BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,97
ALTIN 2.325,12

Bana niyetini söyle!

"Çinli, Zen Keşişi olan iki talebe yolda yürüyorlardı. Yürürlerken, öğretileri ve yaşantıları üzerine sohbet ediyorlardı. Yolda giderlerken....

"Çinli, Zen Keşişi olan iki talebe yolda yürüyorlardı. Yürürlerken, öğretileri ve yaşantıları üzerine sohbet ediyorlardı. Yolda giderlerken, yan taraflarında hızlıca akan, derin nehrin diğer tarafından bir kadının kendilerine bir şeyler söylemeye çalıştığını fark ettiler.

Nehrin sesinden, kadının ne dediğini anlamakta zorluk çekiyorlardı. İyice yaklaştılar ve kulak kesildiler. Kadın onlardan, nehirden geçebilmek için kendisine yardım etmelerini istiyordu.

İki arkadaş hızlı bir şekilde karar vermek durumundaydılar. Bir yaş büyük olan: 'Yardım edemeyiz. Çünkü felsefemiz gereği nefsimizi terbiye etmeliyiz ve bir kadına dokunmamamız gerekir' dedi.

Küçük olan ise: 'Doğru ama bizim aynı zamanda yardımsever olmamız gerekiyor' dedi.

İki arkadaş karar vermeye çalışırken, küçük olan bir anda beline kadar gelen suya atladı ve nehrin diğer tarafına hızlıca geçti. Yardım isteyen kadını kolundan sıkıca tuttu ve biraz zorlanarak dahi olsa nehrin bu yanına getirdi. Kadın, kendisine teşekkür etti ve yanlarından ayrıldı.

İki arkadaş yollarına tekrar koyuldular. Bir kaç dakika sonra büyük olan: 'Anlayamıyorum. Sen bir kadına nasıl dokunursun. Kaldı ki birde koluna sarıldın resmen' diyerek serzenişte bulundu. Küçük ise hiç cevap vermedi.

Aradan yaklaşık bir saat geçtikten sonra büyük olan tekrar aynı serzenişte bulundu. Küçük ise yine cevap vermemeyi yeğledi.

Derken bir süre sonra büyük yine aynı tepkiyi verince, küçük lafa atıldı ve arkadaşını susturarak: 'Kardeşim, sen bizim felsefemizi hiç anlamamışsın. Benim niyetim kötü değildi ki! Ben o kadının elini bırakılı saatler oldu. Senin ise hala aklında' dedi..."

Hikayeden sıyrılıp günümüze gelelim. Etrafımızda iyi insanda var, kötü insanda. Bizlere bilerek ve isteyerek zarar verende var, aslında amacı bu olmayanda. Aynı şekilde bize iyilik ediyormuş gibi görünende var, gerçekten iyilik etme amacında olanda.

Bizler niyetlere bakalım diyorum ben. Kalbinin tertemiz olduğunu bildiğimiz kişilerin hatalarını görmezden gelirken cimri davranmayın. Aynı şekilde kalbinin kirli olduğundan emin olduğunuz kişilerin iyiliklerine de öyle kolayca aldanmayın.

Eğer yapılanların içine bakıp niyetlerini süzmeye çalışmazsanız, günü kazanır, geleceği mutlaka kaybedersiniz. Bu, iş hayatında da böyledir, aşk hayatında da hatta siyasi arenada da.

Benden söylemesi...

Sağlıcakla kalın...