BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,88
ALTIN 2.430,01
HABER /  GÜNCEL

Balyoz'da solcular da unutulmamış!

Balyoz iddianamesinde, bilinen Sakal, Çarşaf, Oraj ve Suga planlarının dışında 8 eylem planı daha olduğu ortaya çıktı.

Abone ol

Balyoz darbe planıyla ilgili çok tartışılacak bilgiler gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Balyoz iddianamesine ulaştığını yazan Star gazetesi iddianemeyle ilgili çarpıcı gerçekleri açıkladı. Star gazetesinin haberine göre, iddianamede, bilinen Sakal, Çarşaf, Oraj ve Suga planlarının dışında 8 eylem planı daha var. Her plan darbe karşıtı ayrı bir grubu vurmak içinmiş.

Darbe karşıtı sağcılar için Yumruk, solcular için Kürek, liberaller için Testere, akademisyenler için Tırpan, Ermeni basını için Orak, dini liderler için Döküm, STÖ’ler için Urgan, Azınlık liderleri için Sakal planı yapılmış.

Balyoz Cuntası’nın, kanlı eylemler sonrası kaos ve darbe ortamı oluştuğunda buna karşı çıkacak solcu, sağcı, liberal, akademisyen, dini grup lideri, gayrimüslüm cemaat önderi ve işadamı, Ermeniler ve ‘Arı Grubu’na yönelik ayrı ayrı suikast ve eylem planladığı ortaya çıktı. Bu sekiz eylem planlarının hedefinde 19 kişi ve 1 grup olduğu, hedeflere karşı 34 profesyonel askeri tim belirlendiği, tim komutanlarından birinin faili meçhul cinayet sanığı Albay Cemal Temizöz olduğu iddia ediliyor.

HEDEFTE 19 KİŞİ VE 1 GRUP VAR

İddianamede “Diğer tedhiş planları” başlığı altında işlenen bu eylem planları için “Balyoz Harekat Planı kapsamında 1. Ordu Komutanlığı’na bağlı bir ast birlik gibi çalışan Jandarma unsurlarının, darbe zemini oluşturmak için hazırladıkları Sakal ve Çarşaf Eylem planlarının ve sekiz farklı eylem daha belirledikleri, bu eylemlerle bir yandan Sakal ve Çarşaf ile ulaşılmak istenen sonucu hızlandırmayı diğer yandan darbe karşıtı kesimi etkisiz hale getirmeyi planladıkları görülmektedir’’ ifadeleri kullanıldı.

Eylemlerin hedefindeki kişilere yönelik planların operasyon olarak belirtildiği anlatılan iddianamede, bu operasyonlarda görevli farklı rütbelerdeki 34 askerin hedefinde toplam 19 kişi ve 1 grubun olduğuinun belirlendiği kaydedildi.

TOPLUM ETKİSİZLEŞTİRİLECEKTİ

İddianamede, söz konusu planlarla ilgili savcılar şu değerlendirmeyi yaptı: ‘’Ulaşılmak istenen amacın ise anti demokratik müdahalelere karşı toplumu ve özellikle üniversite öğrencilerini bilinçlendireceği değerlendiren akademisyenlerin engellenmek istendiği, ayrıca darbe karşıtı aşırı sağ kesimde yer alan hedeflerin tamamının, darbe karşıtı liberaller ve darbe karşıtı Ermeni basında yer alan hedeflerin bazılarının Balyoz Harekat Planı kapsamında ‘gözaltına alınacak medya mensupları’ arasında da yer aldığı. Urgan eylem planıyla darbe karşısında harekete geçecek toplumsal refleksin engellenmek istendiği görülmüştür.’’

