BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,19
ALTIN 2.245,60
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Binali Yıldırım hükümet programını müjdelerle sundu

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, 65. Hükümet programını TBMM'de parlamento üyelerine sundu. İşte detaylar;

Abone ol

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, 65. hükümet programını TBMM Genel Kurulu'nda sundu. Yıldırım, Van'daki 4 şehit haberini programı okumaya başladığı sırada kürsüde aldı. Yıldırım, şehitler için başsağlığı dilerken, terörle mücadele vurgusu yaptı.

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'nde 65'inci Hükümet programını açıkladı. Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın yönettiği birleşimde AK Parti grubunun önerisi kabul edilerek, yeni hükümet programı okundu.

Başbakan Binali Yıldırım'ın Meclis'te okuduğu 65'inci Hükümet programı şöyle:

DAVUTOĞLU VE BAKANLAR KURULU'NA TEBRİK

"Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; cumhuriyetimizin 65'inci, Adalet ve Kalkınma Partisinin 7'nci Hükümeti adına aziz milletimizi ve Meclisimizin siz değerli temsilcilerini saygıyla selamlıyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, büyük millete hizmeti geçen, eser bırakan, taş üstüne taş koyan bütün devlet ve siyaset adamlarını şükranla anıyorum. 

"CUMHURBAŞKANIMIZIN LİDERLİĞİNDE GELECEĞE TAŞIYACAĞIZ"

Hükümet değişikliklerinin halkımıza hizmet yarışında bir bayrak değişimi olduğunun altını özellikle çizmek isterim. AK Parti hükümetleri olarak halkımıza verdiğimiz sözleri her zaman bugüne kadar yerine getirdik, bundan böyle de eksiksiz yerine getirmeye devam edeceğiz. 2002'den sonra elde ettiğimiz bütün bu başarıların mimarı hiç kuşkusuz partimizin kurucusu Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde oluşan bu kazanımları, Cumhurbaşkanlığında, onun liderliğinde hep birlikte çalışarak geleceğe taşıyacağız.

"GELİN, BU TARİHİ SORUMLULUĞU BİRLİKTE YERİNE GETİRELİM"

İlk defa millet iradesiyle gerçekleştirilecek bu anayasanın yapımında, diğer siyasi partileri de yanımızda görmeyi bekliyoruz. Gelin, bu tarihî sorumluluğu birlikte yerine getirelim.

"EĞİTİMDE KALİTEYİ ARTIRMAYA DAHA FAZLA HIZ VERECEĞİZ"

Bundan böyle de ülkemizi küresel ve bölgesel anlamda istikrar ve güven adası hâline getirmek için gösterdiğimiz bu başarıyı 65'inci Hükümet döneminde de güçlü bir şekilde sürdüreceğiz. Reform ve icraatlarımız, insan odaklı bir anlayışla, yatırımı, istihdamı, üretimi önceleyen, refahın daha adil paylaşımını öngören Türkiye hedefine hizmet edecektir. Bu bağlamda, 6 temel alanda çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. 

"DAHA YÜKSEK ORANDA BÜYÜME HEDEFİNİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ"

Üreterek büyüyen, istihdam oluşturan, ihracatı geliştiren bir ülke olma yolunda reel sektörü daha güçlü, daha rekabetçi hâle getireceğiz. Bu çerçevede atacağımız adımlarla üretim yapımızda ve ihracatımızda ileri teknolojiye dayalı yüksek katma değerli ürünlerin payını artırmış olacağız. İş ve yatırım ortamı iyileşecek, ulusal ve uluslararası doğrudan yatırımları teşvik edecek, destekleyecek ve tüm yatırımcıların ihtiyacı olan her türlü tedbiri zamanında alacağız. Kamuda zaman yönetimini esas alan etkin bir personel sistemini önemsiyoruz. Bu sayede, daha hızlı çalışan, daha hızlı karar veren bir idari yapılanmayı gerçekleştireceğiz. 

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ

Bilgi toplumunu gerçekleştirmek amacıyla bilgi iletişim teknolojileri başta olmak üzere ülkemizde dördüncü sanayi devrimine geçiş için gerekli çalışmalara hız verilecektir. 65'inci Hükümetimiz siyasi istikrar ve güven sayesinde ekonomik büyümeyi gerçekleştirmeye devam edecektir. Bu dönemde de yatırımlara ve projelere odaklanarak özel sektör yatırımlarını çok daha fazla destekleyeceğiz. 

