BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.424,52
HABER /  GÜNCEL

Barzani'nin yaptığı cehennemin kapsını açmaktır! Din çatışması...

İstinye Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, "Barzani'nin yaptığı cehennemin kapsını açmaktır. Bu da yeni bir etnik ve dinsel çatışmaya sebep olacaktır" dedi.

Abone ol

Mesud Barzani'nin gayrimeşru referandumu için "Bu referandum, Türkiye'nin ve bölgenin güvenliğini tehdit ettiği için Türkiye, bu olaya bir beka sorunu olarak bakmaktadır" diyen İstinye Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, "Barzani'nin yaptığı cehennemin kapsını açmaktır. Bu da yeni bir etnik ve dinsel çatışmaya sebep olacaktır" değerlendirmesi yaptı.

Gelinen noktada bağımsızlık referandumunun uluslararası hukuk açısından geçerli olmadığını söyleyen Prof. Dr. Caşın, referandumun yapılabilmesi için ülkedeki halkın tamamının bu işe katılması gerektiğini, sözde referanduma Araplar ve Türkmenlerin katılmadığını, bu nedenle siyasi iradenin sandığa yansımadığını dile getirdi. 

TÜRKİYE'NİN BLÖF YAPMADIĞINI TÜM DÜNYA BİLİYOR

Bu gayrimeşru referandum için Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli'nin
"Biz bunu tanımıyoruz, yok hükmündedir. Türkiye uluslararası hukuktan doğan haklarını kullanacaktır." dediğini hatırlatan Caşın, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Milli Güvenlik ve Bakanlar Kurulu'nda da bu karar geçmiştir. Türkiye'nin blöf yapmadığını tüm dünya bilmektedir. Sayın Bakanın gayrimeşru referandum için küresel güçlerin bunu 30 yıl önceden planladıklarını söylemesi, benim tespitimi doğrulamaktadır. Bu referandum, Türkiye'nin ve bölgenin güvenliğini tehdit ettiği için Türkiye, bu olaya bir beka sorunu olarak bakmaktadır. Barzani'nin yaptığı cehennemin kapsını açmaktır. Bu da yeni bir etnik ve dinsel çatışmaya sebep olacaktır."

'BARZANİSTAN' BAYRAĞI TÜRKİYE TOPRAKLARINI DA KAPSIYOR

"Bu 'Barzanistan' denilen devletin bayrağına baktığımızda Türkiye toprakları da gösterilmektedir. Demek ki kurulan devlet Irak'tan sadece Musul, Kerkük'ü değil,Türkiye'den de toprak talep etmektedir. İsrail dışında bu defakto devleti kimse tanımayacak. Bu kurulacak defakto ve bağımsız olamayan devlet aslında İsrail ve Amerika askeri kuvvetlerinin, İran ve diğer komşulara karşı askeri müdahale aracı ve maskot bir devlet olacak diye düşünüyorum."

MESUT BARZANİ EMRİVAKİ YAPMA PEŞİNDE

"Mesut Barzani, Irak anayasasını bir kenara bırakarak, bir emrivaki yapmak istiyor." diyen Prof. Dr. Samir Salha da, bu nedenle Türkiye'nin hızlı hamleler yapmasında fayda olduğunun altını çizdi. Prof. Dr.  Salha, "Bunlar ekonomik ve diplomatik yaptırımlar olabilir. Durum bir askeri operasyona kadar gidebilir. Bu askeri operasyon, kimle birlikte yapılabilir, şimdiki gidişat Bağdat ve Tahran ile görülüyor ama dayanağı çok önemli. 1926 Ankara Antlaşması bize çok büyük bir güç veriyor. Daha geniş kapsamlı bir vizyon ile bölgede 50 yıl sonra neler olabileceğini görerek, bir global politika belirlemekte fayda var." ifadelerini kullandı.