BIST 9.722
DOLAR 32,52
EURO 34,93
ALTIN 2.424,63
HABER /  DÜNYA

Barzani'den bağımsız Kürdistan açıklaması

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesud Barzani,bağımsızlık konusunda kendi kaderlerini tayin etme noktasında kesinlikle taviz vermeyeceklerini ifade etti.

Abone ol

Irak Halkına hitaben yaptığı konuşmada net ifadeler kullanan Barzani,bağımsızlık konusunda halkın taleplerinin görmezden gelinemeyeceğini ve bu hakkı anayasal zeminde sonuna kadar arayacaklarnı belirtti.

Barzani, Irak halkına hitaben yaptığı yazılı açıklamada, ülkedeki son gelişmeleri ve bağımsız Kürt devleti tartışmasını değerlendirdi.

BAĞIMSIZLIKTAN TAVİZ YOK

Referandumla Irak'taki geleceklerine karar vereceklerini ifade eden Barzani, "Kendi kaderimizi tayin noktasında taviz vermeyeceğiz ve geri adım atmayacağız. Halkımız bu hakkını, yasalara göre ve ulusal-vatan ilkelerine dayanarak kullanacaktır. Özgür bir şekilde tercihini yapacaktır. Gerekli her türlü hazırlık yapılacak ve süreci yürütecek mekanizma kurulacaktır. Bunu yaparken de Irak halkının desteğini isteyecek ve temsilcileriyle istişare edeceğiz" görüşünü bildirdi.

MALİKİ'YE DİKTATÖR SUÇLAMASI

Kürtlerin, Irak'taki krizin ve bölünmüşlüğün sorumlusu olmadığını vurgulayan Barzani, "Irak'ın ve Iraklıların geleceğini tehdit edenler, ülkeyi daha fazla parçalamakta ısrar edenlerdir, anayasayı çiğneyenlerdir. Iraklıları yeni bir diktatörlük rejimine mahkum etmeye çalışanlardır" ifadelerini kullandı.

Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki'nin, üçüncü dönem başbakan olmasına karşı olduklarını dile getiren Barzani, şöyle devam etti:

"Ülkenin ağır koşullar ve tehlikeli dönemlerden geçtiği bugünlerde Maliki'nin üçüncü kez başbakanlıkta ısrar etmesi, Irak'ı daha fazla anarşiye, karışıklığa ve parçalanmaya götürmez mi? Ülke bu şekilde ucu belli olmayan bir çöküşün içine girmez mi?"

Maliki'nin, anayasayı hiçe sayan uygulamaları nedeniyle Irak'ta krizin çıktığını savunan Barzani, Maliki'nin tekçi siyasetiyle Kürtleri ve Sünnileri dışladığını ifade etti.

"Irak Araplarını, Sünni ve Şii olarak ayıran güç ile ülkeyi fiilen bölen güç aynı değil midir?" diye soran Barzani, şunları kaydetti:

"Irak'ın kalbine mezhepçilik tohumlarını eken güç yine aynı değil midir? Kürt halkı, parlamentosunu ve yönetim kadrosunu kendi kaderini tayin etmek üzere tarihi bir sorumlulukla baş başa bırakıyor. Kürtler, meşru haklarını korumak için adımlarını atmaya devam edecektir. Bu yoldan asla taviz vermeyecektir."