BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.509,24
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Davutoğlu'ndan Rusya çıkışı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Star TV'de Nazlı Çelik'in sorularını cevaplıyor. Davutoğlu, ülkede hükümet boşluğuna izin vermeyeceklerini söyleyerek AK Parti vaatlerini değerlendirdi.

Abone ol
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Esad rejiminin kendi halkına yüzyılın en büyük kıyımını uyguladığını söyleyerek, Rusya'nın bölgeye müdahale ederek büyük yanlış yaptığını söyledi. Suriye'nin giderek uluslararası bir sorun haline geldiğini de belirten Davutoğlu, ihlallerin devam etmesi halinde sonuçları kestirmenin zor olduğunu, savaşın bir parçası olmak istemediklerini söyledi.

Başbakan Davutoğlu, Star TV'de Nazlı Çelik'in sorularını cevaplıyor.Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları;

"İlk defa bir ülke kendi milli, ulusal kapasitesi ile yabancı bir güç olarak Suriye sathı mahalline girdi. Daha önce İran da milisleriyle girmişti. Çok tehlikeli bir durumla karşı karşıyayız. Bugün Suriye'ye artık yabancı bir müdahale söz konusudur. Daha önce koalisyon güçleri DAEŞ'e karşı mücadele ederken neydi tablo diyeceksiniz. Koalisyon güçlerinin şu ana kadar Türkiye'nin de katıldığı bütün operasyonları bir terör örgütüne karşı yapılan ve Suriye'de çatışan diğer taraflara müdahil olmayan bir operasyondu. Ama şimdi Rusya maalesef yaptığı operasyonun neredeyse yüzde 90'ını ılımlı muhalefete karşı yapıyor ve rejimi rahatlatmak için yapıyor. DAEŞ'e ise kozmetik olarak bazı şeylerde bulunuyor. 57 hava harekatının 55'i muhalif unsurlara yapıldı, elimizdeki askeri istihbari bilgiler bunu gösteriyor. Sadece 2'si DAEŞ'e karşı yapıldı.

"RUSYA CİDDİ YANLIŞLAR İÇİNDE" 

Görüş ayrılıklarımız olabilir, farklı kanaatlere sahip olabiliriz. Ukrayna konusunda biz Kırım'ın ilhakını tanımadık, tanımayacağımızı da Rusya'ya dostça söyledik. Suriye konusunda onların rejimi desteklemesi karşısında biz de açık tutumumuzu sergiledik. Bu ilişkilerin hiçbir zaman Türkiye-Rusya krizine dönüşmemesi için elimizden gelen çabayı gösterdik. Maalesef Rusya, son müdahalesiyle özellikle de sınırlarımızı ihlal ederek Suriye içinde olan bir krizi Türkiye'yi de içine alacak şekilde tırmandırma yönünde ciddi bir takım yanlışlar içinde.



"MÜSAMAHA GÖSTERMEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Siz başka bir ülkeye gireceksiniz, o ülkeden bizi taciz edeceksiniz, bunu kabul etmemiz, ona müsamaha göstermemiz söz konusu değil. Bunu Rusya tarafına çok açık bir dille, dostça ve şimdiye kadarki karşılıklı saygı kuralları dahilinde ifade ettik. Bizim angajman kurallarımızın sınırlarını herkes biliyor. Bundan sonra ümit ederiz tekrarı olmaz. Ümit ederiz bu tırmanmaz. Ama böyle bir durumda Türkiye, kendi sınırlarını ve hava sahasını korur, kimden, nereden gelirse gelsin, kendi sınırlarını ve hava sahasını korur. Biz iyi niyetimizi gösterdik, yani soğukkanlı bir tavır sergiledik, fakat bunların tekerrürü artık bu meselenin sehven, hataen yapılan bir mesele olmadığı konusundaki kanaatimizi pekiştirir. Rusya'nın Suriye'de bir yabancı güç olarak Suriye savaşına taraf olmaması beklerdik.

"BİR KİŞİ İKTİDARDA KALACAK DİYE..."

Ben de New York'ta Sayın Putin'le konuştum. Her heyet gelir gider, bu normaldir. Askeri siyasi, istihbari, diplomatik her türlü görüşme yapılır. Eğer bir hava sahası ihlali varsa, izah etmek durumunda olan hava sahasını ihlal eden taraftır. Biz herhangi bir şekilde rejimin yanında halkı bir mülteci dalgası halinde Türkiye'ye sevk edecek şekilde yapılacak bir operasyonu müsamaha ile karşılamayız. Bu, Türkiye'nin artık kapasitesini aşan bir durum. Sadece bir kişi iktidarda kalacak diye, bir ülkenin Suriye gibi onurlu bir halkın bütün geleceğini karartmak kimin hakkı? Sadece bir kişi iktidarda kalmaya devam etsin diye...

DÜNYA SAVAŞI ÇIKAR SENARYOLARI 

Bunun olmaması için herkesin duyarlı olması lazım. Şu anda böyle bir endişemiz yok. Şu anda kanallar açık konuşuluyor ama öylesine bir tırmanma trendi var ki, eğer bu açık uluslararası hukuk ihlalleri devam ederse, önümüzde ne olacağını tahmin etmek çok zor. Onun için acilen dönüp o güvenlik toplantılarını yaptık, önümüzdeki günlerde de tekrar değerlendireceğiz.

"GEREKLİ TEDBİRLERİ ALIRIZ"

Biraz önce de Genelkurmay Başkanımız Azerbaycan'dan döndü, tekrar kendisiyle konuştum. Biz ülkemizin geleceği, milletimizin huzuru için tabii her türlü senaryoya hazır olmamız gerekir. Fakat böyle bir şey inşallah bahsettiğiniz tarzda bir savaş işareti veya öyle bir hale dönüşecek bir noktaya gelmez. Bunun için diplomatik temaslarımız da sürüyor. Biz hiçbir zaman herhangi bir savaşın tarafı ya da parçası olmak istemeyiz ama bize dönük bir durum olduğunda gerekli tedbirleri almak da bizim vazifemiz."