SUİKASTÇİLER ALANINDA UZMAN

İddianamede, ‘Tırpan’ eylem planı hariç diğerlerinde hedef kişilerin isim isim belirlendiği, yine tüm planlarda hangi personelin görevli olduğunun ismen belirtildiği kaydedildi. Suikastleri yapacak kişilerin ‘tahrip ve bomba imha’ ile ‘gayri nizami harp-özel harekat’ konularında uzman oldukları vurgulandı. Hedef listesinin çoğunluğunun ise darbe karşıtı gazeteciler ve yazarlardan oluştuğu anlatılan iddianamede, söz konusu hedef listesindeki isimlere yer verilmediği görüldü.

DOĞAN’A BAĞLI HÜCRELER GİBİ

İddianamede, ‘’Doğrudan 1. Ordu’ya bağlı olmayan Hava, Deniz ve Jandarma unsurlarının Balyoz Harekat Planı kapsamında Çetin Doğan’ın liderliğindeki örgütlenmenin birer hücresi gibi hareket ettikleri anlaşılmıştır’’ denildi.

Albay Cemal Temizöz operasyon timi lideri

Balyoz Darbe Planı iddianamesinin sanıkları arasında yer alan 20 faili meçhul cinayeti azmettirdiği iddiasıyla 1.5 yıldır tutuklu olarak 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanan Albay Cemal Temizöz de yer alıyor. Balyoz Harekat Planı mekapsamında hazırlanan “Özel Görevlendirmeler” planlaması altında, darbede görevlendirilecek jandarmalara verilen görevler tek tek sıralanmış. Bazı isimler ve görevlendirmeler şöyle sıralandı:

• 11 Nolu CD/Jandarma/İSTANBUL BÖLGE/GÖREVLENDİRMELER isimli klasör içinde yer alan; ‘Kilit görevlere atanacak personel listesi’ adlı ‘gizli’ ibareli belgede görev kısmında,
• Operasyon Komutanı Cemal Temizöz, İstanbul’da operasyon timleri tarafından icra edilecek faaliyetlere emir komuta edecek.
• Tuğgeneral B. Ömer Mimiroğlu görevden alınması ya da atılması gereken personeli tespit edecek.
• Albay Hüseyin Özçoban kamuoyu oluşturulması için ihtiyaç olan konuları belirleyecek ve planlama yapacak.
• Toplama Timleri Koordinatörü Mustafa Koç, yakalanan kişilerin sorgu timlerine ulaşımınıplanlayacak.
• Zeki Bingöl hassas görevlerde kullanılmak üzere cezaevlerinden çıkarılacak kişileri tespit edecek.
• Oğuz Türksoyu ve Kahraman Dikmen’in sakıncalı/şüpheli durumda olan personeli belirleyek.
• Hüseyin Polatsoy’un cezaevi olarak kullanılması planlanan yerlerle ilgili koordinasyonu sağlayacak.

Hükümet konuşmasını bile hazırlamış

Balyoz Darbe Planı iddialarına yönelik iddianamede, Balyoz Harekatı’nın ardından mevcut hükümetin devrildikten sonra yeni kabinenin planlandığı belirtildi. Kabine başkanı ve bakanların belirlendiği anlatılan iddianamede “3 Kasım 2002 seçimlerinde mecliste çoğunluğu sağlayan ve hükümeti kuran partinin; kimliği, kadroları ve yönetim tarzından rahatsızlık duyan dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan tarafından 28 Şubat sürecinde elde edilen kazanımlardan istifade edilememesi ve 2002 seçimlerinde AK Parti’nin tek parti olarak iktidara gelmesiyle beraber ülkede hızlı bir zemin kayması nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti devletinin laiklik karşıtı ve irticai unsurların etkisine girmeye başladığı ve bu nedenle Balyoz Komutanlığının iç hizmet kanunun kendisine verdiği Türkiye Cumhuriyetini kollama ve koruma görevinin gereği olarak bu harekat planını hazırlayıp kurulan hükümetin yıkılması ve yerine Milli Mutabakat adlı bir hükümet kurulması için çalışma başlatılmıştır” denildi. Milli Mutabakat hükümetinin konuşma metninin dahi Çetin Doğan tarafından yazıldığı ifade edildi.

