BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.307,66
HABER /  GÜNCEL

Bakanlar Kurulu sonrası Kurtulmuş'tan açıklama

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, AB'deki son gelişmeler, Türkiye-İsrail ve Türkiye-Rusya ilişkileri ile ilgili son dakika açıklamalarda bulundu.

Abone ol

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki Bakanlar Kurulu bugün toplandı. Sona eren toplantıda terörle mücadele, Avrupa Birliği'nde yaşanan son gelişmeler ve İsrail ile varılan anlaşma masaya yatırıldı.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası açıklama yaptı. İsrail ile varılan anlaşmaya ilişkin konuşan Kurtulmuş, "26 Haziran'da görüşmede belli bir noktaya gelinmiştir. Bugün saat 13.00'te her iki başbakanın eşzamanlı açıklamasıyla dünyaya duyurulacaktır" ifadesini kullandı.

"YUMUŞAMA TRENDİNİN HIZLANDIĞINI GÖRÜYORUZ"

Rusya-Türkiye ilişkilerine de değinen Kurtulmuş, "Yumuşama trendinin hızlandığını görüyoruz. Rusya tarafından ilişkilerin normalleşmesi konusunda göstergelerin ortaya çıktığını görüyoruz. Türk vatandaşlarına çalışma izninin yeniden verilmesini bu çerçevede görebiliriz. şeklinde konuştu.

Kurtulmuş'un açıklamasından satırbaşları:

İNGİLTERE'NİN AB'DEN AYRILMASI

AB'nin üzerinde düşünmesi gereken önemli konulardan birisi, bu karara zemin oluşturan ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı konusunda Avrupa'nın ciddi bir şekilde düşünmesi gerekiyor. İngiliz siyasetiyle ilgili değil, AB'nin geleceğiyle ilgili önemli bir konudur.

Yıllar önce bu tehlikeyi gündeme getirmiştik. Dünyadaki en önemli ve en başarılı entegrasyon çabası AB'dir. Avrupa Birliği devlet mekanizmanlarına sahiptir. Ama bu birliği kendi içerisinde ortak bir ordusu olması mümkün olmazsa, AB'nin dağılacağını söylemiştik. Avrupa Birliği'nin Ukrayna krizini çözememesi, AB'nin sorun çözme kabiliyetinin zayıfladığının göstergesiydi. 

33'ÜNCÜ FASIL AÇILACAK VE VİZE SERBESTİSİ

Türkiye bu gelişmeleri yakından takip ediyor. 33'üncü fasıl açılmasıyla ilgili adım bu hafta atılacaktır. İlgili bakanlar bu faslın açılmasını sağlayacaktır. Türkiye, vize serbestisi konusunda hükümlülüklerini yerine getirdiği, kalan 5 madde için de neler talep ettiği gayet açıktır. AB, Türkiye'nin vize serbestisi konusunda gösterdiği hassasiyetin farkında olması, mutabık kalınmış adımların atılması için sürecin başlamasını temenni ediyoruz. Günde binleri aşan mülteciler bugün 20'lere düşmüştür. Bu Türkiye'nin kararlılığının sonucudur. 

TÜRKİYE'YE YAPILACAK YATIRIMLAR

Türkiye'ye yapılacak yatırımlar için yabancılara oturma hakkı verilmesi de gündeme geldi. Belli miktarda sermaye yatırımı yapanlar, kaynağı belli olan paraların Türkiye ekonomisinin canlanmasına katkıda bulunanlar, gayrimenkul satın alanlar, işyeri kuranlar ve istihdam oluşturanlar, iki yıl bankada parasını tutanlar, 5 yıl boyunca devlet tahvili alanlara oturma izni ve vatandaşlık hakkıyla ilgili yasal düzenlemeleri yapıyoruz. 

NÜFUS İŞLEMLERİ

Doğum, evlenme ve ölüm meselesinde nüfus idaresine gitmeden tescil kaydının yapılması düzenlenen yasayla mümkün olacaktır. Soyadı veya ad değiştirmek için mahkemeye gitmeden insanların değiştirmeleri imkanı sağlanacak. Adres değişikliği bildirilmesi gereken alanlarda çok uzun prosedürler kaldırılacaktır. Nüfus ve vatandaşlarlık işlemlerinin daha süratli gelişmesi sağlanacaktır. 

KKTC İLE İLİŞKİLER

Türkiye'nin KKTC'ye yaptığı yatırımlarla ilgili Sayın Türkeş Bey kapsamlı bir sunum yapmıştır. Yıllar içinde yapılan yardımlar gözden geçirilmiş, yardımların arttığı, Kıbrıs'ın her türlü imkana kavuşması için çalışmalar yapıldığını söylemek isterim. Bu sene sonuna kadar Kıbrıs'ta yeni bir durumun ortaya çıkmasını ümit ederiz. Görüşmelerde anlaşma sağlanamazsa o zaman da Türkiye mevcut yardımlarını yeni bir vizyonla sürdürebilir bunları tartıştık. KKTC'nin güvenliği ve toprak paylaşımının altı çizilmiştir.

GÜMRÜK BİRLİĞİ ANLAŞMASI

Türkiye'nin mevcut durumda ciddi kayıplarla karşı karşıya kaldığını görüyoruz. Türkiye'nin Gümrük Birliği anlaşmasını gözden geçirmesi zorunludur. 

ERCİŞ VE MİDYAT'IN İL OLACAĞI İDDİALARI

Böyle bir konu gündeme gelmedi. Bir gazetedeki açıklamayı esas alarak fikir beyan edemeyiz. Bunlar tartışıldığı zaman gündeme gelir, sizinle paylaşırız. 

PARALEL YAPI İLE MÜCADELE VE 657 NO'LU KANUN

Devlet memurluğunun daha aktif hale getirilmesi ile ilgili bir çalışmadır. 

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ

Bugün geldiğimiz nokta 2013'te anlaşılmış noktadır. Geri kabul anlaşmasının imzalanması ve vize serbestisinin sağlanması o gün mutabık kalınmış hususlardır. Haziran'da bunun olabilmesi için AB ile defaatle masaya oturuldu. Ortaya çıkan 72 maddelik bir yol haritası gerçekleşti. Geriye 5 madde kaldı. Türkiye oyunbozanlık yapmadı. Türkiye bu kadar titizlikle verdiği sözleri yerine getirirken, Avrupa son anda 'şu terörle mücadeleden vazgeçin' dedi. Türkiye'nin bekaa meselesi olan, bu mücadele AB istiyor diye akamete uğratılamaz. Kaldı ki bugün bile şehit haberlerimiz geldi, titizlikle yürütülen bu işlemde vatandaşlarımızın burnu kanamasın diye mücadele edildi. Terör örgütlerinin nasıl büyük zayiatlar verdirdiği dünyaca biliniyor. Dünyanın da terörle mücadele konusunda bizim kadar hassas olması lazım. Bugün Avrupa'da, dünyada küresel terör örgütlerinin narkotizme nasıl destek sağladığını Afganistan örneğinden, Kolombiya örneğinden biliyorlar. Türkiye'deki PKK yöneticilerinin nasıl eroin ve esrar kaçakçısı olduğunu biliyorlar. Narkoterörü engellemek için herkes PKK ile, DAEŞ ile mücadelede işbirliği yapmak durumundadır. Herkesin bu müzakereler çerçevesinde Türkiye'nin çoktan vizesiz Avrupa hakkını hak ettiğini görmelerini isteriz. 

ALMANYA'DAN İNCİRLİK'E ZİYARET

Sayın Dışişleri Bakanımız bir açıklama yaptı. Bu bize intikal etmiş bir konu değildir.