BIST 9.709
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.491,05
HABER /  DÜNYA

BALYOZ DAVASINDA BİR SANIĞA DAHA CEZA

Balyoz davası kapsamında ifadeleri alınamadığı için dosyası ayrılan 3 sanığın yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, sanıklardan Ahmet Gö...

Abone ol

Balyoz davası kapsamında ifadeleri alınamadığı için dosyası ayrılan 3 sanığın yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, sanıklardan Ahmet Gökhan Rahtuvan’ı 12 yıl 6 ay hapisle cezalandırdı.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuklu sanık Rahtuvan hazır bulundu. Çapa Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavisine devam edilen Levent Ersöz ile yakalamalı sanık Gözenek ise duruşmaya katılmadı. Duruşmada söz alan Rahtuvan’ın avukatı Yavuz Katı, müvekkilinin deniz subayı olduğunu hatırlatarak, “Bu ülkede hiçbir darbeyi denizciler yapmamıştır. Denizciler darbelerin içinde görev almamıştır” dedi.
Savcı Hüseyin Kaplan ise 12 Eylül 1980 darbesinin Başbakanı Oramiral Bülend Ulusu’yu kast ederek, “12 Eylül’ün Başbakanı kimdi?” diye sordu. Bunun üzerine avukat Katı ise, “Darbeyi o yapmadı” diye cevap verdi.
Duruşmada son sözü sorulan Rahtuvan ise, herhangi bir belge hazırlamadığını ifade ederek, “Dijital belge olarak dosyada delil olarak ileri sürülen belgeler sahtedir. Herhangi bir toplantıya katılmadım, beraatimi ve tahliyemi istiyorum” dedi.
Davaya ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti sanık Ahmet Gökhan Rahtuvan’ın Türkiye Cumhuriyeti İcra Vekilleri Heyetini Cebren Iskat veya Vazife Görmekten Cebren Men Etmek suçunu işlediğini belirtti. Suçun işleniş biçimi, suçun işlendiği yer ve zaman, suç konusunun önem ve değeri dikkate alındığında sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar veren mahkeme, suçun eksik teşebbüs olduğunu vurguladı. Bu nedenle cezayı 15 yıla indiren mahkeme, daha sonra sanığın yargılama sürecindeki olumlu tutum ve davranışlarını alarak Rahtuvan’ı 12 yıl 6 ay hapisle cezalandırdı.
Mahkeme sanığın tutukluluk halinin devamına karar verirken Mahkeme Başkanı Ömer Diken, karara muhalefet etti. Diken muhalefet şerhinde, eksik teşebbüs nedeniyle cezanın 15 yıla değil 16 yıla indirilmesi gerektiğini ifade etti.
Mahkeme heyeti, savunması alınamayan sanıklar Ali Göznek ve Levent Ersöz hakkındaki dava dosyasının ise ayrılmasını hükmetti.
(İHA)