BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,17
ALTIN 2.243,66
HABER /  SEÇİM

Balkon konuşmasının şifreleri: Aslında ne dedi?

12'nci Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim gecesi yaptığı balkon konuşmasının detayları yeni Türkiye politikasının izlerini sürüyor.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, halkın oylarıyla seçilen ilk cumhurbaşkanlığı seçimlerinde salt oy çoğunluğuyla zafer kazandı ve Ankara'daki genel merkezde artık alışıldık hâle gelen balkon konuşmasını yaptı.

Balkon konuşmaları, Erdoğan'ın başbakanlık yaptığı 12 yılda gelecekteki politikalara ışık tuttu ve analistler tarafından çok kez incelendi.

Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında sert söylemler kullanan Erdoğan, balkon konuşmasında, Türklere, "Yeni Türkiye'yi" kucalama ve "Eski tartışmaları Eski Türkiye'de bırakma" çağrısında bulunarak daha yumuşak bir tutum sergiledi.

Wall Street Journal Türkiye'de yayınlanan analize göre, birlik çağrısı dışında, işte Erdoğan'ın balkon konuşmasından önemli noktalar:

- Türkiye'nin aktif Ortadoğu odaklı dış politikası, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun çizdiği şekilde devam devam edecek. Erdoğan, "Sadece Türkiye değil, bugün Bağdat'ta İslamabad'da Beyrut, Saraybosna Üsküp de kazanmıştır. Bugün Şam, Halep, Hama, Humus, bugün Ramallah, Nablus, Gazze, Kudüs de kazanmıştır" dedi.

- Erdoğan, halkın oylarının kendine verdiği görevle, ister gündelik politikaya günlük müdahaleler ister anayasayı değiştirerek olsun, güçlü ve aktif bir cumhurbaşkanı olacak. "Cumhurbaşkanını doğrudan halkın seçmesiyle, halk ve Çankaya arasındaki tüm engeller de kalkmış oldu. Çankaya ve halk ile bütünleşmiştir." Mevcut sistemde parlamento, halkın iradesini temsil ediyor ve cumhurbaşkanı, devletin sembolik başkanı olarak görülüyor.

- Erdoğan, 1980 askeri darbesini yapanların hazırladığı anayasanın değiştirilerek, yeni bir Anayasa yapılması için bastıracağının da sinyalini verdi. Recep Tayyip Erdoğan, muhalefete engelleyici tutumuna dair kendi iç muhasebesini yapması ve değişiklikler için birlikte çalışma çağrısında bulundu. Erdoğan, Parlamento'da AK Parti'nin ezici çoğunluğuna rağmen, yeni Anayasa'nın hazırlanması için oluşturulan komisyonda, AK Parti ve muhalefet partilerinen eş sayıda üyenin olduğunu vurgulayarak, "Ne yazık ki başarılı olamadık. Neden? Çünkü uzlaşma olmuyordu" dedi.

- Erdoğan ayrıca Kürtlerler yürütülen barış sürecinin devam edeceğinin ve anayasada Kürtlerin temel taleplerinin de yer alması için gücünü kullanacağının sinyalini verdi. AKP hükümeti, PKK ile 30 sene savaşılmasının ardından barış sürecine başladı. Resmi dil ve Türklük vurgudu gibi konularda değişiklik yapılması, muhalefetin sindirmesi en zor olan talepler. Mevcut Anayasa'da Türkçe tek resmi dil olarak kabul edildiği gibi, tüm vatandaşlar da Türk olarak adlandırılıyor. Erdoğan, konuşmasında, etnik kökene atıfta bulunan "Türk" kelimesini kullanmamayı tercih ederek, tüm vatandaşların "Türkiyeli" olduğu vurgusunu yaptı.