BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,55
ALTIN 2.490,36
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Barcelona'da 230 milyon yıllık sürüngen ayak izi fosili

İspanya'nın Barcelona kentinde, 230 milyon yıl önce yaşamış bir sürüngene ait ayak izi fosili bulunduğu açıklandı

Abone ol

İspanya'nın doğusundaki Barcelona kentinin Olesa de Montserrat bölgesinde, 230 milyon yıl önce yaşadığı tespit edilen bir sürüngenin ayak izi fosilinin bulunduğu bildirildi.

Katalonya özerk yönetiminden verilen bilgilerde, Olesa de Montserrat Belediyesi'nin bulunan 230 milyon yıllık sürüngen ayak izini fosilini, 22 Nisan tarihinde Kültür Dairesi Paleontolojik ve Arkeolojik Hizmetler ofisine resmen teslim ettiği açıklandı. Söz konusu ayak izi fosilinin, İspanya'da bu zamana kadar bulunan sürüngen fosilleri arasında kendini en iyi şekilde muhafaza etmiş olanı olduğu belirtildi.

Trias devrine ait olan sürüngen ayak izi fosilinin, hisan ayı başlarında Olesa çevresinde bilimsel amaçlı gezi yapan bir kişi tarafından bulunduğu kaydedildi. Paleontologlar tarafından yapılan ilk analizlere göre bulunan ayak izi fosilinin bilimsel olarak "icnoespecie Isochirotherium" diye adlandırılan, dinazor ve timsahların atası olan sürüngenlere ait olduğu ifade edildi. Uzmanlar, ayak izi fosilinin "mükemmel koşullarda olduğunu, üzerindeki pençe ve deri detaylarının belirginliğini koruduğunu" söyledi. 

Olesa de Montserrat'ın yaklaşık 3 kilometre uzağında birkaç yıl önce benzer fosiller bulunduğu hatırlatılırken, bu fosillere İberya yarımadasının sadece bu bölgesinde rastlanıldığına dikkat çekildi.