BIST 9.476
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.493,95
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Davutoğlu BBC'ye konuştu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye'de güvenli bölge için ABD ile birlikte çalışacağını söyledi.

Abone ol
Başbakan Ahmet Davutoğlu, IŞİD ve Suriye rejiminden kaçan sivilleri korumak için güvenlik bölge oluşturulmasında ABD ile birlikte çalışacaklarını söyledi. Türkiye'ye yönelik herhangi bir tehdit karşısında gerekirse kara gücününde kullanılabileceği imasında bulunan Davutoğlu, Türkler'in Kürtlerle savaş halinde olmadığını, teröre karşı mücadele verildiğini kaydetti.

Ahmet Davutoğlu, BBC'nin sorularını cevapladı. Türkiye'nin Suriye'deki çatışmalardan kaçan sivillerin korunmasında "güvenli bölge" oluşturulması için ABD ile birlikte çalışacaklarını ifade eden Davutoğlu, Suriye'ye Türk askerinin gönderilmesi konusunda da "Tabii ki, eğer Türkiye'nin çıkarlarına, ülkemize yönelik bir tehdit olursa. Türkiye’ye kim saldırırsa, kuşkusuz ona karşı, Türkiye’ye saldıranları cezalandırmak için her türlü güce başvuracağız, bazen hava kuvvetlerine, bazen diğer kuvvetlere..." diye konuştu.

suriye-harita.20150811213303.jpg

IŞİD'E DESTEK İDDİALARINI KABUL ETMEDİ 
 
Davutoğlu açıklamasında Ankara'nın IŞİD ve diğer aşırılık yanlısı gruplara yardım ettiği suçlamalarını reddetti. Başbakan Davutoğlu BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesini de (ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya) Suriye'deki çatışmaları durdurmak için "güçlü bir karar" alamamakla suçladı.
 
Davutoğlu Türkiye'nin çok sayıda mültecinin Avrupa'ya geçişini önlemek için Türkiye'nin yeterli önlem alıp almadığı sorusuna ise bunun Suriye'de dört yıldır devam eden çatışmaları durdurarak mülteci akınını yavaşlatması gereken uluslararası toplumun sorumluluğu olduğunu vurguladı.
 
Başbakan Davutoğlu Türk kara birliklerinin Suriye'de kullanılması ihtimalini dışlamazken, bunun yerine Suriyeli ılımlı muhalifleri güçlendirmeyi tercih ettiğini söyledi.
 
Davutoğlu, "Suriye'deki ılımlı güçler yeterince kuvvetli olursa, Türkiye dahil diğer ülkelerin kara askeri gönderme gereği olmaz" diye konuştu.

davutoglu-bbc.jpg

"KÜRTLERE DEĞİL PKK İLE SAVAŞIYORUZ"
 
Davutoğlu Suruç saldırısından sonraki gelişmeler ve PKK'yla çatışmalar konusunda "Türkiye'nin Kürtlerle savaşta olduğu" söylemini reddetti ve Türkiye'nin PKK'ya misillemede bulunduğunu belirtti.
 
Davutoğlu, "El Kaide İngiltere'ye saldırsa, İngiltere ve El Kaide arasında bir savaş olduğunu söylemezsiniz. Bu bir terör saldırısıdır. Hiçbir hükümet, hiçbir demokratik Avrupa ya da Amerika ülkesi halka meşru bir hükümete isyan çağrısında bulunan bir örgütü hoş göremez" dedi.
 
Davutoğlu PKK'ya yönelik hava saldırılarının da grup teslim olana dek süreceğini kaydetti.
Başbakan Davutoğlu Türkiye'nin Suudi Arabistan ve Katar'la birlikte Suriye'deki cihatçı unsurlara destek verdiği iddialarına ilişkin de, "Hayır. Asla. Asla. Asla. Esad'ın katliamlarından kaçanlara, kimyasal silahlardan, varil bombalarından kaçanlara destek verdik sadece. Türkiye'ye karşı hiçbir temeli olmayan, adaletsiz bir suçlama bu. Bu konuda kimin kanıtı varsa masaya koysun" şeklinde konuştu.