BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,98
ALTIN 2.418,53
HABER /  GÜNCEL

Balyoz Davası sanıkları yeniden yargılanıyor

Balyoz Davası'nın tutuksuz sanıkları hakkında Haziran ayında Anayasa Mahkemesi'nin aldığı 'hak ihlali' kararının ardından yeniden yargılama süreci başladı.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz davası sanıkları hakkında 'hak ihlali yapıldığı' kararı almasından 4,5 ay sonra 236 Balyoz sanığı yeniden yargılanıyor.

Tutuksuz yargılanacak sanıklar arasında Orgeneral Çetin Doğan, MHP milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, esi Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı ve emekli Albay Dursun Çiçek de var.

Doğan Haber Ajansı'nın (DHA) haberine göre Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi Anadolu Adalet Sarayı'nda görülen duruşmaya eski Hava Kuvvetleri Komutanı Halil İbrahim Fırtına, Özden Örnek, Çetin Doğan, Engin Alan ve Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 204 sanık katıldı, 32 sanık ise duruşmaya gitmedi.

Anayasa Mahkemesi 18 Haziran'da sanıkların bireysel başvurularını birleştirip tek dosyada incelemiş, dijital deliller ve tanık dinlenmesiyle ilgili konularda sanıkların kararına oybirliğiyle varmıştı.

Mahkeme 236 hükümlünün infazlarının durdurularak tahliyelerine ve yeniden yargılanmalarına hükmetti.

Diğer yandan, haklarında alınan mahkûmiyet kararları Yargıtay tarafından bozulan 88 sanıktan dosyaları ayrılan ve yeniden yargılanmasına hükmedilen 62 sanığın yargılandığı davanın duruşması da 10 Kasım 2014'te yapılacak.

DHA, Balyoz Davası'nın yeniden görülen duruşmasına Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Duygun Yarsuvat'ın sanık Tümgeneral Ahmet Yavuz'un avukatı olarak katıldığını bildirdi.

Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman da tanık olarak ifade vermek üzere adliyeye gittiler.

'Balyoz Davası' nedir?

'Balyoz Darbe Planı' ilk olarak 20 Ocak 2010'da Taraf gazetesinin "İstanbul'da iki camiye bombalı saldırı düzenlenmesi ve Yunanistan'ın bir Türk uçağını düşürmekle suçlanması suretiyle darbe ortamı yaratılacağı" iddiasını içeren haberiyle gündeme gelmişti.

Haberde yer alan iddialar üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Hazırlanan iddianame İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi, ilk duruşma ise 16 Aralık 2010'da yapıldı.

250'si tutuklu 365 sanığın yargılandığı dava bir buçuk yıldan fazla sürdü.

21 Eylül 2012'de biten davada, 325 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edildi ancak "eksik teşebbüs" gerekçesiyle cezalarında indirime gidildi.

Mahkeme, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi ancak gerekçeyle birlikte cezalarını 20 yıla indirdi.

Çok sayıda sanık ise yerel mahkeme tarafından 13 yıl 4 aydan 18 yıla kadar hapis cezalarına çarptırıldı.