BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.417,31
HABER /  GÜNCEL

Barzani Türkiye'ye niye geldi ihtimal dışı!

KUZEY IRAK Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani Türkiye'ye bağımsız Kürdistan için mi geldi? Hürriyet gazetesi yazarı Deniz Zeyrek'e göre bu 'ihtimal dışı.' Barzani'nin Ankara ziyaretinin asıl amacı başka!

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani neden Türkiye geldi?

Barzani'nin Türkiye ziyaretinin nedeni ilk bakışta Ankara'yı bağımsız Kürdistan için ikna etme turları gibi görünse de işin sırrı başka. Hürriyet gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, Barzani'nin ziyaretinin gerçek nedenine ilişkin detayları bugünkü köşesine taşıdı. Zeyrek'in aktardıklarına göre, Barzani ekonomik darboğazda!

İşte Deniz Zeyrek'in bugünkü yazısının detayları:

"...

Barzani, dün özel bir uçakla Türkiye’ye geldi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüştü. Bugünkü Ankara programında ise Başbakan Binali Yıldırım var.

Yıldırım ile Barzani’nin geçen hafta Almanya’da Münih Konferansı sırasında görüştüğünü de hatırlatmak isterim. Barzani, Almanya’da ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile de görüşmüştü.Barzani-Pence buluşmasından sonra Barzani’nin danışmanlarından Hemin Hawrami, görüşmede Kürt heyeti için ana konu başlığının ‘bağımsız Kürdistan’ olduğunu açıklamıştı.

Bütün bunları alt alta koyunca Barzani’nin Ankara’yı bağımsız Kürdistan’a ikna etmek için geldiği sonucu çıkarılabilir mi?

Dün biraz yokladım. Türkiye’nin bağımsız Kürdistan konusundaki tavrı net. Ankara bağımsızlığın fikrine bile karşı ve ısrarla Irak’ın toprak bütünlüğünün korunmasından yana. O nedenle ‘bağımsız Kürdistan’ konusunun, Ankara ziyaretinin ana ekseni olmak bir yana gündemine bile alınması, ihtimal dışı.

O halde Barzani ile gündem ne?

- Öncelikle ekonomi. Petrol fiyatları düştü. Merkezi hükümetle tahsilat sorunları aşılamadı. Sigara ticareti durdu. Haliyle Kuzey Irak’taki bölgesel yönetim ekonomik bir darboğaza sürüklendi. Bunlar yetmiyormuş gibi, kontrol edilen alan genişledi ve askeri harcamalar nedeniyle giderler arttı. Yani, Barzani Peşmerge’ye maaş ödeyemeyecek hale geldi. Bu arada Türk işadamları da 5.5 milyar dolar alacak için bekliyor.

İkinci gündem, IŞİD ile mücadele. Türkiye iki açıdan Barzani’ye ihtiyaç duyabilir. Birincisi, ABD Başkan Yardımcısı Pence’le Barzani’nin çok yakın ilişkisi. İkincisi ise PKK güdümündeki PYD ile yaşadığı çıkar çatışması. Barzani, ABD’nin Suriye’de PYD ile ittifakı bitirmesi için ‘anahtar’ rol oynayabilir. Bu Sincar’da, Mahmur’da Şiilerin de desteği ile güçlenen PKK/PYD’ye karşı Barzani’nin de çıkarına.

Son olarak; Ankara kulislerinde, MHP ile ittifak, bölgedeki belediyelere kayyum atanması, HDP’lilerin tutuklanması gibi gelişmeler yüzünden referandumda Kürt nüfusun hükümete desteğinin azaldığı yorumları var. Barzani’den, aşiret ilişkileri ile bu konuda da destek beklendiği konuşuluyor. Barzani, geçen hafta Eşbaşkan Selahattin Demirtaş ve diğer HDP’lilerin serbest bırakılmasını istemişti.