BIST 9.722
DOLAR 32,59
EURO 35,00
ALTIN 2.425,26
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Davutoğlu'ndan Demirtaş'a Çanakkale cevabı

Başbakan Ahmet Davutoğlu Ankara'da AK Parti 4. Sosyal Bilimler Teşvik Ödülleri töreninde, Demirtaş'ın Çanakkale ile ilgili sözleriyle ilgili olarak 'Cahil' olduğunu ifade etti.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Osmanlının Çanakkale Savaşı döneminde "Alman hamlelerinin kuklası olmaktan sakınmadı"ğı yönündeki sözlerine çok sert cevap verdi. Davutoğlu Demirtaş'ın 'cahil' olduğunu ifade ederek "Biri Osmanlı'yı dünya savaşında Almanya'nın kuklası olmakla itham etti. Osmanlı'nın o günkü yönetimini eleştirebilirsiniz ama 7 düvelin yüklenerek bir kadim medeniyeti yok etmek üzere Çanakkale'ye yürüdüğü bir savaşın yıldönümünde bunu söylemek ne büyük cehalettir." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Ankara'da, AK Parti 4. Sosyal Bilimler Teşvik Ödülleri töreninde konuştu.

'O GENEL BAŞKANIN SÖZLERİ BÜYÜK CEHALET'

Davutoğlu, kitabın önemini sıklıkla vurguladığı konuşmasının bir bölümünde, Çanakkale Zaferi'nin kutlandığı 18 Mart'ta HDP'li Demirtaş'ın 'Osmanlı'nın o dönemde Alman kuklası olduğu'na yönelik sözlerine şöyle cevap verdi: "Kitap eleştiriyle hakaret arasındaki farkı öğretir bize. Son üç gün içinde gerçekten sadce başbakan olarak söylemiyorum ama iki siyasi parti genel başkanının yaptığı tavır ben herhalde dedim bu genel başkanlarına evinde kitap yok. Biri Osmanlı'yı dünya savaşında Almanya'nın kuklası olmakla itham etti. Osmanlı'nın o günkü yönetimini eleştirebilirsiniz ama 7 düvelin yüklenerek bir kadim medeniyeti yok etmek üzere Çanakkale'ye yürüdüğü bir savaşın yıldönümünde bunu söylemek ne büyük cehalettir. Bilmez ki bu genel başkan aslında Çanakkale'de sadece İstanbul'u, Anadolu'yu, Türkiye'yi değil bütün mazlum milletleri, kadim medeniyetimizi savundular." 

basbakan-davutoglu.jpg 

DEMİRTAŞ ÇANAKKALE VE OSMANLI İLE İLGİLİ NE DEMİŞTİ?

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Çanakkale zaferinin 100. yılı münasebetiyle yayınladığı mesajda dönemin Osmanlı hükümetinin “Alman kuklası” olduğunu ifade etmişti.

HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ’ın adıyla yayınlanan mesajda şu ifadelere yer verildi:

“Dönemin Osmanlı Hükümeti, büyük paylaşım savaşlarının ilki olan 1. Dünya Savaşı’nda kaderini Alman emperyalizminin kaderine bağlayarak büyük bir felakete yol açtı ve insan kıyımında kendine düşen rolü oynadı. Bir yandan Çanakkale’de, İngiliz ve Fransız işgal girişimine imparatorluğun bütün topraklarından getirilen her dinden ve dilden vatandaşlarının oluşturduğu savunma siperleriyle karşı koyarken, diğer yandan Rus Çarlığı’na yönelik Alman hamlelerinin kuklası olmaktan sakınmadı.

demirtas.20150320110647.jpg
Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları:

Bizim kervanımıza katılşmak isteyenler kitaptan kopuk, irfandan kopuk olanların kalıcı etkiler yapabilmeleri mümkün değildir. İnsan eline en çok yaşılan şey kitaptır.İşte varoluşumuzun bir anlamıdır. Kitap bize bilinci verilir. bilgi alınıp satılşan bir şey değildir. Her okuduğunuz kitap size tevazuyu öğretir.

KİTABIN ÖNEMİ

Kitap size eleştiri ve hakaret arasındaki farkı öğretir. Kitap eleştirilebilir ama başka bir insana nezaket ile yaklaşır. Son 3 gün içinde 2 siyasi partinin yaptığı tavır ben de dedim ki genel başkanlarının evinde kitap az heralde dedim. birisi Almanya'nın kuklası ile suçladı. Ama bir devleti tam da emperyalistlerin yok etmek için Çanakkale'de yürüdükleri zaman karşılarına geçmiş siz aslında kuklaydınız demek hakaret. Çanakkale'de herkes centilmence bir savaş verdi.

ÇANAKKALE ZAFERİ

Eğer Çanakkale kaybedilmiş olsaydı daha sonra Çanakkale'den alınan dersle bir millet ayağa kalkmamış olsaydı İstanbul Kırıl gibi tasfiye edildi. Bizim dedelerimiz emperyalizme karşı savaştı. Ahh bu genel başkan Muhammed İkbal'i okuyabilseydi Çanakkale Şehitleri'nin önünde eğilirdi. Bu ortak bilinç aslında. Kitabın medeniyetini anlamayanlar o anda cazip gelen slogan ile bütün devleti kukla haline getirir.