BIST 9.680
DOLAR 32,42
EURO 34,46
ALTIN 2.489,22
HABER /  DÜNYA

Barzani referandum sonrası ilk kez konuştu

IRAK'ı karıştıran Kürdistan referandumu sonrasında Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, merkezi hükümeti anayasayı ihlal etmekle suçladı. Barzani, tartışmalı referandumla ilgili olarak merkezi hükümete diyalog çağrısı yaptı.

Abone ol

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, tartışmalı referandumla ilgili olarak Kuzey Irak'ta yeni bir dönem başladığını, sonuçların Kürdistan'ın başarısı olduğunu söyledi. Kürt halkının bağımsızlığa "evet" dediğini belirten Barzani, merkezi hükümetin anayasayı ihlal ettiğini ileri sürdü.

Mesut Barzani, hafta sonu gerçekleşen referandumla ilgili ilk kez konuştu. Barzani'ye yakın haber sitesine konuşan Barzani, referandumla birlikte yeni bir dönem başladığını söyledi. Referandumdan alınan sonucun Kürdistan'ın başarısı olduğunu ifade eden Barzani şöyle konuştu:

ABD'nin Kürdistan referandumu için dediğine bakın!

"Siz bağımsızlığa ‘Evet’, Enfal ve soykırıma ‘Hayır’ dediniz. Verdiğiniz ‘Evet’ oyları hiçbir uluslararası yasaya aykırı değil. Anayasa ihlal edildiğinden dolayı, kendi kaderimizi tayin etme hakkına sahibiz. Kimse bize sitemde bulunmasın. Irak'a, komşular ve uluslararası topluma özel bir mesajım; ciddi ve sakin bir şekilde yaşananları ele almalarını talep ediyorum. Kürt - Şii ittifakının bittiğini haykıran siziniz. Başarısız bir deneyimi sürdürmenin anlamı yok.

IRAK HÜKÜMETİNE ÇAĞRI
Irak hükümetine çağrım; yaptırım ve cezalandırma yerine diyaloga başlayalım. İki taraf için de en iyi yol diyalogtur. Hükümetler arası siyasi ihtilaflar, halk arasında gerginliğe yol açmamalı. Komşu ülkelerden talebim; çözüm için yardımcı olmalarıdır.

İRAN VE TÜRKİYE MESAJI

Kerkük referandum sonuçları ne çıktı? Kürt sitesine bakın!

İran ve Türkiye’nin kimsayal saldırı ve büyük göç zamanında sergilediği tutumu takdirle karşılıyoruz. Son 25 yıldır kimseye tehdit olmadığımızı kantladık, herkesle barış seçeneğini seçtik. Teröre karşı savaşta uluslar arası koalisyonun önemli bir tarafı olarak kalmaya devam edeceğiz. Kürdistan Bölgesi'nde yaşayan göçzedeler evlerine dönene kadar güvende olacaklar."

ALLAH YAR VE YARDIMCIMIZ OLSUN

“Kürdistan halkı, 25 Eylül ile yeni bir döneme girdi” diyen Barzani şunları söyledi;

“Kürdistan halkı olarak, bugün her zamankinden daha fazla birliğe ihtiyacımız var. Bütün ihtilafları bir tarafa bırakarak, birlik olmalıyız. Siyasi parti kılıfından çıkıp, vatan çatısı altına girmeliyiz. Ey Kürdistan halkı, bir kusur olduysa bundan dolayı özür diliyorum. Kürdistan halkı, 25 Eylül ile yeni bir döneme girdi, Allah yar ve yardımcınız olsun.

Bağdat'tan Erbil'e 3 gün süre!