BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Balanlı'ya MHP'li komutandan destek

MHP milletvekili ve dönemin Eskişehir Üs Komutanı Kürşat Atılgan, menzil cemaatine bağlı çiftliğin Orgeneral Bilgin Balanlı'nın emriyle izlenmediğini söyledi.

Abone ol

Adıyaman Menzil cemaatine bağlı Bilvanis Çiftliği'nin havadan izlendiği iddialarıyla ilgili konuşan MHP milletvekili ve dönemin Eskişehir Üs Komutanı olan Kürşat Atılgan, "Orgeneral Bilgin Balanlı, bu emri veren komutan olamaz. Ben 2006 Ağustos'ta emekli olduktan sonra kendisi Eskişehir'e atanmıştı. Söz konusu keşifler ise 2005 sonbaharında gerçekleşti" dedi.

Balyoz davası kapsamında tutuklanan Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı'nın 6 yıl önce Eskişehir'de bir çiftliği havadan izlettiği iddialarında suçlanan bir diğer kilit isim Hürriyet'e konuştu. MHP Milletvekili Emekli Tuğgeneral ve dönemin Eskişehir Üs Komutanı olan Kürşat Atılgan, "Sadece emri uyguladığını, bu emre karşı birşey yapamayacağı gibi karar verici de olmadığını" belirtti. 2002-2006 arasında Genelkurmay Başkanı'nın Orgeneral Hilmi Özkök, Hava Kuvvetleri Komutanı'nın da Faruk Cömert olduğu dönemde tuğgenerallikten emekliliğini isteyen Atılgan, şöyle konuştu:

"Hukuken askerlik gereği yapabileceğim birşey yoktu, emri yerine getirdim. Ancak ortada daha farklı bir durum var. Orgeneral Balanlı, bu emri veren komutan olamaz. Çünkü ben 2006 Ağustos'ta emekli olduktan sonra kendisi Eskişehir'e atanmıştı. Söz konusu keşifler ise 2005 sonbaharında gerçekleşti. Kuvvet Komutanlığı yapan diğer isimlere bakmak lazım. Hatırladığım kadarıyla, ben o dönemde başlangıçta birkaç hafta Faruk Cömert, daha sonra da Hasan Aksay ve Atalay Efeer generallerim ile komutanım olarak çalıştım"

EMİR YUKARIDAN GELMİŞTİR

Bu tip izleme ve keşif istekleri Eskişehir'deki 1. Kuvvet Komutanlığı veya Hava Kuvvetleri'nce talep edilmez. Bu büyük ihtimalle daha yukarıdan bir yerlerden gelmiştir. MİT olabilir, Jandarma olabilir. Eskişehir'deki filolarımızın ya da istihbarat birimlerimizin civardaki çiftlikleri izleme gibi bir görevi olamaz. O dönemde Eskişehir'deki 1. Kuvvet Komutanlığı'na ve dolayısıyla 1. Ana Jet Üs Komutanlığı'na keşif ve izleme görevi yapabilen 113. Filo'nun RF 4 uçaklarına yönelik keşif emirleri gelirdi. Bu da o emirlerden biri. Taktik Kuvvet Komutanı olarak bana saydığım paşalarımızdan biri bile emir verse, bu da onlara yukarıdan gelmiştir. Kendileri de emirleri uygulamıştır. Yazılı verilen bir emri askerlikte hukuken yerine getirmekten başka yapabileceğiniz birşey yoktur. Hesap soracaklarsa bu en yukarılardan yazılı emirleri verenlere sorsunlar. Kim bu çiftliği nereden tespit etmiş, mutlaka çıkar. Ben o zaman üs komutanıydım. Muhtemelen istihbarat bilgilerinden hareketle talimat yukarıdan gelmiştir. Balanlı Paşa'nın hakkındaki iddialarla ilgili birşey söyleyecek durumda değilim. Ama şunu söyleyebilirim kendisi keşfin yapıldığı dönemde kuvvet komutanı değildi. Ben o dönemde üç tane korgeneralle çalıştım ama Balanlı bunlardan biri değildi."

2006'DA GELMİŞTİ

Halen Balyoz Davası'ndan tutuklu olan Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı, resmi kayıtlara göre, 2005'te Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı, 2006'da Eskişehir 1. Hava Kuvvet Komutanı olmuştu. Balanlı'nın bu yılki Ağustos Şûrası'nda tek aday olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na gelmesine kesin gözüyle bakılıyordu.