CUMA VAKTİ CAMİLER VURULACAK
Balyoz Planı’nın kaos oluşturmak amacıyla 4 ayrı planını kapsadığı ortaya çıkmıştı.

SAKAL EYLEM PLANI: İstanbul Beyazıt Camii’nin avlusundaki şadırvana yerleştirilecek bomba cuma namazı için ezan okunmaya başladığı anda patlatılacak.

ÇARŞAF EYLEM PLANI: Çarşaf Planı ile İstanbul Fatih Camii’nde ayakkabılara yerleştirilecek bomba tam cuma namazının farzının bittiği sırada patlatılacak ve ortalık kan gölüne çevrilecek.

ORAJ EYLEM PLANI: Türk askerî jetinin Yunan savaş uçaklarınca düşürülmesi sağlanacak. Olmazsa Türk Özel Filo’da görevli bir uçak kendi savaş uçağımızı vuracak.

İşte o planların hedefindekiler

Balyoz Darbe Planı iddianamesine giren ve bugüne kadar hiç güandeme gelmeyen 8 ayrı eylem planının her birininin hedefi ve görevli asker personeli farklı farklı. İddianameye göre, jandarmanın hazırladığı eylem planları şöyle:

SAĞCILARA ‘YUMRUK’ İNECEK
‘Yumruk’ adlı operasyonda 5 jandarma personeli görevlendirildi. Planın hedef tanımının karşısına ‘darbe karşıtı aşırı sağ kesim’ tanımlaması yapıldığı belirlendi.

DİNİ LİDERLERE ‘DÖKÜM’ YAPILACAK
‘Döküm’ adlı operasyonda 4 jandarma personelinin görevli olduğu, hedef alınan kişinin adının ise A.K., hedef tanımının da ‘dini grup lideri olarak’ yapıldığı belirtildi.

AKADEMİSYENLER ‘TIRPAN’LANACAK
‘Tırpan’ adlı operasyonda 4 jandarma personel görevli... Hedef kısmı boş bırakılırken, hedef tanımının ‘darbe karşıtı akademisyen kadro’ olarak belirlendiği görüldü.

SOLCULAR ‘KÜREK’LENECEK
‘Kürek’ adlı operasyonda 4 jandarma personelinin görevli olduğu, hedef kişilerin ve hedef tanımının ‘darbe karşıtı aşırı sol kesim’ olarak yapıldığı ifade edildi.

GAYRİMÜSLİMLERİN ‘SAKAL’I ALINACAK
‘Sakal’ adlı operasyonda 4 jandarma personelinin görevli olduğu, hedeftekiler ve hedef tanımının ‘Gayrimüslim Cemaat Önderi ve İş Adamları’ olarak yapıldığı ifade edildi.

ERMENİ BASININI ‘ORAK’ BİÇECEK
‘Orak’ adlı operasyonda 3 jandarma personeli görevli. Planın hedef kişileri ve hedef tanımının ‘darbe karşıtı Ermeni basını’ olarak yapıldığı görüldü.

LİBERALLERİ ‘TESTERE’ BİÇECEK
‘Testere’ adlı operasyonda 5 jandarma personelinin görevli olduğu, hedef kişilerin ve hedef tanımının ‘darbe karşıtı liberaller’ olarak yapıldığı anlatıldı.

STÖ’LER ‘URGAN’LA BAĞLANACAK
‘Urgan’ adlı operasyonda 5 jandarma personelinin görevli olduğu, hedefin ‘Arı Grubu’ olduğu, hedef tanımının ‘darbe karşıtı STÖ ve oluşumlar’ olarak belirlendiği görüldü.

