BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,98
ALTIN 2.430,89

Barış Manço Kimdir?

2 Ocak 1943 tarihinde İstanbul´da doğdu. Sahnelerle ilk kez 1958 yılında Galatasaray Lisesi´nde öğrenciyken tanıştı. Galatasaray Lisesi´ni bitirdikten sonra yüksek öğrenimini tamamlamak için Belçika´daki 'Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi´ne gitti. Grubu 'Kurtalan Ekspres' ile beraber Türkiye´de ve yurtdışında birçok ülkede konserler verdi. Yaptığı 200´den fazla beste sayesinde 12 altın ve 1 platin albüm kazandı. Ayrıca bu besteler Arapça, Japonca, Farsça, İngilizce ve...


2 Ocak 1943 tarihinde İstanbul´da doğdu. Sahnelerle ilk kez 1958 yılında Galatasaray Lisesi´nde öğrenciyken tanıştı. Galatasaray Lisesi´ni bitirdikten sonra yüksek öğrenimini tamamlamak için Belçika´daki 'Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi´ne gitti. 

Grubu 'Kurtalan Ekspres' ile beraber Türkiye´de ve yurtdışında birçok ülkede konserler verdi. Yaptığı 200´den fazla beste sayesinde 12 altın ve 1 platin albüm kazandı. Ayrıca bu besteler Arapça, Japonca, Farsça, İngilizce ve Fransızca gibi birçok dile çevrilerek farklı sanatçılar tarafından yorumlandı.

Manço´nun şarkıcı ve besteci kişiliği, sunucu ve program yapımcısı kişiliğiyle de birleşerek ortaya herkesin çok sevdiği 'Barış Manço' çıktı. Ekranların en sevilen eğlence ve kültür programlarından biri olan '7´den 77´ye', ilk olarak 1988 yılında TRT1´de yayınlanmaya başladı.

'Türkiye´nin Evliyası' lakabını da kazanan sanatçının, 'Barış Manço Live In Japan' (1996) adlı albümü, Japonya´daki konserinin canlı kayıtlarının olduğu bir albüm. Bu albümün özelliği, Manço´nun bizlere veda etmeden önce yayınladığı son albüm olmasıydı. 31 Ocak 1999 tarihinde İstanbul'da öldü.

DİSKOGRAFİ: 
Dünden Bugüne (1971) 
Barış Manço 2023 (1975) 
Ben Bilirim (Sakla Samanı Gelir Zamanı) (1976) 
Barış Mancho (1976) 
Sarı Çizmeli Mehmet Ağa (Yeni Bir Gün) (1979) 
20. Sanat Yılı Disco Manço (1980) 
Sözüm Meclisten Dışarı (1981) 
Estağfurullah Ne Haddimize (1983) 
24 Ayar Manço (1985) 
Değmesin Yağlı Boya (1986) 
Sahibinden İhtiyaç (1988) 
Darısı Başınıza (1989) 
Mega Manço (1992) 
Müsadenizle Çocuklar (1995) 
Live In Japan (1996) 
Mançoloji (1999) 
Barış Manço 2000 (2000)




ÖDÜLLERİ: 

Türkiye Cumhuriyeti: Devlet Sanatçısı - Ankara (1991) 
Hacettepe Üniversitesi: Onursal Doktora- Ankara (1991) 
Soka Üniversitesi: Uluslararasi Kültür ve Barış Ödülü- Tokyo, Japonya (1991) 
Belçika Krallığı: Leopold II Sövalyesi Nisani Brüksel- Belçika (1992) 
Fransiz Kültür Bakanlığı: Edebiyat ve Sanat şövalyesi Nisani Paris, Fransa (1992) 
Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı: Türkmen Vatandasligi Askabat, Türkmenistan (1995) 
Pamukkale Universitesi: Onursal Doktora- Denizli (1995) 
Min-On Vakfı: Yüksek Şeref Madalyası Tokyo, Japonya (1995)




HABER

Manço'nun Belçika'da yaşadığı ev müze oldu




Barış Manço'nun Belçika'nın Liege kentinde uzun yıllar yaşadığı bina, 'Liege Barış Evi' adıyla müzeye dönüştürüldü. 




Açılış töreninde kurdeleyi Barış Evi Derneği Başkanı Aslı Gülerman ve Brüksel Bölge Hükümeti Milletvekili Mahinur Özdemir birlikte kesti. Manço Ailesi'nden katılım olmamasını 'üzücü' bulan Aslı Gülerman, 'Bir yanlış anlama oldu ve giderilemedi ama bunun bedelini Barış Manço ödememeli' dedi.

9 Ekim 2011




HABER

BARIŞ MANÇO'NUN GERÇEK ADI: "Tosun Yusuf Mehmet Barış Manço"

Barış Manço'nun oğlu Doğukan Manço, Balıkesir'de polis okulu öğrencileriyle yaptığı söyleşide babası Barış Manço'nun gerçek adının, "Tosun Yusuf Mehmet Barış Manço" olduğunu açıkladı 

Yüzlerce öğrencinin ilgiyle dinlediği Doğukan Manço, kendisini tanıttıktan sonra babasının hayatından önemli kesitler sundu, hatıralarını anlattı. Belçika'da doğan ve orada büyüdüğünü anlatan Doğukan, babasının ilk şarkısıyla çıkış yaptığı yıllardan Türkiye ve yurt dışı konserlerine kadar hayatını film şeridi gibi özetleyen sunumuyla herkese duygulu anlar yaşattı.
7 Aralık 2011




HABER

Ölümünün 13. yılında anıldı

Barış Manço, ölümünün 13. yılında ailesi ve sevenlerince anıldı.

Barış Manço, ölümünün 13. yılında ailesi ve sevenlerince anıldı.Barış Manço'nun oğulları Doğukan ve Batıkan Manço ile sevenlerinin, Manço'nun müze haline getirilen Moda'daki evinde bir araya geldiği gecede, Manço kardeşler babalarının unutulmaz şarkılarını gitar eşliğinde seslendirdi.

Gecede, Barış Manço'nun sevenleri de mumlar yakarak, şarkılara eşlik etti.

Moda'daki evde, Manço'nun bestelerini yaptığı piyanosu, yurt dışı gezilerinden topladığı objeler, aksesuarlar, sahne kostümleri ve kendi yaptığı tablolar sergilenirken, bu yılki anma etkinliği için bakımı yapılarak kullanılır hale getirilen 34 BM 777 plakalı otomobili de evin önüne getirildi.

Doğukan Manço, babasının yeri doldurulamayacak bir sanatçı olduğunu vurgulayarak, müze haline getirilen evde, Barış Manço'nun yaşatılması, eserlerinin, hatıralarının sergilenmesinin kendisi için büyük mutluluk olduğunu söyledi.

Yaptıkları ile millete mal olmuş bir kişinin evinin müze olmasının doğal bir şey olduğunu söyleyen Manço,”Gönlüm bu evde oturmak ister. Fakat tüm halka mal olmuş birinin evinin müze olması sevenleri tarafında da arzulanan bir şey olsa gerek...” dedi.

Anma etkinlikleri çerçevesinde, 4 Şubatta Marmara Forum AVM'de Barış Manço'yu Anma Konseri, 5 Şubatta vapur gezisi, 6-20 Şubat arasında Palladium AVM'de Barış Manço sergisi, 10 Şubat'ta Sefaköy Kültür Merkezi'nde fotoğraf sergisi düzenlenecek, Grup 84 konser verecek. 
1 Şubat 2012