BIST 9.674
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.508,10
HABER /  DÜNYA

Barack Obama'ya kötü not verdiler!

Obama, Gazetecileri Koruma Komitesi'nden kötü not aldı.

Abone ol
Basın özgürlüğü ve gazetecilerin haklarının korunması konusunda, dünyadaki en etkin kurumlardan birisi olan Gazetecileri Koruma Komitesi (Committee to Protect Journalists), basın özgürlüğü konusunda ABD Başkanı Barack Obama'ya 'kötü not' verdi.
 
CPJ bugün yayınladığı 'Obama ve basın' başlıklı raporda ABD hükümetinin medyaya baskı uyguladığını, gündelik haber akışını engellediğini ve basın denetiminden kurtulmak için kendi sosyal medya organlarını kullandığını savundu. CPJ'nin, 32 yıllık tarihinde ABD'de basın özgürlüğüne ilişkin ilk kapsamlı çalışma özelliği taşıyan raporda Obama yönetiminin belge sızıntılarına karşı ABD'nin yakın tarihinde görülmemiş bir savaş açtığı savunuldu. CPJ, bu korku ortamının devlet görevlilerini ürküttüğünü, neredeyse her konunun 'çok gizli' olarak nitelendiğini, resmi görevlilerin gazetecilerle konuşmaktan kaçındığını, haber kaynaklarının ispiyonculuk suçlamasıyla yüz yüze kalmamak için gazetecilerle telefonda bile görüşmekten çekindiği savunuldu. 

GAZETECİLERE GÜVEN VERİN ÇAĞRISI 
 
Washington Post'un eski editörlerinden L.DownieJr. Tarafından hazırlanan raporda, CPJ ABD Başkanı Barack Obama'ya, haber kaynakları aracılığıyla devlet kurumlarına dair gizli bilgilere ulaşan gazetecilerin her hangi bir yasal tehdit altında olmayacağı yönünde güvence vermesi çağrısında bulundu. 
 
Barack Obama'ya, 'devlet faaliyetlerini şeffaflaştırma' sözünü tutması çağrısı yapılan raporda, basına açıklama yapan resmi görevliler üzerindeki devlet tehdidinin kaldırılması da istendi. 
 
BEYAZ SARAYA'A MEKTUP
 
Raporda yer alan bu tavsiyeler Beyaz Saray'a da bir mektupla yollandı. Mektupta Obama'ya "Amerikan halkının devletin milli güvenlik uygulamarından haberdar olması ve bu uygulamaların kamuoyunda tartışılması konusundaki net açıklamalarınızı takdir ediyoruz. Fakat hükümetinizin uygulamaları şeffaflık eğilimi göstermiyor" denildi. Kurum, basın özgürlüğünü tartışmak üzere başkan Obama'dan bir randevu talep etti.