Darbe için gücü var

Balyoz şüphelileri için “örgüt” ifadesini kullanılan iddianamede, şüphelilerin TSK mensubu oldukları belirtilerek “Şüphelilerin sayısı, emir ve komuta altındaki TSK birliklerinin sayı ve imkanlarıyla sahip oldukları silah, araç ve gereç bakımından şüphelilerin amaçlanan hükümeti devirme suçunu işlemeye elverişli imkanlara sahip olduğu” tespiti yapıldı. Darbenin, şüpheli askerlerin görevli oldukları askeri birliklerin tüm personeli tarafından değil, özel olarak seçilmiş görevlendirilmiş personelin katılımıyla planlandığı” vurgulanan iddianamede “Planın icra safhası ve sonraki aşamalarında kilit görevlere seçilmiş bu personelin getirileceği, emir komuta yetkisi olması nedeniyle örgüt örgüt vasfının olutuğu” belirtildi.

Emeklilik planı aksattı

İddianamede, “Şüphelilerin TSK’ da görev yaptıkları dönemdeki darbe hazırlıklarının, Çetin Doğan ve kurmay heyetinin emekli olması ya da görev yerinin değiştirilmesi nedeniyle ‘ellerinde olmayan nedenlerle’ kesintiye uğradığı ve istedikleri sonucun gerçekleşmediği...” değerlendirmesi yapıldı.

Neden eksik teşebbüs?

İddianamede sanıkların “darbeye eksik teşebbüs”le suçlanmasının nedeni de şöyle açıklandı: “Planların yapıldığı dönemde yürürlükte bulunan TCK’nın 147. maddesinin uygulanmasının zorunlu olduğu, icra hareketlerinin tamamlanamamış olması sebebiyle eylemin eksik teşebbüs aşamasında kaldığı kanaatine varılmıştır.”

TAM LİSTE BALYOZ SANIKLARI

AK Parti hükümetini devirmek için 2002-2003 yılında hazırlandığı iddia edilen Balyoz Eylem Planı iddianamesinde, 25’i muzazaf olmak üzere 54 generalin yanı sıra büyük çoğunluğu ‘Albay’ rütbesinde subay ve astsubaylardan oluşan 196 ismin şüpheli olarak yer aldığı görüldü. Şüpheliler hakkında, ‘hükümeti devirmek’ suçunu düzenleyen eski TCK’nın 147 ve ‘eksik teşebbüsü’ düzenleyen 61. maddelerine göre 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor. İddianamenin bir numaralı isminin eski 1.Ordu Komutanı Çetin Doğan olduğu görülürken, 196 kişilik şüpheli listesinde daha önce kamuoyunun bilmediği çok sayıda süpriz ismin yer alması dikkat çekti.


İşte Balyoz Planı iddianamesinde yer verilen ‘şüpheli’ listesi:

