BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,07
HABER /  GÜNCEL

Balyoz sanıklarını kurtaran AİHM kriteri

102 asker hakkındaki yakalama kararını kaldıran mahkeme gerekçesini açıkladı. Mahkemeden "hata yaptık" itirafı var.

Abone ol

İstanbul 11 Ağır Ceza Mahkemesi, 102 Balyoz davası sanığı hakkında çıkarılan yakalama emrini kaldırırken AİHS'de yer alan 'adil yargılanma hakkı'nı dayanak gösterdi.

Özeleştiri niteliğindeki kararın gerekçesinde, “Kaçak olmayan sanıklara yakalama kararı çıkarılarak hata yapıldı. Pek çok mahkeme aynı hatayı yapıyor ama ilk defa itiraz edildi. Yasaların yanlış ve eksik uygulanması, o işlemin sürekli yapılmış olması, onu hukuka uygun hale getirmez. Uygulama bu şekilde diyerek, hakimler ve mahkemelere hukuksuz iş yapma hakkı doğurur ki, bu da kabul edilemez” denildi.

14 sayfalık kararda AİHS ile ilgili de şu ifadeler yer aldı: “Hürriyeti bağlayıcı bir sonuç oluşturması nedeniyle AİHS 5/4 maddesinde sanığın yakalama ve tutuklamanın kanuna uygunluğunun denetimini sağlamak için yargı yoluna başvurma hakkı verdiğini açıkça düzenlenmiştir. İç mevzuatta düzenleme olmadığı takdirde bu sözleşme hükümlerine bakılıp buna göre işlem yapılması yasal bir zorunluluktur. Bu itibarla yakalama müzekkerelerine karşı itiraz edilme imkânı bulunduğu anlaşılmıştır.”

YAKALAMA SON KARAR OLMALI

“Kovuşturma evresinde kaçak sanık hakkında yakalama emri re’sen veya Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hâkim ve mahkeme tarafından düzenlenir” denildiği belirtilen kararda, şunlar kaydedildi:

Bu durumda sanıklar hakkında yakalama müzekkeresi çıkarılabilmesi için kaçak olmaları gerekir. Sanıkların bu duruma uymadıkları açıkça görülmektedir. Mahkemenin yapması gereken önce bir kısım sanıklara olduğu gibi davetiye çıkarmak, sanıklar gelmediği takdirde zorla getirme kararı vermek, buna rağmen gelmedikleri veya bulunmadıkları takdirde haklarında yakalama kararı çıkarmaktır.”

YANLIŞIN SÜREKLİLİĞİ HUKUKİ DEĞİL

Uygulamada, kendi mahkemeleri de dahil pek çok mahkemenin, İstanbul 10. Ağır Ceza’nın yaptığı gibi tutuklamak amacıyla yakalama müzekkereleri çıkardığı anlatılan kararda, ‘yasaların yanlış veya eksik uygulanmasının, o işlemin sürekli yapılmış olmasının’ onu hukuka uygun hale getirmeyeceği belirtildi:
“‘Bu uygulama bu şekilde’ diyerek hâkimler ve mahkemelere hukuksuz ve kanun dışı iş yapma hakkı doğurur ki, bu da kabul edilemez. Bu nedenlerle İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin sanıklar hakkında çıkarılan yakalama müzekkerelerini usulen çıkarma imkânının bulunmadığı anlaşıldığından, işin esasına girmeden belirtilen usuli yanlışlık nedeniyle hakkında yakalama müzekkeresi olan sanıkların itirazlarının kabulüne ve yakalama müzekkerelerinin iadesi için Cumhuriyet Savcılığı’na yazı yazılmasına hükmedildi.

HAKİM ÖZÇELİK KARŞI ÇIKTI

Karara, hâkim Metin Özçelik ise sanıkların tümünün kaçma tehlikesinin bulunduğunun somut olarak anlaşıldığını sanıklar hakkındaki kaçma şüphelerinin devam ettiğini, bu aşamada adli kontrol hükümlerinin yetersiz olduğunu belirterek, şerh koydu. Özçelik, 101 sanığın avukatları tarafından verilen yakalama emrinin kaldırılması yönündeki itirazların reddedilmesini istedi.

EN ŞANSSIZ ‘BALYOZ’CU

Yakalama emri çıkarılanlardan emekli Albay Ahmet Şentürk, Afyon’da gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Yakalama emrinin kaldırılması üzerine davanın tek tutuklu sanığı ise Şentük oldu. Şentürk Pazartesi itiraz edecek.