHANGİ BİR TEREDDÜT İÇİNDE OLMADIK, OLMAYACAĞIZ'

Ülkemizin etrafında adeta bir ateş çemberi vardır. Türkiye’nin hiçbir ülkenin topraklarında gözü yoktur. Kendi topraklarını korumak en tabii hakkıdır. Rusya yahut başka bir ülkenin hedef alınması söz konusu değildir. Buna karşılık bu ülkenin güvenliğini sağlamak konusunda herhangi bir tereddüt içinde olmadık, olmayacağız. 

Biz komşumuz Suriye’ye barış gelsin istiyoruz. Bir yandan DEAŞ teröründen, bir yandan devlet teröründen kurtulmak gerekmektedir. Son günlerde bize tarihi bakımdan derin bağlarla bağlı olan, bayırbucak bölgesinde, suriye halkının bütününde, türkmen kardeşlerimize dönük olarak çok yoğun bir saldırı söz konusudur. Bu olayları askeri istihbari ve diplomatik olarak yakından takip ediyoruz.

TÜRKMEN DAĞINDA DAEŞ TEHDİDİ YOK

Bu olaylar göstermektedir ki yabancı savaşçılar, suriye rejiminin yanında yer alan saldırgan bazı milislerle temsil edilmektedir. Biz bütün bu yabancı savaşçılara Suriye’de olmasına karşıyız. Maalesef bu saldırılara rus uçaklarının katıldığı bilgisi de söz konusudur. Bayırbucak bölgesinde tek bir DEAŞ unsuru ve terör unsuru yoktur. DEAŞ’a saldırıyoruz diye Bayırbucak’a saldırmalarına da göz yumamayız. 

MUHALEFETE SERT ELEŞTİRİ

Davutoğlu'nun açıklamalarının ikinci bölümünde ise gündem muhalefet partileriydi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bugün hükümetin Suriye politikalarını hedef alan açıklamalarını eleştiren Davutoğlu, sert ifadelerde bulundu:

"Buradan tavsiyem muhalefet liderlerine. Muhalefet liderlerine tavsiyem ya hep birlikte beraber olalım ya da lütfen gölge etmeyin gidin kendi kurultay oyunlarınızla uğraşın. Kendi mahallenizde top çevirmeye devam edin, kendi mahallenizde ne yapacaksınız onu görelim. 

PKK OPERASYONLARI SÜRECEK

1 Kasım seçimlerinden sonra da terörle mücadeleye kesintisiz devam edeceğiz. Bütün hendekler kapatılana, bütün mezarlar temizleninceye kadar mücadelemiz devam edecektir. Hendek kazarak, Kürt vatandaşlarımızı tehdit ederek bir kör kurşuna gitsin istiyorlar. Bu millete hendek kazanları o hendeklere gömeriz. Bölgedeki bütün vatandaşlarıma sesleniyorum:

DAVUTOĞLU: Ankara saldırından sonra tüm görüntüler medyada yer aldı. Fransa saldırısından sonra tek bir görüntü yayınlanmadı.

Bu topraklarda süren kardeşlik asırlar boyunca devam edecek. HDP siyasete yönelik silahın gölgesinde olduğu sürece muhatap olamayacaktır. Diyalogla siyasetle çözülemeyecek hangi kirli sorun var ki bu kirli oyunlar oynanıyor. Terörist oyun behemahal çözülecek. Hainler mutlaka kaybedecek.

ANKARA SALDIRISI VE FRANSA'DAKİ SALDIRILAR

Ankara saldırından sonra tüm görüntüler medyada yer aldı. Fransa saldırısından sonra tek bir görüntü yayınlanmadı. Ankara soruşturması devam ederken halkı galeyena getirecek protesto yürüyüşleri düzenlendi. Fransa'da yasaklandı. Biz yasaklasak diktatörlük geldi derler. Paris'teki saldırılardan sonra olağan üstü hal ilan edildi. Fransızlar gerekli gördüğü internet sitelerini kapatılacağını söyledi. Ankara saldırısndan sonra, internet yasaklanmadı, ordu Ankara sokaklarına inmedi. Ama buna rağmen devlet katil devlet olarak adlandırıldı. Bu ülkede insanlarımızın canına kasteden terörist unsurlar var ve biz bunlarla mücadele etmeye devam edeceğiz.''