BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,21
ALTIN 2.247,24
HABER /  DÜNYA

Barzani'den seferberlik çağrısı

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani IŞİD'e karşı seferberlik çağrısı yaptı.

Abone ol

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, yayınladığı mesajda eski peşmergeleri ve tüm Kürt halkını, IŞİD örgütüyle mücadeleye destek vermeye çağırdı.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Musul'u ele geçirmesi ve Irak'ın içlerine doğru ilerlemesi nedeniyle Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin güvenlik güçleri alarma geçirildi. Peşmerge güçleri Kürdistan bölgesinin sınırlarına kaydırılırken, mesud Barzani de dün bir seferberlik çağrısı yaptı. Barzani, Kürdistan Bölge Başkanlığı resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamasında Kürk halkına ve peşmerge güçlerine seslendi.

"EMEKLİ PEŞMERGELER BİRLİKLERE BAŞVURSUN"

Irak ve Kürdistan sınırlarında yaşanan olağanüstü durum karşısında Kürt halkının güvenliğinin sağlanması kazanımların korunması için tüm tarafların peşmerge ve asayiş güçlerine destek vermesini isteyen Barzani, emekli olan tüm peşmergelerin daha önce bağlı oldukları birliklere başvurmasını istedi. Barzani, "Emekli olan tüm kahraman peşmergelerimizden daha önce hizmet ettikleri birliklere başvuruda bulunarak peşmerge güçlerine destek olmalarını ve her türlü olasılığa karşı hazır olmalarını istiyorum. Bunun için, Peşmerge Bakanlığımızın gerekli düzenleme ve örgütlemeyi yapması gerekmektedir. Onurlu Kürt halkınının her bir neferi kendi imkanları doğrultusunda Kürdistan peşmergelerine destek ve yardımcı olmalı" dedi.

"OLAYLARIN SORUMLUSU BAĞDAT"

Irak'ta yaşananlarla ilgili de bir yazılı açıklama yapan Barzani, son olaylardan Bağdat yönetiminin sorumlu olduğunu söyledi. Bağdat'ta gücü tekelleştirenlerin yanlış ve otoriter politikaların mevcut duruma yol açtığını belirten Barzani, Irak'ta tarafların çoğuyla temas içinde olduklarını vurguladı. Sorunlara çözüm bulmak için çok çalıştıklarını belirten Barzani, "Bağdat'ta gücü tekelleştirenlerin yanlış ve otoriter politikaları sebebiyle Irak'ın kargaşaya sürükleneceğine yönelik uyarılarda bulunduğumuza pek çok taraf ve insan şahittir. Bu kişiler şimdi de bu kötü durumun dallanıp budaklanmasından doğrudan sorumludur. Bağdatlı yetkililere pek çok öneriler sunduk. Ancak yetkililerin cevabı bunları görmezden gelmek oldu. Kürdistanlılar olarak etnik-mezhep savaşına karşı durduk. Baskıya uğradıklarında Şiilerin yanında olduk ve 2003'ten sonra Sünnilerin marjinalleştirilmesine karşı çıktık" dedi.

"SÜNNİ KARDEŞLERİMİZLE BİRLİKTE TERÖRİSTLERLE YÜZLEŞMEYE HAZIRIZ"

Tarih boyunca Kürtlerin baskıya uğrayanı desteklediğini belirten Barzani, "Kürt-Şii ittifakını, bazı insanların tavırlarından daha çok takdir ediyoruz. Bu kişiler Kürtlerden önce Şiilere zarar vereceklerdir. Mevcut duruma sebep olan ve ithamlarla başarısızlıklarının üstünü örtmeye çalışanların yıllardır gerçekleri sakladığından Şii kardeşlerimiz haberdar olsun" dedi. Barzani teröristlerle yüzleşmek, halkının hayatlarını ve çıkarlarını herhangi bir saldırıdan korumak için her zamankinden daha hazır durumda olduğunu vurguladı.

Sorunun savaşarak çözülmemeyeceğini belirten Barzani, "Sünni kardeşlerimizin taleplerini terör eylemlerinden tamamıyla ayırmış durumdayız. Şii ve Sünni kardeşlerimizle birlikte teröristlerle yüzleşmeye hazırız. Fakat terörizme karşı savaşmak adı altında bir mezhep çatışması gerçekleştirilmeye çalışılmasına asla inanacak değiliz. Sorun yalnızca savaşarak çözülemez. Ancak temel sebepler çözülmeli ve siyasi süreç doğru yoluna sokulmalıdır. Böylece teröristleri yenmek daha kolay hale gelecektir" dedi.

ESKİ PEŞMERGELER HAZIR

Kürdistan Bölge Başkanı mesud Barzani'nin eski peşmergelere çağrısının ardından Emekli Peşmergeler Birliği ve Eylül Peşmergeleri Kuruluşu bir açıklama yaptı. Barzani'nin Başkomutan sıfatıyla yaptığı çağrıya karşılık 'Hazırız' mesajı veren emekli peşmergeler, "Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani dün Kürdistan halkı ve kamuoyuna dönük bir mesaj yayınlayarak emekli peşmergelerden daha önce hizmet ettikleri birliklere katılarak her türlü ihtimale karşı hazır bulunmalarını istemişti. Başkan Barzani'inin talimatını en kısa sürede uygulayacağız. Her türlü ihtimale karşı Peşmerge Güçleri'nin yanında halkımıza ve ülkemize hizmet etmeye hazırız" dedi.