BIST 9.059
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,31
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Başbakan başdanışmanından kritik çözüm süreci açıklaması

Başbakan başdanışmanı Hatem Ete çözüm sürecine ilişkin açıklamalarında sürecin PKK'nın tereddütleri nedeniyle duraklama noktasında olduğunu söyledi.

Abone ol

Çözüm sürecine dair HDP İmralı heyetinin Abdullah Öcalan ve Kandil ile görüşmelerinin devam ettiği ve genel anlamda sürecin atmosferine ilişkin olumlu açıklamaların yapıldığı son günlerde, Başbakanlığa çok yakın bir isimden oldukça kritik bir açıklama geldi. Başbakan başdanışmanı Hatem Ete, HDP heyeti ile Abdullah Öcalan'ın görüşmelerinin pürüzsüz gittiğini dile getirirken sorun yaratan bir kısım oldğunu; PKK'nın tereddütleri nedeniyle duraklama noktasında olduğunu söyledi

Başbakan ahmet Davutoğlu'nun iki baş danışmanından biri olan Hatem Ete, Açılışını IKBY Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani'nin yaptığı Türkiye Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ilişkileri ve çözüm süreci Erbil'de, Middle East Research Institute ve Al Sharq Forum tarafından düzenlenen panelde konuşmacı olarak yer aldı. "Türkiye'de barış süreci: Dün, bugün, yarın" başlıklı toplantıda IKBY Sözcüsü Safin Dizayi, Prof. Dr. Mesut Yeğen, Prof. Dr. Vahap Coşkun da birer konuşma yaptı.

Panelde ayrıca Başbakan'ın diğer başdanışmanı Etyen Mahçupyan da konuşmacı yer aldı.

"ÖZERKLİK TALEBİ ÇÖZÜM SÜRECİNİN BİR PARÇASI DEĞİL"

Başbakan'ın Başdanışmanı Hatem Ete, "çözüm süreci"ni daha önce başlatılan açılımlardan farklı kılan noktanın, "PKK'nın silah bırakmaya ikna olması ve bunu özerk bir statü talebine bağlamaması, demokratikleşmeyi yeterli görmesi" olduğunu söyledi. 

ekran-resmi-2015-01-26-15.41.36.png

İşte o konuşmadan çarpıcı satırlar:

"Özerklik talebi çözüm sürecinin bir parçası değil. Bunu çözüm sürecinin bir parçası kılmamaya karar verdiler diyorum. PKK-HDP hattı bu fikirden vazgeçti demiyorum ama bu çözüm sürecinde konuşulan meselelerin bir ön şartı değil. Eninde sonunda PKK silahı bırakacak. Bu onurlu bir çıkış fırsatı. Yarın öbür gün çözüm süreci hayata geçtiğinde siyasal mücadele ekseninde özerklik de tartışılabilir."
"PKK'nın tereddütleri var"

PKK'NIN TEREDDÜTÜ

"Bir yönü 'Acaba Hükümet eskisi kadar, vaatlerini hayata geçirebilecek kadar güçlü mü?' dedi. Bir yandan da 'Acaba doğru mu yaptık? Bu silahsızlanma gibi kararları vermekte acele mi ettik?' tereddüdüne kapıldı. Hükümetten kaynaklananlar önce 30 Mart, sonra 10 Ağustos seçimleri ile giderildi. Ama ikinci tereddüdünü teşkil eden meselede ise daha uzunca bir süre bu sorunun cevabını alamayacağı kadar karmaşık, her türlü senaryonun hayata geçirilme ihtimali olan bir süreçte hissediyor kendini PKK-HDP."

"İMRALI MEKANİZMASI"

"İmralı mekanizması pürüzsüz devam ediyor denilebilir. Her gün yeni bir kararla yeni bir mekanizma gerçekleştirilerek süreç ilerliyor. Her konuda, İzleme Kurulu, Sekreterya konusunda Devlet ile İmralı arasında uzlaşma sağlandı ama mesele gelip şuna dayandı: Evet sürüyor ama bu görüşmelerin sonunda ne olacak? Tamam, izleme kurulu oluşturalım ama izleme kurulu neyi izleyecek? Mesela PKK geri çekilmeyi yeniden başlatmayı düşünüyor mu? Çözüm süreci sadece mekanizmanın devam etmesini sağlayacak bir süreçle ilerliyor ama yeni bir şey sağlayamıyor. Şu anda bir duraklama sürecindeyiz diye düşünüyorum. Ama ısrarla tarafların bu mekanizmanın ilerletilmesine devam etmeleri, yaşanan türbülansın aşılabileceğini gösteriyor."

PKK-HDP KARARSIZLIĞI

Süreci daha kırılgan hale getiren unsurun PKK-HDP'nin yaşadığı kararsızlık olduğunu belirten Hatem Ete, hükümetin 6-8 ekim olaylarından sonra sürecin ilerlemesi konusunda daha kararlı bir tutum aldığını da söyledi.

MAHÇUPYAN: ÜÇÜNCÜ AKTÖR YOK

Aynı toplantıda konuşan Etyen Mahçupyan ise Türkiye'de çözüm sürecine desteğin yüzde 70'ler seviyesinde olduğunu söyledi. Sürecin özellikle iki aktöre yarayacağını söyleyen Mahçupyan, "Şu anda Kürt siyasi hareketi ile Türk Hükümeti arasındaki ilişkiye müdahil olabilecek hiç bir üçüncü aktör yok. Tamamen bu iki aktörün bizi nereye götürebileceğine göre çözüm şekillenecek. Çünkü denetleyemiyoruz, tam ne olduğunu da anlamıyoruz, çok anlamak da istemiyoruz. Toplum olarak bir biçimde güvenmek de istiyoruz." diye konuştu.

HAVA DURUMU ŞİDDETLİ YAĞMUR GELİYOR!