BIST 9.662
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.499,37
HABER /  GÜNCEL

‘Barış görüşmelerinde arabulucu olabiliriz’

Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Dışişleri Bakanı Falah Mustafa Bakir, BBC Türkçe'ye Kandil Dağı’ndaki Kürt militanların dağdan inerek Türkiye’de politik hayata katılması gerektiğini söyledi. Bakır, “Bbarış görüşmelerinde arabulucu olabiliriz' dedi.

Abone ol

Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Dışişleri Bakanı Falah Mustafa Bakir, barış süreci kapsamında Kandil Dağı’ndaki PKK'lıların dağdan inerek Türkiye’de politik hayata katılması gerektiğini söyledi. Bakır, BBC Türkçe'ye “Gerekirse Kuzey Irak Kürt Yönetimi barış görüşmelerinde arabulucu olabilir” dedi.

Yerel seçimlerde AKP ve BDP’nin beklenenden daha fazla oy alması Kürt sorunun çözümü için barış sürecinde adım atılması yönündeki beklentileri arttırdı.

Kürt tarafı barış görüşmelerinin artık yasal zemine oturması gerektiğini düşünüyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise buna karşı çıkıyor ve “yasal düzenleme yanlış olur” diyor.

Önümüzdeki gün Kandil ile görüştükten sonra Türkiye’ye dönen BDP grubu başkan veliki Pervin Buldan, KCK yetkililerinin Erdoğan’ın söylemlerine kızgın olduğunu söyledi.

Bu açıdan barış görüşmelerinde Kandil’in tutumu giderek ön plana çıkıyor.

Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Dışişleri Bakanı Falah Mustafa Bakir’a göre de Kandil’deki PKK’lıların Türkiye’ye dönüp siyasi hayata katılması gerekiyor.

Bakir, barış sürecinin tek maddelik bir konu olmadığını belirterek güven artırıcı adımlara ve diyalog sürecine devam edilmesi gerektiğini söylüyor.

Kandil’deki PKK varlığın sorunun çözüme kovuşturulmasını gerektiğini söyleyen Bakir “barışın olduğu yerde silahların yeri yoktur”diyor.

Kuzey Irak Kürt Yönetiminin barış sürecini başından beri desteklediğini belirterek, barışın tehsil edilmesi durumunda bölgenin istikrarlı ve daha güvenilir olacağını belirtiyor.

İki tarafa sabırlı olması çağrısında bulunan Bakir’a göre gerçekçi olmayan beklentilere karşı dikkatli olunmalı ve iki taraftaki liderlerin dirayeti ile Kürt sorunun çözülebilir.

Kuzey Irak yönetiminin Kandil’deki PKK’lıların silah bırakmasında arabulucu olup olmayacağı yönündeki soruya Bakir, “Türk hükümeti kendisi için en iyisini biliyor. Bu sürece devam ettikçe ne yapılması gerektiğini daha iyi kavracaklar. Eğer bizim bir şey yapmamız gerekiyorsa, barışın ve Kürtler ile Türkler arasındaki kardeşliğin sağlanması için bu konuda hiç tereddüt etmeyiz” diyor.

Bakir, genel affın bir öncelik olduğunu belirterek, şunları vurguluyor.

“Bu insanların ciddi bir şekilde politik hayata yönelmeleri sağlanmalı. Bu insanlar için bir kapı açılmalı. Böylece ilişkiler yolunda gidecektir. İlişkilerin normalleştirilmesi gerekir”

Rojova'da özerklik

Barış sürecindeki konulardan biri de Suriye’de yaşanan gelişmeler.

Ankara, Suriye’nin kuzeyindeki Rojova’da PKK çizgisindeki Demokratik Birlik Partisi (PYD) tarafından ilan edilen demokratik özerklik kararından rahatsızlık duyuyor.

Bazı uzmanlar Rojova’daki gelişmelerin de müzakere masasında olduğunu belirtiyor.

Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Rojova konusunda Ankara’ya yakın bir pozisyon alıyor.

Bölgesel yönetimin lideri Mesut Barzani, PYD tarafından Rojova’da ilan edilen özerklik kararını eleştirmişti.

En son bölgesel yönetimin Rojova sınırına hendek kazması tartışmalara neden olmuştu.

Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Dışişleri Bakanı Falah Mustafa Bakir, hendek kazılmasının nedeni olarak “kaçakçılığı ve IŞİD, El Nusra gibi El-Kaide ile ilişkili terör örgütlerin Kuzey Irak’a girişlerini önlemek” olduğunu açıklıyor.

Bakir, sınırın insani yardımlar için açık olduğu söyleyerek, “PYD anlaşmazlıklarımız olsa bile Suriyede kendi insanımıza yardım ulaşması için sınırı kapayamayız” diyor.

“PYD siyaset sahnesini Rojova’da kontrol ediyor ve diğer gruplara söz hakkı vermiyor. Biz tüm Kürtlerin bir araya gelip birlikte çalışmalarını istiyoruz”

Farklı ülkelerdeki Kürtler arasında neden anlaşmazlık olduğu yönündeki soruya Bakir şöyle yanıt veriyor:

“Biz bölgedeki gerçekliğin farkına varmalıyız. Ciddi sorunlar ve zorluklarla dolu bir bölgede yaşıyoruz. Biz kendi arzu ve beklentilerimizi gerçekleştirmek için federal Irak sistemi içinde olmayı tercih ettik (...) Kürtlerin yaşadıkları ülkelerin merkezi hükümeti ile sorunlarına çözüm araması gerekir.”

Bağımsız Kürt devleti hedefiniz var mı yönündeki soruya Bakir, “bu hedef ve amaç yerinde duruyor ama asıl soru ne zaman ve nasıl gerçekleşeceği” diyor.

Bakir, Irak’taki federal çoğulcu sistemin çalışmaması durumunda Kürtlerin kendi haklarına karar verme hakkının saklı olduğunu söylüyor.

“Fakat bu şu an için masada olan bir ihtimal değil” diye ekliyor.

Bu hedef için Suriye’deki Kürtlerle birlikte hareket etmek söz konusu değil mi sorusuna Bakir “bizim böyle bir niyetimiz yok. Ben Irak’taki Kürtler için konuşuyorum. Suriye’deki Kürtler kendi geleceklerini Suriye içinde Kürt ve diğer muhalif gruplarla işbirliği içinde karar vermeli” diyor.