"HUKUKSUZLUK OLUŞTURAN UYGULAMALAR ORTADAN KALDIRILMIŞTIR"

Şimdi, sizlere dağıtmış olduğumuz Hükümet Programı'mızdan bazı önemli hususlara ana başlıklarıyla, ana hatlarıyla değinmek istiyorum. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı 2023'e giderken önceliğimiz, ülkemizin çoğulcu, özgürlükçü, demokratik, sivil, millî ve hukukun üstünlüğüne dayanan bir yeni anayasaya sahip olmasıdır. Bu değerler üzerine inşa edilecek yeni anayasanın temel ilkesi, ahlaki referansı insan onuru ve insan hassasiyeti olacaktır. Yeni anayasa düzeninin odağında insan hak ve özgürlükleri yer alacak, bu çerçevede, düşünce inanç, ifade ve girişim özgürlüğünü sınırlayan yegâne unsur, eşit haklara sahip diğer vatandaşların özgürlük alanlarıdır. 

"DEMOKRATİK VE SİVİL ANAYASANIN YAPIMINA ÖNCÜLÜK ETMEYE KARARLIYIZ"

65'inci Hükümet döneminde doğrudan anayasal sistemle bağlantılı seçim kanunları, Siyasi Partiler Kanunu gibi kanunlar güncelleştirilecektir. Ülkemizde hükümet sistemi tartışmaları uzun bir geçmişe sahiptir, siyasi tarihimizin değişik dönemlerinde farklı siyasi partiler ve liderler hep sistem meselesini gündeme taşımış, başkanlık sistemi başta olmak üzere yeni öneriler konuşulmuştur ancak günümüze kadar bu konuda herhangi bir ilerleme kaydedilmemiştir. Bugün artık bu tartışmaları bir kenara bırakıp Cumhurbaşkanımızın halk tarafından seçilmesiyle birlikte ortaya çıkan fiilî duruma anayasayla resmî ve hukuki bir statü kazandırılması bir zaruret hâline gelmiştir. Mevcut sistemin yetki, görev, sorumluluk paylaşımındaki pek çok muğlaklıklar barındırması siyasal sistemin yeniden düzenlenmesini mecburi hâle getirmektedir. Mevcut sistem içindeki tıkanıklığın Meclisimizde oluşacak uzlaşmalarla çözümü için birçok girişimde bulunulmuş ancak bugüne kadar maalesef ortak bir uzlaşma ortaya çıkmamıştır. Bu bakımdan, seçimlerde söz verdiğimiz gibi, AK Parti olarak bu konuyu ülkemizin gündeminde daha fazla tutmamak adına gerekli çalışmaları başlatacağız ve bu konuda da tüm siyasi partilerin desteğini arayacağız.

"AK PARTİ'NİN BAŞKANLIK SİSTEMİ ÖNERİSİ ÜNİTER YAPIYI ESAS ALMAKTADIR"

Yeni anayasayla; seçimlerin istikrar üreteceği, yasama, yürütmenin müstakil olarak etkin olduğu, demokratik denge kontrol mekanizmasının etkin işlediği, toplumsal farklılıkların temsilinin sağlandığı, karar alma süreçlerinin hızlandığı yeni bir siyasal sistem öngörülmektedir. Şunu herkes bilmelidir ki: AK Parti'nin başkanlık sistemi önerisi üniter yapıyı esas almaktadır. Adaleti mülkün ve meşruiyetin temeli, hukuk devletinin esası olarak görüyoruz. 

"18 ADET ŞEHİR HASTANESİ İNŞAATINA BAŞLANDI"

Bugüne kadar 18 adet şehir hastanesi inşaatına başlandı ve geriye kalan 11 şehir hastanesi de planlama aşamasında. Bunlar tamamlanmış olduğunda 41 bin yeni yatak kapasitesine ulaşmış olacağız. Tıbbi teknolojide, ilaç endüstrisinde, sağlık turizminde ülkemizin potansiyelini yeterince kullandığımız söylenemez. Hedefimiz, yerli ve millî üretimle hem döviz açığımızı azaltmak hem de bu alandaki yetkinliğimizi artırmak olacaktır. Önümüzdeki dönemde hastanelerde nitelikli yatak oranı artırma projemiz devam edecek. Koruyucu hekimlik yaygınlaştırılmaya devam edilecek. Sağlıklı yaşam kültürü teşvik edilecek. Evde sağlık hizmetlerini daha da geliştireceğiz. Biyoteknolojik ürünlerde yerli üretimi artıracağız.

"AİLE SOSYAL DESTEK PROGRAMI'NIN ALTYAPISI TAMAMLANACAK"

Aile Sosyal Destek Programı'nın altyapısı tamamlanacak, yeterli sayıda nitelikli personel yurdun her tarafında istihdam edilecektir. Çocuklarımız için ihtisaslaşmış rehabilitasyon sistemine geçilecek, suçun mağduru veya suça sürüklenen çocukların en süratli şekilde topluma kazandırılması çalışmaları gerçekleştirilecektir. Yaşlılarımızın ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılımları için yaşlanma ulusal uygulama programını daha etkin bir şekilde hayata geçireceğiz."