BIST 9.525
DOLAR 32,67
EURO 34,91
ALTIN 2.508,13
HABER /  GÜNCEL

Bakanlıktan tutuklulara af gibi tasarı

Adalet Bakanlığı cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısını azaltacak yeni bir tasarı hazırlıyor.

Abone ol

Adalet Bakanlığı cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısını azaltacak tasarı üzerindeki çalışmalarını son aşamaya getirdi. Tasarının yasalaşması halinde 25-30 bin arasındaki tutuklu veya hükümlünün cezaevinden çıkartılması gündeme gelecek.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başta olmak üzere kamuoyunda tutuklu sayısının artmasına yönelik tepkiler üzerine Adalet Bakanlığı cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısını azaltan bir tasarı hazırlıyor.

Adalet Bakanlığı’nın tasarıyı önümüzdeki ay Bakanlar Kurulu’na sunması ve Meclis’e göndermesi bekleniyor. Tasarının yılbaşından önce yasalaştırılması da planlanıyor.

TUTUKLAMA YERİNE KARAKOLDA ıMZA

Tasarıyla Ceza Muhakemesi’nin Kanunu’nun 109. maddesinde düzenlenen ‘Adli Kontrol ‘un kapsamı genişletilecek. 3 yıl veya daha az hapis cezasını gerektiren suçlarda uygulanan ‘adli kontrol’ cezasının üst sınırı 10 yıl ve daha az olan hapis cezalarında uygulanabilecek

CMK’da tutuklama yerine yurtdışına çıkış yasağı getirilmesi, belli sürelerde karakola gidilerek imza atılması ve silâh bulunduramamak veya taşıyamamak gibi yaptırımlar uygulanabilecek.

CEZAEVİ YERİNE ÇÖP TOPLAMAYA

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı tasarı Ceza infaz Kanunu’nda düzenlenen ‘denetimli serbestlik ‘hükümlerinin kapsamını genişletiyor. Buna göre üst sınırı 2 yıla kadar olan cezalarda uygulanan denetimli serbestlik hükümleri üst sınırı 5 yıla kadar olan cezalarda uygulanabilecek.

Cezasının üst sınırı 5 yıla kadar olan hapis cezalarında hükümlüler cezaevine girmek yerine kamuda yararlı bir işte çalıştırılabilecek. Ceza alanlar hapse girmek yerine çöp toplama veya ağaç dikme gibi kamuya yararlı işlerde çalışarak cezalarını çekebilecek.

Adalet Bakanlığı cinsel taciz suçu işleyenlere elektronik pranga takarak okullarla ve oyun parklarına bu kişilerin yaklaşmasını engellemeyi hedefliyor.

25-30 BİN KİŞİ SALIVERİLECEK

Adalet Bakanlığı verilerine göre tasarının yasalaşması halinde 25-30 bin civarındaki tutuklu ve hükümlü hakkında adli kontrol ve denetimli serbestlik hükümleri uygulanabilecek. 110 bin tutuklu ve hükümlünün bulunduğu cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 80 bine kadar düşebilecek Ancak, adli kontrol ve denetimli serbestlik hükümlerini uygulanmasına mahkemeler karar vereceği için bu konudaki sayı değişebilir.