BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.491,09
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Banka kredisi alanlar dikkat!

Ev, araba ya da ihtiyaç için aldığınız banka kredisi konusunda yeterli bilgiye sahip olun. Aksi takdirde mağdur olabilirsiniz.

Abone ol

Tüketiciler Birliği, farklı isimler altında sunulan banka kredilerinin, tüketicinin ödeme gücü, tüketici mevzuatı ve bilgilenme hakkı dikkate alınmadığı için tüketicinin kaybına ve kafa karışıklığına neden olabildiğini bildirdi

Tüketiciler Birliği, farklı isimler altında sunulan banka kredilerinin, tüketicinin ödeme gücü, tüketici mevzuatı ve bilgilenme hakkı dikkate alınmaması nedeniyle tüketicinin kaybına ve kafa karışıklığına neden olabildiğini bildirdi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, bankaların, kamu finansmanının karlılığı azalınca bireysel pazarlamaya ağırlık verdiğini ve tüketici kredilerini çeşitlendirerek karlılığını arttırmaya çalıştığını söyledi.

Oluşturulan kredi yelpazesinin yanında alternatiflerinin de çoğaltılması ile tüketicinin cazip görünen kredi kullanımlarının ortaya çıktığını bildiren Kaya, "Tüketici ve reklam mevzuatı bankacılık sektörü tarafından dikkate alınmadığından ve kamu otoritesince cezai yaptırım uygulanmadığından dolayı, ciddi sıkıntılar yaşanmakta ve bu kontrolsüzlük sonucu oligopol sektör oluşundan şikayet edilmektedir" dedi.

Reklam uyarısı

Reklamlarda sadece faiz oranının veya taksit tutarı belirtilmesine karşın dosya masrafı, ipotek çözümü ve diğer bedellerle birlikte ödeyeceği toplam tutarın ise belirtilmediği uyarısında bulunan Kaya, "tüketici çeşitli sürprizlerle karşılaşmaktadır" dedi.

Rakamlarla kredi kullanımı

2008 yılı Temmuz ayında bankalara olan kredi kartları dahil borç 109 milyar TL iken bu rakamın 2009 yılında aynı ayda 117 milyar, 2010 yılında ise 149 milyar TL'a yükseldi.

Takibe alınan borç miktarları ise 2008 Temmuz ayında 3,4 milyar TL iken bu rakam 2009 yılı Temmuz ayında krizle birlikte 7,2 milyar TL, 2010 yılında ise 8,1 milyar TL'ye çıktı.