BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,70
ALTIN 2.501,34

Banka beni tatmin edemedi...

10 senelik bir birikim yapmak istiyorum. Bilgi almak için bankaya gittim ama beni pek tatmin edemediler...

Özlem Hanım,
Bireysel emekliliğe daha sıcak baktığınızı düşünüyorum. Bende 10 senelik bir birikim yapmak istiyorum. Bilgi almak için bankaya gittim ama beni pek tatmin edemediler. Riskli, getirisi daha fazla olan borsa ağırlıklı fon önerdiler ama ben pek anlamadım. Yıllardır borsayla da ilgileniyorum ama maalesef başarılı olamadım. Ayda 200-250 lira ile girebilirim, bana 10 sene sonunda tatmin edici bir bireysel emeklilik formülü tavsiye ederseniz minnettar kalırım.
Erhan

 

Merhaba Erhan,

Evet, Bireysel emeklilik sistemini destekliyorum. Çünkü ömür uzadı. Emekli olduğumuzda şimdiki yaşam standardımızı korumak için bugünkü gelirimizin %75'ine ihtiyacımız olacak. Bireysel emeklilik uzun vadeli bir yatırım aracı. Bu nedenle görüştüğün müşteri temsilcisi sana borsa ağırlıklı fonu tavsiye etmiş. Hisse senedi de uzun vadeli bir yatırım aracı.

Eğer hisse senetleri ilgini çekiyorsa  aşağıda yazdığım internet sitelerinden de bilgi alabilirsin;
, www.spk.gov.tr, www.tspakb.org, www.tkyd.org; www.mkk.gov.tr, www.boryad.org, www.takasbank.com.tr, www.yatirimyapiyorum.gov.tr

Seçeceğin emeklilik planında sana fonlardan bir sepet oluşturmak istemişler. Genelde hazine bonosu/tahvil, borsaya endeksli fonlar, dövize endeksli fonlardan vb. oluşan sepetler oluşturuyorlar. Senin risk anlayışına uygun olarak fonların yüzdeleri değişiyor. Burada seçim senin risk anlayışına kalmış. Müşteri temsilcinle tekrar görüş, anlamadığın yerleri mutlaka sor. Bilmediğin birşeye para yatırma. Vergi avantajından faydalanmayı unutma.

Gelişmeler konusunda senden mail bekliyorum.