BIST 9.549
DOLAR 32,50
EURO 34,82
ALTIN 2.487,32
HABER /  POLİTİKA

Bakanlar Kurulu Saray'da Erdoğan ilk kez yapıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saat 12.20'de başlayan Bakanlar Kurulu'na başkanlık ediyor. Ankara'da günün son dakika haberleri Bakanlar Kurulu toplantısından geliyor.

Abone ol

ANKARA 'da gözler bu haftaki Bakanlar Kurulu toplantısında 15 yıl aradan sonra kabine Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplandı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılan Bakanlar Kurulu toplantısına Tayyip Erdoğan ilk kez 'Cumhurbaşkanı' sıfatıyla başkanlık ediyor. Bugüne kadar sadece 5 Cumhurbaşkanı Bakanlar Kurulu 'na başkanlık etme yetkisini kullandı. Erdoğan seçimlerden önce 'Cumhurbaşkanı olarak Bakanlar Kurulu 'na başkanlık etme' yetkisini kullanacağını söylemişti. Bugün de dediğini yapıyor.

Beştepe 'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı 'nda gerçekleşen Erdoğan başkanlığındaki Bakanlar Kurulu toplantısı saat 12.20'de başladı. Toplantı MGK'nın yapıldığı salonda yapılıyor ve toplantıya 13.30'da öğle yemeği için ara verilecek.
sarayda-cumhurbaşkani-erdoğan-ve-bakanlar-kurulu-toplantisi.jpg
Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı sıfatıyla başkanlık ettiği bu kritik Bakanlar Kurulu toplantısının akşam saatlerine kadar sürmesi bekleniyor.

ALTINCI CUMHURBAŞKANI
bakanlar-kurulu-recep-tayyip-erdoğan-cumhurbaşkanliği-sarayi.jpg
Türkiye'de Cumhurbaşkanlarının Bakanlar Kurulu'na başkanlık etme yetkisi bulunuyor. Ancak bugüne kadar teamüller gereği bir çok Cumhurbaşkanı bu yetkisini kullanmadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyap Erdoğan , çok partili hayata geçişin ardından Bakanlar Kurulu'na başkanlık edecek altıncı cumhurbaşkanı oldu.

hangi-cumhurbaşkanlari-bakanlar-kurulu.jpg

HANGİ CUMHURBAŞKANLARI BAKANLAR KURULU'NA BAŞKANLIK ETTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'dan önce eski cumhurbaşkanları içinde şu isimler Bakanlar Kurulu'na başkanlık ettiler;
-Cemal Gürsel,
-Fahri Korutürk,
-Kenan Evren,
-Turgut Özal
-Süleyman Demirel


Ahmet Necdet Sezer ve Abdullah Gül ise bu yetkiyi hiç kullanmadılar.

EN ÇOK TURGUT ÖZAL BU YETKİYİ KULLANDI

Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın yedi defa başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu'nu, Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren dört, Dördüncü Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, Altıncı Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk ve Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ikişer kez kendi başkanlığında topladı.

bakanlar-kurulu-cumhurbaşkanliği-sarayi.jpgEN SON 15 YIL ÖNCE

Son toplantı, 12 Mayıs 2000'de, Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Demirel'in görev süresinin bitimine dört gün kala, Başbakan Bülent Ecevit'i veda ziyaretinin akabinde Başbakanlık Merkez Bina'da yapıldı.

TARTIŞMA YARATMIŞTI

Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı sıfatıyla Bakanlar Kurulu 'na başkanlık edeceği ilk olarak Binali Yıldırım duyurmuştu. Yıldırım'ın bu açıklamalarına Bülent Arınç'tan tepki gelince Erdoğan bizzat tarih vererek başkanlık edeceğini açıklamıştı. O açıklamadan sonra Bülent Arınç'tan gelen açıklama şöyle olmuştu;