BIST 9.133
DOLAR 32,37
EURO 34,97
ALTIN 2.325,52
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Baraj yapımı durdu diye halay çektiler

16 yıl önce başlanmıştı Uzunçayır Barajı'nın yapımı. Açılan dava ile o baraj durduruldu, halk halaylar çekti.

Abone ol

Tunceli'de 16 yıl önce yapımına başlanan ve 17 Ağustos 2009 tarihinde elektrik üretimine başlanan Uzunçayır Barajı ile ilgili Ankara 13. İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararı, vatandaşlar tarafından davul-zurna eşliğinde halaylar çekilerek kutlandı.

Tuncelili avukat Barış Yıldırım, kent merkezine 18 kilometre mesafedeki Mazgirt Köprüsü'nde 1994 yılında yapımına başlanan ve 2009 yılı sonunda elektrik üretmeye başlayan Limak A.Ş.'ye ait Uzunçayır Barajı'nın elektrik üretim sürecinden önce çevresel etki değerlendirmesi kararı bulunmadığı ve sürecin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'na başvurdu. EPDK'nın başvuruyu reddetmesi üzerine Ankara İdare Mahkemesi'ne başvuruda bulunan avukat Yıldırım'ın talebi, Ankara 13. İdare Mahkemesi'nde görüşüldü.

Mahkeme, EPDK tarafından yapılan savunmaya rağmen yürütmeyi durdurma kararı verdi. 

HALAY ÇEKİP KUTLADILAR

Avukat Barış Yıldırım'ın yaptığı basın açıklaması ile kararı duyurması üzerine Cumhuriyet Alanı'nda toplanan yüzlerce vatandaş, davul-zurna eşliğinde halaylar çekerek kararı kutladı.

Hüseyin Tunç adlı vatandaş, Tunceli halkının öteden beri baraj projelerine yönelik bir tepkisi olduğunu dile getirerek, "Barajlar Dersim'in doğasını, coğrafyasını tahrip edeceği, özellikle Munzur Vadisi'ndeki kutsal mekanlar sular altında kalacağı için biriken bir öfke ve tepki vardı. Bugün Ankara 13. İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararı, barajların yapımının engelleneceği açısından halkımız için ciddi bir umut ışığı olmuştur. Bu umut ışığını sevinçle karşılıyoruz. Çünkü bu kararın, yapılması düşünülen diğer barajlara karşı bir barikat olması düşüncesi halkımızda büyük bir sevinç yarattı" dedi. Sevinç gösterileri geç saatlere kadar sürdü.