BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,94
ALTIN 2.438,90
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Baraj Gölü'nde esrarengiz balık ölümleri

Elazığ Keban Baraj Gölü’nde, son iki gün içinde esrarengiz balık ölümleri yaşanmaya başladı.

Abone ol

Balıkçılar, ölümlerden endişe duyup, avlanmaya çıkmazken, Elazığ Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, ölü balıklardan numune alıp inceleme başlattı.

Keban Baraj Gölü’nde son iki gün içinde esrarengiz balık ölümleri yaşanmaya başladı. Ölen yüzlerce balık kıyıya vururken, haber verilen Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, numune alıp, balık ölümleriyle ilgili inceleme başlattı. Gölde balıkçılık yapan Örencik Balık Kooperatif üyesi balıkçılar, ölümler üzerine iki gündün avlanmaya çıkmadı. Geçimlerini balıkçılıktan sağladıklarını belirten kooperatif üyeleri, endişe içinde olduklarını dile getirip, biran önce ölümlerin nedeninin belirlenmesini istedi.

Balıkçılardan Fikri Taş, Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin ilk yaptığı incelemede ölümlerin nedenini belirleyemediklerini ve incelemelerin sürdürdüğünü belirtti. Taş, “Devletin bu duruma bir el atmasını istiyoruz. Şu anki durumun sebebini bilemiyoruz. Zaten balık da yok. Ölenler genelde ufak balıklar. Artık bu ölümler büyük balığa dönerse, bizim genelde kooperatifimizde 20-30 tane tekne var, bu teknelerin geçimi hep balığa bağlı. Bu balıktan diğer balıklara da ölüm akımı olursa balıkçılarımız zor durumda kalır” dedi.

Balıkçı Hacı Akdeniz, Keban Baraj Gölü kıyısında bulunan Ferro Krom Fabrikası’nda atıkların göle bırakıldığı 1989’li yıllarda benzer balık ölümlerinin yaşandığına dikkat çekti. Sezon açılmasından sonra bu yıl doğru dürüst balık avlayamadıklarını belirten Akdeniz, “Olan balıkların da tümü ölmüş olarak kıyıya vuruyor. Yıllar önce 1980’li yıllarda da benzer olay yaşanmış ve Ferro Krom Fabrikası’nın atıkları neden olarak gösterilmişti. Şimdi mağdur durumda kaldık, yetkililerden yardım bekliyoruz. Ayrıca burada aşırı derecede korkunç bir koku var. Özellikle gece poyraz estiğinde köye kadar geliyor bu kötü koku. Ramazan ayında bu kokudan dolayı köyde dahi oturamıyoruz” dedi.