BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Davutoğlu'ndan flaş açıklamalar

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni hükümetin kurulması, asgari ücret zammı, Silvan'da son durum ve başörtülü kadınlara kelepçe tartışmalarına ilişkin açıklama yaptı.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'i ziyareti sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Görüşme sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu'nun gündeminde yeni hükümet, asgari ücret zammı, Silvan'daki operasyon ve başörütlü kadınlara kelepçe ile gündeme gelen Manisa Valisi vardı.

Silvan’daki operasyonla “Nerede, nasıl yığınak yapıldığını biliyoruz. Operasyon büyük ölçüde tamamlandı” diyen Davutoğlu, başörtülü kadınlara kelepçe takılmasıyla ilgili olarak ise “İhtiyaç yoksa kelepçe takılmamalı. Ayrım yapmak kapul edilemez” ifadelerini kullandı.

Manisa Valisi'nin açıklamalarıyla ilgili ise 'Haddini aşan ifadeler' dedi. 

Davutoğlu'nun açıklamalarının detayları şöyle:

YENİ HÜKÜMET NE ZAMAN KURULACAK?

Görevlendirmeyi ne zaman yapacağı Cumhurbaşkanının takdiridir. Bir ön önce hükümetin kurulması ve göreve başlaması önemlidir.

Hükümetin bu aşamada kurulması varolan Bakanlar Kurulu yapısıyla olur. Çünkü bunun kanunla değişmesi lazım. Kanun olması için Meclis'in açılması lazım ki bu bir süreçtir. Dolaysıyla hükümetimizi sunduğumuz gün bir Bakanlar Kurulu değişikliği beklemek yasal olarak da mümkün değil.

Bütün bunlardan sonra bütün tecrübeleri değerlendirip bazı bakanlıklar için düzenlemeler yapılır mı? O tamamıyla süre içerisinde bizim takdirimizle olacak bir husustur. Öyle çok büyük bakan sayısı artışları da o çerçevede dahi beklemek doğru değil. Bir ihtiyaç varsa onun gereği yapılır.

SİLVAN SON DURUM OPERASYON BİTMEK ÜZERE

Türkiye’nin her santimetrakaresinde huzur ve kamu düzeni için operasyonlar sürecek. Kimse şov yapmaya kalkmasın. Silvan’da nerede, nasıl yığınak yapıldığını biz biliyoruz. Kararlılığımızı kimse test etmesin.

Biz Silvan'da ve diğer bütün ilçelerimizde ve illerimizde, yerleşim merkezlerimizde huzur kesin olarak tesis edilene kadar bu çalışmaları sürdüreceğiz. Silvan'da da büyük ölçüde operasyonun tamamlanmakta olduğunu söyleyebiliriz.

Türkiye’nin kara operasyonu hazırlığı söz konusu değil. Türkiye uluslararası toplumla birlikte üzerine düşeni yapar. Türkiye’ye saldırı olursa Türkiye gereken tedbiri alır.

BAŞÖRTÜLÜ KADINLARA KELEPÇE

Soruşturma yürütülürken ihtiyaç olmazsa kelepçeli görüntünün ortaya çıkmasını tasvip etmeyiz. Kıyafetler üzerinden bir ayrımcılık olmaz. Hepimiz hukuk devleti kurallarına icabet edeceğiz. O manzarayı gördüğüm zaman derhal talimat verdim. Başörtülü-başı açık ayrımı yapmak kesinlikle kabul edilemez. 

Davutoğlu, Manisa Valiliği'nin başörtülü kadınları gözaltına alınması sonrası yaptığı açıklamada yer alan "...hele de toplumda çok olumlu bir imajla algılanan başörtülü bayanların..." ifadelerle ilgili de şunları söyledi:

Buradan özellikle zikrediyorum; bu maksadını aşan bir ifadedir. Maksadın ne olduğunu tartışmak da istemem. Kesinlikle 78 milyonun her biri bizim için 'olumlu imaja' sahiptir ve her hukuki soruşturmada hakları, hukukları, en önemlisi de izzetleri ve onurları da devletimizin teminatı altındadır."

ASGARİ ÜCRET ZAMMI

1300 lira taahhüt yerine getirilecek. Ek tedbir gerekiyorsa bunları da değerlendiririz. Vatandaşımıza verdiğimiz sözü yerine getierceğiz. 

SURİYE'YE KARA HAREKATI

Davutoğlu, Türkiye'nin 7500 askerle Halep'in kuzeyine kara operasyonu düzenleyeceği iddiaları için de şu açıklamada bulundu:

"Kara operasyonuna ilişkin değişik yorumlar yapılıyor. Türkiye'ye dönük herhangi bir tehdit nerede olursa olsun oraya dönük çalışma yapılır. Şu anda Türkiye'nin Irak ya da  Suriye bağlamında herhangi bir kara operasyonu hazırlığı söz konusu değil. Böyle bir kısa dönemde böyle bir beklenti içinde olmamak icap eder."