BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,11
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Ali Kırca'yı unutmadı!

12 Mart ve 12 Eylül döneminde TSK'dan atılan askerlere iade-i itibar gündemde. İade-i itibar alacaklar arasıda Ali Kırca'da var.

Abone ol

Başbakan Erdoğan'ın 12 Mart muhtırası verenlerin kapsam dışında bırakılması şartıyla, 12 Mart ve 12 Eylül darbesinin ardından ikili ya da üçlü kararname yoluyla TSK'dan atılanlara iade-i itibar öngören tasarı kapsamına alınmasına yeşil ışık yaktığı öğrenildi. 'İade-i itibar' alması muhtemel isimlerin arasında Ali Kırca gibi eski askerlerde var.

AK Parti'nin kararsız tutumu, Ali Kırca, Erbil Tuşalp gibi aralarında çok sayıda tanınmış gazeteci, yazar ve öğretim üyesi ile CHP'li milletvekillerinin bulunduğu muhtıra ve darbe dönemlerinde kararname ile TSK'dan (Türk Silahlı Kuvvetleri) atılanlara iade-i itibar düzenlemesi yapılıp yapılmayacağını muammaya dönüştürdü. Önceki gün YAŞ mağdurlarına emeklilik ya da kamu hizmetine dönme imkanı tanıyan tasarı kapsamına darbe mağdurlarının alınması yönünde önerge vermekten vazgeçtiğini açıklayıp, bu kişilerin sayılarının kesin olarak tespit edilmesinin ardından ayrı bir yasal düzenleme çıkartılacağını açıklayan AK Parti kanadından dün yine sürpriz bir manevra geldi.

TASARI TBMM'DE
KABUL EDİLDİ
Özlük haklarını
yeniden düzenleyen
tasarı. TBMM Genel
Kurulu'ndan geçti.

Tasarının Genel Kurul'daki görüşmeleri sürerken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan görüşmeler sonucu düzenleme kapsamına darbe mağdurlarının eklenmesi için yeniden umut doğdu. Erdoğan'ın 12 Mart muhtırası verenlerin kapsam dışında bırakılması şartıyla, darbe madurlarının da tasarı kapsamına alınmasına yeşil ışık yaktığı öğrenildi. Erdoğan'dan gelen olumlu sinyal üzerine, tasarının görüşmeleri dün yarım bırakıldı. Darbe mağdurlarının akıbeti TBMM Genel Kurulu'ndaki bugünkü görüşmeler sırasında netleşecek. TBMM Genel Kurulu'nda Salı günü görüşmelerine başlanan dün de sözleşmeli er uygulamasına geçilmesine ilişkin ilk bölümü ele alınarak benimsenen YAŞ kararları ile TSK'dan atılanlara emeklilik ya da kamu hizmetine dönme imkanı tanıyan tasarıya 12 Mart ve 12 Eylül dönemlerinde ikili ve üçlü kararname yoluyla "zoraki sivilliğe" mahkum edilen darbe mağdurlarının da eklenmesi öngörülüyordu. Ancak bu konuda muhalefet partileriyle görüşüp desteklerini isteyen AK Parti, önceki gün sürpriz bir manevra ile "iade-itibar" düzenlemesinin kapsamını YAŞ mağdurları ile sınırlı tutmaya karar verdi.

ÜNLÜ DARBE MAĞDURLARI

YAŞ mağdurları gibi, zoraki sivillik dönemleri "terfilerine" esas alınarak emsallerinin rütbesinden emekli edilmeleri ya da kamuda göreve başlatılmaları AK Parti'nin son dakika manevraları ile muammaya dönüşen ünlü darbe mağdurları arasında ünlü anchormen Ali Kırca, gazeteci-yazar Erbil Tuşalp, Maltepe Üniversitesi Öğretim üyesi Atilla Özsever, CHP'li Bülent Baratalı, Eşref Erdem ve Rasim Çakır gibi isimler bulunuyor.

KANUN NE GETİRİYOR?

Kanunla, YAŞ kararıyla TSK'dan ilişiği kesilenlere emsali rütbelerdekilere denk özlük hakları üzerinden emeklilik imkanı da sağlanıyor. Görüşmeler sırasında verilen bir önergesinin kabul edilmesiyle, kapsama, 12 Mart 1971'den kanunun yayımı tarihine kadar "yargı denetimine kapalı idari işlemlerle TSK'dan ilişiği kesilenlere" de bu imkan tanındı. Buna göre, yasanın yürürlüğe gireceği tarihten önce YAŞ kararlarıyla TSK'dan ilişiği kesilenlerin veya bunların vefatı halinde hak sahiplerinin getirilen düzenlemeden yararlanması için 60 gün içinde Milli Savunma Bakanlığına başvurması gerekecek. Bakanlık, en geç altı ay içinde başvurunun ret veya kabulüne karar verecek.

TSK'dan ilişikleri kesilenlerin, bu tarihten düzenlemenin yürürlük tarihine kadar geçen süreleri TSK'da geçmiş kabul edilecek. Bu kişilerin TSK'dan ilişiklerinin kesildiği tarih ile düzenlemenin yürürlük tarihi arasındaki döneme ilişkin yatırılmamış sigorta prim ve emekli keseneği, kurumlarınca ödenecek. Bu haktan yararlanacaklar, emekliliğe ilişkin sosyal ve özlük hakları bakımından emsali subay ve astsubaylarla eşitlenecek. Getirilen düzenlemeye hak kazananlardan emekli olanların kendilerine, hayatta değilse kanuni mirasçılarına; emsallerinin emekli olduğu tarihteki özlük hakları üzerinden emeklilik veya dul ve yetim aylığı bağlanacak; ikramiye ödenecek.