BIST 9.571
DOLAR 32,47
EURO 34,53
ALTIN 2.472,73
HABER /  GÜNCEL

Bakanlıktan Fikirtepe açıklaması

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kadıköy Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm projesine ilişkin açıklama yaptı.

Abone ol

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Kadıköy sınırlarındaki Fikirtepe bölgesinde, yaklaşık 2 yıldır uygulamadan kaynaklanan sorunların, kentsel dönüşüm kanunu kapsamında çözüleceğini, bölgenin riskli alan ilan edilmesine ilişkin kararın Bakanlar Kurulu gündeminde olduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında "Fikirtepe Sil Baştan" başlığıyla haberlere yer verildiği belirtildi.

Bu haberlerde, İstanbul Kadıköy'deki Fikirtepe'de 4.14 emsal verilen projelerin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından durdurulduğu şeklinde ifadelerin yer aldığına işaret edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Çöküntü bölgesi niteliğindeki bu alanın, afete karşı dayanıksız ve sağlıksız yapılar bulunması, mevcut donatı alanlarının yetersizliği, nüfus ve yapılaşmadan kaynaklanan çevre koşulları nedeniyle bir an önce dönüştürülmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Bölgenin 'riskli alan' ilan edilmesi durumunda mevcut sorunların daha hızlı çözüleceği neticesine varan Bakanlık, gerekli çalışmaları başlatacak olup, uygulamanın nasıl yapılacağı daha sonra netleştirilecektir."

KREDİ VE FAİZ DESTEĞİ SAĞLANACAK

İstanbul Kadıköy sınırlarındaki Fikirtepe bölgesinde, 2 yılı aşkındır uygulamadan kaynaklanan sorunların devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, sorunun çözümü için Bakanlığa yüzlerce şikayet ve başvuru yapıldığı vurgulandı.

Bu doğrultuda sorunun, 6306 sayılı Kanun kapsamında çözüleceği ve bölgenin riskli alan ilan edilmesine ilişkin kararın Bakanlar Kurulu gündeminde olduğu belirtilen açıklama şöyle:

" Fikirtepe 'deki sorunlu bölgeleri lisanslı kuruluşlara inceleten Bakanlık, elde edilen raporlarda bölgede mer'i planların onaylanmasından önceki yapıların kalite açısından kötü durumda olduğu, binaların bir kısmının uygulama sürecinde yıkıldığı ve bir çoğunun da kullanılmadığını tespit etmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda ayrıca bölgenin bazı yerlerinin ise zemin açısından sorunlu olduğu ortaya çıkmıştır. Bölgenin 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli alan ilan edilmesi durumunda, tüm iş ve işlemlerde alınacak vergi, resim ve harçlardan muaf tutulacak olup, vatandaşların kira yardımı, kredi ve faiz desteğinden de yararlanmasının önü açılacaktır."