BIST 8.895
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.240,46
HABER /  DÜNYA

Barzani resti çekti:Sabrımızın sınırı var!

Irak Kürdistan Özerk Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, merkezi hükümetle görüşmelerin tıkandığını söyledi.

Abone ol

IRAK Kürdistan Özerk Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, merkezi hükümetle enerji ve bütçe görüşmelerinin ilerlemediğini belirterek, “Sabrımızın da bir sınırı var” dedi.

Hafta içinde Türkiye'yi ziyaret edip Başbakan Tayyip Erdoğan'la görüşen Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ziyaretle ilgili Kürdistan Demokrat Partisi'ne yakın Rudaw gazetesine konuştu.

Türkiye'ye yaptığı ziyarette Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleşen görüşmenin çok olumlu ve verimli geçtiğini belirten Barzani, "Ziyaretimizin amacı ikili ilişkileri geliştirmek ve karşılıklı olarak alışveriştir. Bu çerçevede Kürdistan Bölgesi adına Türkiye'ye gittik ve Sayın Erdoğan ve değerli devlet yetkilileriyle görüşmeler yaptık. Şunu açıklıkla söyleyebilirim: enerji konusunda Türkiye heyetiyle toplantılar yaptık ve faydalı neticeler elde ettik. Görüşmelerimizi devam ettireceğiz" diye konuştu.

PETROL SİZİN KARARI SİZ VERECEKSİNİZ

Barzani, görüşmeler neticesinde herhangi bir anlaşmanın yapılıp yapılmadığına ilişkin bir soruya da "Petrol sevkiyatıyla ilgili Türkiye'nin hiçbir sorunu yok. Onların bu konudaki görüşü nettir. Bize her zaman, 'petrol sizindir, kararı sizler vereceksiniz. Getirip burada satmanızda bizim için bir sıkıntı yok' diyorlar." yanıtını verdi.

Barzani, enerji ve bütçe anlaşmazlığı yaşadıkları Bağdat hükümetini eleştirdi.

Bağdat'taki Nuri Maliki hükümetiyle görüşmelerde 'olumlu gelişme' kaydedemediklerini belirten Kürt Başbakan, “Merkezî hükümet Mart ve Nisan bütçesini henüz vermedi. Sadece Ocak ve Şubat aylarının bütçesini gönderdi. Irak’ın diğer bölgelerinin ise tüm bütçeleri gönderildi" dedi.

KENDİ BAŞIMIZIN ÇARESİNE BAKARIZ

Taraflar arasındaki sorunlara da değinen Barzani “Sorunların bir anlaşmaya ulaşmasını bekliyorduk. Bunun için çok sabrettik, ama sabrın da bir sınırı var. Eğer anlaşma olmayacağını anlarsak, biz de kendi başımızın çaresine bakarız” dedi.

Irak Anayasası'ndaki çelişkili maddeler yüzünden Bağdat ve Erbil arasında Kuzey Irak petrollerinin kaderi konusunda anlaşmazlık yaşanıyor. Erbil, anayasada özerk bölgelere tanınan hakka atfen kendi petrolünü Bağdat'tan bağımsız işleyip satmak istiyor.

Ancak Maliki hükümeti, anaysadaki 'Irak petrolleri tüm Irak halkına aittir' maddesini gerekçe gösterip bunu reddediyor. Henüz meclisten onay almayan 2007 tarihli hidrokabon yasası ise Bağdat'ın tüm petrol gelirlerinden Erbil'e yüzde 17 pay vermesini öngörüyor.

Maliki hükümeti kendilerinden bağımsız petrol satması halinde Kürt bölgesine ödediği bu payı da kesmekle tehdit ediyor. Türkiye bu sorunun çözümü için üçlü mekanizma önerdi.

İki taraf anlaşana dek Kuzey Irak petrollerinin Türkiye'deki bir banka hesabında tutulmasını teklif etti. Ancak Bağdat buna yanaşmadı.