BIST 9.487
DOLAR 32,60
EURO 34,82
ALTIN 2.494,89
HABER /  GÜNCEL

Bakan’dan Taksim ve 1 Mayıs açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Eğer amaç 1977’de Taksim Meydanı’nda hayatlarını kaybedenlerini anmak ise sorun yok. Gidip T...

Abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Eğer amaç 1977’de Taksim Meydanı’nda hayatlarını kaybedenlerini anmak ise sorun yok. Gidip Taksim’de 1 Mayıs’da yaşananlardan dolayı çelenk bırakıp orada belli sayıda bir insan anma yapabilir” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Belçika Krallığı Başbakan Yardımcısı, Sosyal İşler ve Kamu Sağlığı Bakanı Laurette Onkelınx ile makamında bir araya geldi. Çelik ve Onkelinx iki ülke arasında sosyal güvenlik anlaşması imzaladı. Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Çelik, ‘DİSK, KESK gibi sendikalar ve sivil toplum kuruluşları 1 Mayıs’ı Taksim’de yapma kararı aldı. Bu kararı nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu yıl için hükümet bir 1 Mayıs’a Taksim’de kutlamalara açmayı düşünüyor mu?’ Sorusuna, “1 Mayıs emek ve dayanışma günü olarak işçilerin bayram günü olarak tatil günü ilan edildi hükümetimiz tarafından. Daha önceleri 1 Mayıs emekçiler için yasaklı bir gündü bu yasağı ortadan kaldırdık ve emek ve dayanışma günü olarak ilan ettik. Bunun yanında da şunu söyledik; 1 Mayıs Taksim önem arz ettiğinden dolayı 1977’deki müezzif yaşanan olaylardan dolayı eğer amaç 1977’de hayatlarını Taksim meydanında kaybedenlerini anmak ise eğer amaç 1 Mayıs’da mesaj vermek adına kutlamak ise 1 Mayıs’ı emek adına kutlamak ise bunlarla ilgili hiçbir sorun yok. Yani gidip Taksim’de 1 Mayıs’da yaşananlardan dolayı çelenk bırakıp orada belli sayıda bir insan anma yapabilir” diye konuştu.

"AKSİ TAKDİRDE..."
Türkiye’de miting ve gösteri alanlarının belli olduğunu belirten Bakan Çelik, şöyle devam etti:
“Gösteriyi, mitingi de istediğiniz alanlarda yapabilirsiniz. Bu emeğin, dayanışmanın günü olarak ilan edildiğine göre asıl olan 1 Mayıs’a emeğin karşı karşıya bulunduğu sorunları dile getirmek olmalı. Emeğin sorunlarını dile getirmek değil yer konusunda veya başka ideolojik çatışmalarla 1 Mayıs’ı halen eski anlayışlarla gündeme getirmek son derece yanlıştır inancı içerisindeyim. Geliniz orada çelenginizi bırakınız 1977 olaylarını anınız ama mitinginizi de nerede yapacaksanız, Türkiye’nin dört bir yanında 81 ilin de geçtiğimiz yıl bu etkinlikler yapıldı. Şuanda da buna niyetleniyoruz ama müsaade edin de nerede bu gösterilerin toplumsal büyük gösterilerin yapılacağı konusunda bazı belirlenen yerlerde bunları gerçekleştirelim. Umarım sendikalar ve sivil toplum kuruluşları 1 Mayıs’ı gerçekten emeğin hak arama günü olarak kutlarlar ve emeğin sorunlarını dile getirmeye yoğunlaşırlar. Aksi takdirde diğer olumsuz bakış açılarını nelere mal olduğunu dünden bugüne hepimiz biliyoruz.”
(İHA)