BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,87
ALTIN 2.431,60
HABER /  POLİTİKA

Balbay ve Haberal'ın adaylığına vize

Ergenekon ve KCK sanıklarının adaylığı tartışılıyor. Hukukçu olan TBMM Başkanı Şahin de bu tartışmaya katıldı.

Abone ol

Ergenekon ve KCK sanıklarının milletvekili olup olmayacağıyla ilgili tartışmaya TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de katıldı.

Hukukçu olan Şahin, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı herkes, içeride de olsa milletvekili olma şartlarını taşıyorsa kural olarak aday gösterilir. Bunda bir mani yoktur" dedi.

Şahin, Karabük'te Öğretmenevi'nde gazetecilerle bir araya gelerek, sorularını yanıtladı. Şahin basın özgürlüğüyle ilgili soruya şu yanıtı verdi:
''Türkiye'de basın yayın özgürlüğüyle ilgili yasal olarak ciddi bir eksikliğimiz olduğu kanaatinde değilim. Gerek Anayasa'da gerek Anayasa'ya dayalı olarak bu alanda çıkmış yasal düzenlemelerde AB normlarına uygun bir mevzuata sahip olduğumuzu düşünüyorum. Peki zaman zaman karşılaştığımız sorunların nedeni ne diye sorduğumuzda; sanıyorum uygulamada birtakım eksiklikler var."

SAVCILARA 301 UYARISI

Adalet Bakanı olduğu dönemde 200'e yakın 301'le ilgili dava geldiğini hiçbirine izin vermediğini anlatan Şahin, "Toplumda endişe uyandıran bir söz ifadesi de olsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, düşünce özgürlüğü bağlamında değerlendiriyor. Türk yargıç ve savcıları da bu içtihada uygun hareket etmelidirler'' uyarısında bulundu. Şahin, Adalet Bakanlığı döneminde 301. Madde ile ilgili ayda 100 civarında dosya gelirken, bunun sayısının son zamanlarda 20'ye düştüğünü belirterek, ''Bu, artık işin oturduğunu göstermektedir. Dünya standartlarına göre düşünce ve ifadeyi değerlendiren bir mentalite oluşmaya başlamıştır'' dedi.

TUTUKLU GAZETECİLER

Tutuklu bulunan 2 gazeteciyle ilgili Türkiye'nin her yerinde kendisine sorular yöneltildiğini belirten Şahin, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin özellikle dışarıda basın özgürlüğünün kısıtlı olduğu bir ülke izlenimi uyandırılması bizi rahatsız etmektedir. Başbakan Avrupa Parlamenterler Meclisi'nde konuşurken, parlamenterlerden bir kısmı buna dönüktü. Neden? Türkiye bu konuda eleştirilsin. Bu tamamen yargısal faaliyet olduğu halde, tabii ki Türkiye'nin önceki yöneticilerinin bu sorulara muhatap olmasını ben yadırgamıyorum. Bunun Beşiktaş'taki savcıya soracak halleri yok. Hangi delillere göre tutuklandıklarını şu anda bilemiyoruz. Sadece birtakım, bana göre bir kısmı tahmini, bir kısmı isabetli olabilir, haberler çıkıyor, ona göre değerlendirmeler yapıyoruz.''

Basının kamu hizmeti yaptığını ifade eden TBMM Başkanı Şahin, ''Basının bu faaliyetlerinin çok özgür ortamda yapılması, her türlü müdahaleden uzak gerçekleştirilmesi işin doğası gereğidir. Uygulamadaki eksikliklerimizi zaman dilimi içerisinde düzelteceğimize inanıyorum.'' dedi.

SANIKLARIN MİLLETVEKİLLİĞİ ADAYLIKLARI

Bir gazetecinin, ''Balyoz Davası sanıklarının milletvekili adayı gösterilmesini nasıl değerlendirdiğini'' sorduğu Şahin, şöyle dedi:

''Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı herkes, içeride de olsa milletvekili olma şartlarını taşıyorsa kural olarak aday gösterilir. Bunda bir mani yoktur. Etik olarak bakıldığında bunu siyasi partiler kendileri değerlendirecek. Zaten 12 Haziran'da da halkımız bunu değerlendirecektir. Bunun malzeme yapılmasının doğru olmadığını düşünüyorum.''