BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,84
ALTIN 2.435,29
HABER /  GÜNCEL

Balbay: Ekmeleddin CHP’nin adayı değil

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, “Ekmeleddin İhsanoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi’nin(CHP) adayı değil. CHP’ni...

Abone ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, “Ekmeleddin İhsanoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi’nin(CHP) adayı değil. CHP’nin Türkiye’nin yüzde 55’inden oy alabileceği beklentisi, planlaması ve umuduyla aday olarak önerdiği bir kişi” dedi.
Bir takım ziyaretler için Samsun’a gelen Milletvekili Mustafa Balbay, partisinin il binasında gazetecilerin sorularını cevapladı. Profesör Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Cumhuriyet Halk Partisi’nin adayı olmadığını söyleyen Balbay, “Cumhuriyet Halk Partisi’nin Türkiye’nin yüzde 55’inden oy alabileceği beklentisi, planlaması ve umuduyla aday olarak önerdiği bir kişi. Şu anda tabi Türkiye’de karşı karşıya kaldığımız durum önümüzdeki dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerinde eğer bugün başbakan köşke çıkarsa Türkiye’nin daha bir gerilimde olacağını düşünüyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Türkiye’nin hem iç politikada hem dış politikada daha tatsız bir süreci sürükleneceğini düşünüyoruz. Zaten biliyorsunuz Musul’la ilgili yayın yasağı geldi. Orada olanların Türk halkının bilinmesi istenmiyor, neredeyse Türkiye’deki pek çok olayla ilgili benzer bir tablo yaşanacak. O nedenle biz bu tablo karşısında 76 milyon insana hitap edebilecek, bir yanıyla Nazım Hikmet’i Arabça’ya çevirmiş, bir yanıyla İslam Konferansı Örgütü’nde İslam ülkeleriyle hemhal olmuş, bir yanıyla Batı’yla ilişkilerini çok iyi kurmuş, bir yanıyla Suudi Arabistan’la ilişkilerini kurmuş, bir yanıyla geçmişteki kimi İslam ülkeleri arasındaki örgütlenmiş kurumlar içinde yer almış, bir yanıyla da Bülent Ecevit’ten üstün devlet adamı nişanı almış bir kişiyi biz 76 milyona acaba ortak paydaları bir araya getirebilen, bu tüm Türkiye’nin ortak faydaları olabilecek değerlerimizi temsil edebilen bir kişi olur beklentisi içindeyiz. Ben daha ayrıntılı daha net Türkiye kamuoyunun bu konuda bilgilenmesinin Sayın İhsanoğlu’nun yapacağı açıklamalardan sonra daha anlaşılabilir. Türkiye’de daha pek çok kişinin kafasında soru işareti var. Türkiye’nin laik Atatürkçü değerlerini özümsemiş insanların ‘acaba nasıl bir tabloyla karşı karşıyayız, Cumhuriyet Halk Partisi böyle bir adayı önerecekse biz yıllarca bu değerler için mücadeleyi boşuna mı verdik’ diye kaygılanan insanlar var. Ama ben sayın Genel Başkanın Sayın İhsanoğlu ile 3.5 saat baş başa görüştüğünü, Türkiye’nin temel konuları üzerinde ortak yaklaşımların büyük ölçüde oluştuğunu biliyorum. Ben açık söyleyeyim Sayın Yılmaz Büyükerşen’i Anadolu’da güzel anlatırız diye düşünüyordum. AKP ağırlıklı bir belediye meclisinde bunları yaptı. Tüm Türkiye’de yine benzerlerini yapabilir diye anlatabilir diye düşünüyordum ama tekrar altını çiziyorum bir Cumhuriyet Halk Partisi adayını değil, Türkiye’nin 55’nden oy alabilecek bir adayı önerdik” şeklinde konuştu.
(İHA)