BIST 8.990
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.299,18
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Davutoğlu ve Aliyev'den flaş açıklama

Başbakan Davutoğlu, Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev ile birlikte ortak açıklama yaptı. Davutoğlu, "Rusya soğukkanlılıkla hareket etmelidir" dedi.

Abone ol

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bakü'de Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev'le ortak basın açıklaması yaptı.

Davutoğlu, konuşmasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e seslendi. Davutoğlu, "Türkiye, Rusya ile her türlü konuyu konuşmaya hazırdır. Müzakere etmeyeceğimiz tek şey Türkiye cumhuriyetinin sınırlarıdır. Putin'e çağrıda bulunuyuorum öncelikle tansiyonu düşürelim. Söylem düzeyindeki ithamlara son verelim.

Türkiye'nin hiçbir şekilde müsebbibi olmadığı bir kriz sebebiyle Rusya'nın Türkiye'ye ekonomik ambargo uygulama kararı almasını da büyük çelişki olarak görüyoruz. Kendilerine ekonomik ambargo uygulandığında bundan hoşnut olmayanlar, başkalarına da ekonomik ambargo uygulamamalıdır." dedi.

"RUSYA İLE SINIR İHLALLERİNİ PAYLAŞTIK"

"Türkiye olarak Dağlık Karabağ konusunda tavrımız nettir. Türkiye'nin, Azerbaycan'a olan desteği sürecektir" diyen Ahmet Davutoğlu, konuşmasının devamında, "Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarının kurtarılması adına atılacak her adıma destek vereceğiz. Ayrıca, Suriye başta olmak üzere Ortadoğu'daki gelişmeler hakkında konuştuk. Aliyev'e Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili bilgi aktardım. Türkiye kendi sınırını korumuştur, sınır ihlallerini Rusya ile hep paylaştık. Türkiye Cumhuriyeti hava sahası ve toprakları bizim için kutsaldır. Rusya soğukkanlılıkla hareket etmelidir" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları:

Türkiye ile Azerbaycan ilişkisi bizim için de çok önemlidir. Ankara'da kim iktidara gelirse önce Bakü'ye gelecek, önümüzdeki dönemde de Türkiye ve Azerbaycan'da da istikrarlı yönetimlerin olması gücümüze güç katacaktır. Ortak konularımızı tam bir işbirliği ile ele aldık. Türkiye ile Azerbaycan, istikrarlı büyüyen iki ülke konumunda. Azerbaycan'la olan ilişkilerimiz hep en üst düzeyde oldu. TANAP Projesi karşılıklı güvenle hayata geçirildi. TANAP Projesi'nin 2018'den önce bitirilmesi için anlaştık. Gece gündüz çalışacağız. TANAP Projesi, Avrupa içi dengeleri de etkileyecektir. Türkiye üzerinden enerji sevkiyatı en güvenli yol konumunda.

"GECE GÜNDÜZ ÇALIŞACAĞIZ"

TANAP Projesi karşılıklı güvenle hayata geçirildi. TANAP Projesi'nin 2018'den önce bitirilmesi için anlaştık. Gece gündüz çalışacağız. TANAP Projesi, Avrupa içi dengeleri de etkileyecektir. Türkiye üzerinden enerji sevkiyatı en güvenli yol konumunda. Türkiye'nin kalkınması, Azerbaycan'ın kalkınmasıdır.

"TÜRKİYE'YLE HAREKET ETMESİ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Hedefimiz şu anda 5 milyon dolar olan ticaretimizi, 15 milyar dolara çıkarmak. Savunma sanayisinde ortak çalışmalarımız sürecek. Azerbaycan'ın kendi savunma sanayisini geliştirmesi ve Türkiye'yle hareket etmesi de bizim için çok önemli bir husustur. 

Aliyev'in konuşmasından satırbaşları:

Gelecek nesillerde bunları saklasınlar. Bütün ülkeler rahat yaşasınlar istiyoruz. Türkiye-Azerbaycan birliği her zaman iyi bir birlikteliktir. Bölgede yeni tehdit ve riskler var, bunlara hazır olmalıyız.Türkiye güçlü oldukça Azerbaycan da güçlü olacaktır.

TANAP projesinin icrasında hiçbir problem yoktur. Azerbaycan'da çok zengin gaz yatakları vardır. Elbetteki bizim esas ihraç yolumuz da artık bellidir, bu Türkiye'dir.