BIST 9.479
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.503,93
HABER /  DÜNYA

Barak cinayetleri üstüne aldı

Barak, İsrail Savunma Kuvvetleri'nde (IDF) "yaşanan herşeyin sorumlusunun kendisi" olduğunu söyledi.

Abone ol

Barak, emekli Yüksek Mahkeme Yargıcı Jacob Turkel'in başkanlık ettiği İsrail komisyonuna verdiği ifadede, kanlı sonuçlanmasına rağmen, gemiye asker gönderme kararının doğru olduğunu ileri sürdü.

Ehud Barak, 5 kişiden oluşan iki de yabancı gözlemcinin bulunduğu komisyondaki ifadesinde, Gazze'ye yardım filosunun "planlı provokasyon" olduğunuda iddia etti.

Barak, 6 gemiden oluşan Gazze konvoyunu durdurma kararının, "tüm diplomatik çabalar sonuç vermeyince, tüm olasılıkları tarttıktan ve farklı riskleri hesaba kattıktan sonra" alındığını savundu.

Barak, İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Gabi Aşkenazi'nin, kendisine, "operasyonun kolay olmayacağını, ancak yapabileceklerini" söylediğini de belirtti.

Ordu istihbaratının, "çarpışma ve sürtüşme" olasılığına karşı uyardığını,ancak bu uyarının karşı karşıya kalınan düzeyi içermediğini söyleyen Barak, "bir misyondan önce mükemmel istihbarat hiçbir zaman yoktur" dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da dün ifade vermiş, Türkiye'nin uyarıları ve baskından günler önce "en üst düzeyde" yapılan çağrıları görmemezlikten geldiğini öne sürmüştü.

Netanyahu, İsrail devleti ve savunma güçlerinin, uluslararası yasalar çerçevesinde hareket ettiğini savunmuştu.