• 1-E. Orgeneral Çetin Doğan
• 2- E. Oramiral Özden Örnek
• 3- E. Orgeneral İbrahim Fırtına
• 4- E. Orgeneral Ergin Saygun
• 5- Korgeneral Nejat Bek
• 6- Korgeneral M. Korkut Özarslan
• 7- E. Korgeneral Engin Alan
• 8- E. Orgeneral Şükrü Sarıışık
• 9- Korgeneral Ayhan Taş
• 10- Tümamiral R. Cem Gürdeniz
• 11- E. Tuğgeneral İzzet Ocak
• 12- E. Tuğgeneral Süha Tanyeri
• 13- E. Albay Bülent Tunçay
• 14- Mehmet Kemal Gönüldaş
• 15- Halil Yıldız
• 16- Binbaşı Refik Hakan Tufan
• 17- Orkun Gökalp
• 18- Erhan Kuraner
• 19- Yarbay Yunus Nadi Erkut
• 20- E. Tümgeneral N. Ali Karababa
• 21- E. Tuğgeneral M. Kemal Tutkun
• 22- Tümgeneral Gürbüz Kaya
• 23- E. Albay Mustafa Çalış
• 24- Tümgeneral Nurettin Işık
• 25- E. Albay H. Basri Aslan
• 26- Albay Ali Rıza Sözen
• 27- Albay İlkay Nerat
• 28- İhsan Çevik
• 29- Albay Veli Murat Tulga
• 30- E. Tümgeneral Behzat Balta
• 31- E. Tuğgeneral Halil Kalkanlı
• 32- E. Tümgeneral Tuncay Çakan
• 33- Tuğgeneral H. Fehmi Canan
• 34- Tuğgeneral Salim Erkal Bektaş
• 35- Tümgeneral Ahmet Yavuz
• 36- Albay Ahmet Küçükşahin
• 37- Albay Recai Elmaz
• 38- E. Albay Erdal Akyazan
• 39- Üsteğmen Ahmet Şentürk
• 40- E. Albay Mümtaz Can
• 41- Albay Ahmet Topdağı
• 42- Cemal Candan
• 43- Binbaşı G. Murat Üstündağ
• 44- Binbaşı Fatih Altun
• 45- E. Tuğg. F. Oktay Memioğlu
• 46- E. Tuğgeneral M. Kaya Varol
• 47- Albay Recep Yıldız
• 48- Tümgeneral Bekir Memiş
• 49- E. Albay A. İhsan Çuhadaroğlu
• 50- Harun Özdemir
• 51- Albay Mehmet Yoleri
• 52- Albay Namık Koç
• 53- E. Albay Fuat Pakdil
• 54- Behçet Alper Güney
• 55- E. Korgeneral M. Yavuz Yalçın
• 56- Korgeneral Yurdaer Olcan
• 57- Tümgeneral İhsan Balabanlı
• 58- E. Albay Emin Küçükkılıç
• 59- Tuğgeneral Kasım Erdem
• 60- Kemal Dinçer
• 61- Tuğgeneral Hakan Akkoç
• 62- Albay İkrami Özturan
• 63- Albay Burhan Göğce
• 64- Binbaşı Erdal Hamzaoğulları
• 65- Mehmet Alper Şengezer
• 66- Doğan Fatih Küçük
• 67- Timuçin Eraslan
• 68- Dursun Tolga Kaplama
• 69- E. Korgeneral Doğan Temel
• 70- E. Tümgeneral Hayri Güner
• 71- E. Tümgeneral R. Rıfkı Durusoy
• 72- E. Albay M. Fikri Kafradağ
• 73- E. Albay Hamdi Poyraz
• 74- Hasan Hakan Dereli
• 75- Tuğgeneral Gökhan Gökay
• 76- Fatih Musa Çınar
• 77- Albay Zafer Karataş
• 78- Aytekin Candemir
• 79- Albay Nihat Özkan
• 80- Albay Hasan Nurgören
• 81- Sırrı Yılmaz
• 82- Barbaros Kasar
• 83- Murat Ataç
• 84- Yarbay Bahtiyar Ersay
• 85- Binbaşı Mustafa Yuvanç
• 86- Nedim Ulusan
• 87- Soydan Görgülü
• 88- Albay İsmet Kışla
• 89- Albay Abdullah Zafer Arısoy
• 90- Tümgeneral Abdullah Dalay
• 91- E. Koramiral Lütfü Sancar
• 92- E. Koramiral A. Feyyaz Öğütçü
• 93- E. Tuğamiral Engin Baykal
• 94- E. Tümamiral Özer karabulut
• 95- Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu
• 96- E. Tuğamiral Hasan Hoşgit
