BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.323,83
HABER /  GÜNCEL

Bakanlık harekete geçti! O kanun değişiyor

İş dünyası sayısı her geçen gün artan iflas ertelemeyi tartışırken Adalet Bakanlığı, yeni bir İcra ve İflas Kanunu için çalışma başlattı. Yapılacak değişiklikle uygulamadan kaynaklı sorunlar çözülecek.

Abone ol

Son dönemde iflas ertelemenin suiistimal edildiğine yönelik şikâyetler artarken, Adalet Bakanlığı’nın, yeni bir İcra ve İflas Kanunu için çalışma başlattığı öğrenildi.

Bu çalışma ile uygulamadan kaynaklı sorunların da çözüleceği belirtildi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri, iflasın ertelenmesinin, ilgili kanuna göre tamamen yargı gözetiminde yürütüldüğünü belirterek, iflasın ertelenmesi uygulamasının, pasifi aktifini geçmiş olan şirketlerin sunduğu iyileştirme projesinin mahkeme tarafından kabul edilmesi şartıyla iflası önlemeye yönelik bir imkân olduğunu söyledi.

İNANDIRICILIKTA TOP YARGIDA

Yetkililer, iflasın ertelenmesinin en önemli şartının, borçlu tarafından ciddi ve inandırıcı bir iyileştirme projesinin sunulması olduğuna dikkat çekerek, “Şartların mevcut olduğu yargı tarafından tespit edilirse, ilk seferde azami bir yıl iflasın ertelenmesine karar verilebiliyor. Ancak bu sürenin uzatılması kayyum raporları doğrultusunda olabiliyor. Uzatma süresi maksimum dört yıl oluyor” dedi. Yetkililer, iflasın ertelenmesi için gerekli şartların oluşup oluşmadığı ile iyileştirme projesinin inandırıcılığının yargı tarafından tetkik edildiğini ifade etti.

SORUNLAR ELE ALINACAK

Bakanlık yetkilileri, şirketlerin daha sonraki işlemlerinin de yine kayyum nezaretinde sürdürüldüğünü söyledi. Yetkililer, iflasın ertelenmesi uygulamasının etkin hale getirilmesi amacıyla Adalet Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Bilim Komisyonu’nca yeni bir İcra ve İflas Kanunu hazırlık çalışması yürütüldüğünü belirtirken iflasın ertelenmesi kaynaklı sorunların da bu çalışmada ele alınacağını kaydetti.

TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ NE DİYOR?

İflas erteleme ile ilgili finans kurumları ve oda başkanlarından açıklamalar gelirken Türkiye Bankalar Birliği (TBB) son dönemle ilgili şu eleştirilerde bulunuyor:

-İflas ertelemeye uygun olmayan şirketler yeterli inceleme yapılmadan ve iflas erteleme başvurusundan 1 gün sonra sürece dahil edilebiliyor.

-Bazı şirketler bunun için 1 gecede adres değiştirip başka bir ile kayıt yaptırıyor.

-Bazı şirketler varlıklarını satarak şirketin içini boşaltıyorlar.

İFLAS ERTELEYEN 720 ŞİRKETE 12 BİN 339 ALACAK DAVASI

İflas erteleme sayısındaki artışın yarattığı tartışmalar devam ederken mahkemeler de bu davalar nedeniyle adeta kilitlenmiş durumda. Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre 2014 yılında 720 iflas erteleme davası açıldı. Söz konusu 720 iflas erteleme başvurusuna karşı alacaklıların açtığı dava sayısı da 12 bin 339 olarak gerçekleşti. Yani iflas erteleme başına neredeyse 17 kişi dava açmış görünüyor. İflas erteleme başvurularının 2015 yılında ise bini aştığı tahmin ediliyor.