BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,74
ALTIN 2.498,49
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Bakın ÖSYM neden sınav yapamıyormuş?

Eğitimci Cihat Şener, Söz Sende programında Balçiçek İlter'in sorularını yanıtladı

Abone ol

4+4+4 düzenlemesi ve dershanelerin kaldırılmasıyla ilgili girişimlerle uzun zamandır gündemden düşmeyen eğitim sistemini değerlendiren Cihat Şener, çarpıcı bir istatistik ortaya koydu.

Şener, her öğrencinin üniversiteyi bitirene kadar toplam 800 sınava girdiğini söyledi. Cihat Şener'e CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin Söz Sende programında ortaya attığı "ÖSYM parası olmadığı için sınav iptal edemiyor" iddiası da soruldu. Şener, "Sadece bütçe değil, kadro sorunu da var. Soru hazırlayanları, işin ustalarını küstürdüler." diye konuştu.

Balçiçek İlter: Şunu merak ediyorum, bir kişi okul öncesi,sonrası,lisesi,üniversitesi...Kaç sınav geçiriyor?

Cihat Şener: İsterseniz ben bu soruya hemen cevap vermeyeyim,bir tahmin yürütelim. İlkokuldan başladık 4+4+4 yok,eski sistem var 5+8. Sen bir tahminde bulun?

Hiç bilmiyorum ama 300-400 sınav oluyor mudur?
800 Sınav oluyor. Belki daha bile fazla. Tabi bu eğitiminizi nerede bitirdiğinize bağlı. Ve biz sınavı kaldıracağız öyle mi ? Lise 1.sınıftasın 10 tane dersin var,her dersten her dönem 3 yazılı 1 sözlü oluyor,etti 4. 10 ders üzerinden 40 olur bu. Bir de bunun 2.dönemi var, 80.

Bütün öğrencilere Allah kolaylık versin,hiç sevdiğim bir şey değil...
Sınav yaşamın içinde var.Yani sınav, al kağıdı çöz demek değil.Sınav her yerde var.Daha henüz yürümeye başlamamış,evde emekleyen bir çocuğun ayağa kalkışı çok ciddi bir sınavdır.Mahalledeki çocukla,topun sahibi olan çocukla o maçta oynayabilmek için iyi ilişkiler kurmak da çok ciddi bir sınavdır.

Ama hayata dair şeyler bu söyledikleriniz...
Evet hepsi hayata dair..

Sınavdaki hatalar da çok önemli, değil mi?
Tabi o da ayrı bir problem.

Ne düşünüyorsunuz bu konuda?
ÖSYM'nin artık oturup bu işi çözmesi gerekiyor.

Ali Demir gayet tutarlı şekilde devam ediyor...
Yani tabi ki öyle söyleyecekler ama olmaz böyle,bu böyle olmaz. Benim, ''napıyosunuz arkadaşlar '' dememle de olmaz. Öz eleştiri yapacaksınız. Bakın elinizde yetişmiş kadrolar vardı, bu kadroları revize ettiniz.Noldu sonra?

Dün Söz Sende'de konuk olarak Muharrem İnce vardı. Kendisinin ÖSYM ile ilgili bir iddaası var. Dedi ki : ''Yeniden sınav yapamıyorlar çünkü paraları yok. Bütçelerine el konuldu.'' doğru mu bunlar?

Paraları var da kullanamıyorlar. Cümlenin doğrusu bu. Paraları yok değil paraları var ama kullanamıyorlar. Çünkü o bütçenin kullanımı konusunda yeni düzenlemeler yapıldı. Öyle kafasına göre artık ÖSYM kullanamıyor. ÖSYM'nin özerkliği vardı, YÖK'e bağlıydı ama mali konularda özerkti.Sonradan bu kalktı.

Peki bu yoruma katılıyor musunuz? Yani hata yaptıklarının farkındalar, sınavı yenilemek istiyorlar fakat bütçe yetmiyor.
Bütçe değil sadece. Kadro sorunu. Bakın bir test sorusunu hazırlamak dağları aşmak gibi bir şeydir. Çok zor bir şeydir.

Yani tekrar test hazırlamaya üşeniyorlar mı ?
Üşenmek değil. Küstürürseniz bu işin ustalarını,bilenlerini, bu işin eğitimini yapmış olanları...

Küstürdüler mi ?
E tabi küstürdüler. Kimse gitmek,elini bile sürmek istemiyor.

Siz yaptınız mı peki ?
Bu yanlış bir soru. Burda sorulacak soru mu bu ?

Niye?
Bu tür şeyler gizli şeylerdir.

Öyle mi ? Yani soru hazırladığınızı söyleyemiyor musunuz?

Tabii. Hazırladığı,şusu busu bilinmez. Hiç kimse bilemez onu. Birisi çıkıp da '' ben soru hazırladım'' diyorsa o hazırlamıyordur kesinlikle. Ama şunu söyleyebilirim size; bir test sorusu öyle hop yazalım altına da 5 tane seçenek koyalımla olmaz. O sorunun nasıl yanlış çözüleceğini de göreceksiniz ve onu mutlaka seçeneklere koyacaksınız. Çocuk onu çözdüğünde ''oley 7 çıktı'' deyip işaretleyecek,sonra diyecek ki: ben ne salak adamım? Nasıl düştüm bu hataya. İşte siz o soruyu hazırlarken bu hatayı göreceksiniz.Bu kötü bir şey değil bu iyi bir şey.

Küstürdüler derken ne demek istediniz?
İnsanlar ellerini çektiler artık. Yani ÖSYM bence yalnızları oynar duruma geldi. Lojistik alamıyor.

Parasal,lojistik,kadro anlamında sorun var bu yüzden de yenilemiyorlar?
Coşku,heves,keyif,o birlikte bir şeyler üretme heyecanı...Bu konularda sıkıntılar var diye tahmin ediyorum.