• 97- Koramiral Kadir Sağdıç
• 98- E. Tümamiral Ali Deniz Kutlu
• 99- E. Tümamiral M. Aydın Gürül
• 101- Tuğamiral Turgay Erdağ
• 102- Albay Taylan Çakır
• 103- Tuğamiral Ayhan Gedik
• 104- Tuğamiral Ahmet Türkmen
• 105- Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar
• 106- Tuğamiral Cem Aziz Çakmak
• 107- Albay Muharrem Nuri Alacalı
• 108- Albay Ali Semih Çetin
• 109- Şafak Duruer
• 110- Utku Arslan
• 111- Yarbay Mehmet Ferhat Çolpan
• 112- E. Kurmay Albay Ümit Özcan
• 113- Fatih Uluç Yeğin
• 114- Albay Levent Erkek
• 115- Yarbay Levent Çehreli
• 116- Hakan İsmail Çelikcan
• 117- Ahmet Necdet Doluel
• 118- Albay Dursun Çiçek
• 119- Yarbay Ertuğrul Uçar
• 120- Albay Ali Türkşen
• 121- Albay Tayfun Duman
• 122- Albay Nihat Altınbulak
• 123- Yarbay Ercan İrençin
• 124- Tuğamiral Mustafa Karasabun
• 125- Bora Serdar
• 126- Tuğamiral Levent Görgeç
• 127- Albay İbrahim Koray Özyurt
• 128- Albay Dora Sungunay
• 129- Albay Soner Polat
• 130- Yarbay Meftun Hıraca
• 131- Albay Barbaros Büyüksağanak
• 132- Albay Hasan Gülkaya
• 133- Albay Faruk Doğan
• 134- Albay Mücahit Erakyol
• 135- Albay Ergün Balaban
• 136- Cemalettin Bozdağ
• 137- E. Tümgeneral Taner Balkış
• 138- Tuğa. Abdullah Gavremoğlu
• 139- Kıvanç Kırmacı
• 140- E. Albay Yusuf Ziya Toker
• 141- Albay Cengiz Köylü
• 142- Albay Hanifi Yıldırım
• 143- Albay Cemal Temizöz
• 144- Tuğgeneral Ömer Mimiroğlu
• 145- Albay Hakan Sargın
• 146- Albay Hüseyin Özçoban
• 147- Albay Mustafa Koç
• 148- Ali Demir
• 149- Kahraman Dikmen
• 150- Yarbay Yusuf Kelleli
• 151- Yüzbaşı Hüseyin Polatsoy
• 152- Yüzbaşı Hüseyin Topuz
• 153- Kurmay Albay Murat Özçelik
• 154- Albay Mustafa Önsel
• 155- Tuğgeneral Ali Aydın
• 156- Hüseyin Bakır
• 157- Erol Ersan
• 158- Astsubay Selahattin Gözmen
• 159- Astsubay Fikret Coşkun
• 160- Yüzbaşı Altan Dikmen
• 161- Astsubay Osman Çetin
• 162- Astsubay Murat Balkaş
• 163- Üsteğmen Erdinç Atik
• 164- Recep Yavuz
• 165- Abdil Akça
• 166- Astsubay Uğur Üstek
• 167- Astsubay Duran Ayhan
• 168- Üsteğmen Levent Maraş
• 169- Hakan Öktem
• 170- Astsubay Mustafa Kelleci
• 171- Mustafa Aydın
• 172- Astsubay İmdat Solak
• 173- Astsubay Mutlu Kılıçlı
• 174- Hakan Yıldırım
• 175- Yüzbaşı Levent Güldoğuş
• 176- Astsubay Musa Farız
• 177- E. Astsubay Ertan Karagözlü
• 178- Başçavuş Arif Bıyıklı
• 179- Murat Bektaşoğlu
• 180- Ahmet Çetin
• 181- Hüseyin Durdu
• 182- Rifat Gürçam
• 183- Embiya Şen
• 184- Abdurrahman Başbuğ
• 185- Ahmet Tuncer
• 186- Binbaşı Gökhan Çiloğlu
• 187- Tümgeneral Halil Helvacıoğlu
• 188- E. Albay Kubilay Aktaş
• 189- E. Yüzbaşı Mehmet Ulutaş
• 190- Albay Memiş Yüksel Yalçın
• 191- E. Albay Suat Aytın
• 192- Ali Güngör
• 193- Albay Yüksel Gürcan
• 194- Taner Gül
• 195- İsmail Karaoğlan
• 196- Binbaşı Ahmet Yanaral