BIST 9.481
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.505,27
HABER /  DÜNYA

Bankaların yerini mafya aldı

İtalya'da, bankaların kredi krizinden dolayı finansman sağlamayı bırakmasıyla oluşan boşluğu, mafya dolduruyor.

Abone ol

İtalya'da, bankaların kredi krizinden dolayı finansman sağlamayı bırakmasıyla oluşan boşluğu, kara para aklama faaliyetlerine hız veren suç örgütlerinden sağlanan kaynak dolduruyor.


Blooumberg'in haberine göre, İtalya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Anna Maria Tarantola, "Kriz dolayısıyla krediye erişimde yaşanan zorluk, organize suç örgütlerine büyümek için hareket alanı sağladı...Bu suç örgütleri gibi büyük miktarda nakit parası olanlar, başkaları için mümkün olmayan yatırımlar yapabilirler. Şimdi bu örgütler, tamamen yasal işlere yatırım yapabilir" dedi.

Aynı zamanda bankacılık sektörünün denetlenmesinden de sorumlu olan Tarantola, 2010'un ilk yarısında 15 bin adet şüpheli işlem kaydını izlediklerini de söyledi.

Bankanın başkan yardımcısı, bu sayının geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 52 oranında artış gösterdiğini ifade ederken, 2008'in tamamında gerçekleşen şüpheli işlemlerin sayısından da fazla olduğunu belirtti.

Para aklama işlemi, yasal yoldan kazanılmayan paranın, meşru yollarla sisteme sokulmasıyla gerçekleşiyor. Örneğin, İtalya'nın en ünlü kafelerinden, Federico Fellini'nin meşhur Tatlı Hayat (Dolce Vita) adlı filminden de hatırlanan Roma'daki Café de Paris'e, güneydeki Calabria bölgesindeki Ndrangheta adlı mafya örgütüne ait olduğu gerekçesiyle el konulmuştu.

Aynı şekilde Palermo'daki mahkeme kayıtları, Sicilya merkezli Cosa Nostra adlı örgütün de benzer amaçla süper market zincirleri işlettiğini ortaya çıkarmıştı.

YÜZDE 5 KÜÇÜLDÜ, KREDİLER KESİLDİ

Avrupa'nın en büyük dördüncü ekonomisi olan İtalya, geçen yıl yüzde 5 küçüldü. Merkez Bankası, ülkenin bu yıl sadece yüzde 1 büyüme performansı göstermesini bekliyor.

Diğer yandan ülkede 2008 ile 2009 yıllarında bankaların kullandırdığı kredi miktarında da önemli ölçüde gerileme görüldü.

Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, 15 Temmuz'da yaptığı bir açıklamada, kredi talebinin arttığını ancak başta küçük işletmeler olmak üzere birçok şirketin bu yöndeki taleplerinin yeterince karşılanmadığına dikkat çekmişti.

135 MİLYAR EUROYU YÖNETİYORLAR

Roma merkezli piyasa izleme örgütü SOS Impresa'ya göre, organize suç örgütlerinin geliri 2009 yılında yüzde 4 artarak 135 milyar euroya (174.6 milar dolar) yükseldi.

Mafya örgütlerine karşı sürdürülen operasyonlarda yapılan tutuklamalar, bu örgütlerle ve para aklama faaliyetlerinin, yasal ekonomi içerisinde geldiği noktayı göstermesi açısından önemli sonuçlar ortaya çıkardı. İtalya'nın en zengin suç örgütlerinden Ndrangheta'ya karşı düzenlenen ve 300 kişinin gözaltında alındığı operasyonda, örgütün ülkenin finans merkezi Milano'da yayıldığı ortaya çıkarıldı.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) tahminlerine göre; para aklama faaliyetlerin miktarı küresel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 2'si ile 5'i arasında bir oranda bulunuyor. İtalya'da ise bu oranın yüzde 11'e yaklaştığı düşünülüyor.