BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,18
ALTIN 2.247,37
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bakan'dan son dakika Kobani açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Permerge'ye Kobani'ye geçmeleri için yardımcı olduklarını açıkladı.

Abone ol

KOBANİ'yle ilgili son dakika gelişmeyi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu duyurdu; “Peşmerge’nin Kobani’ye geçmesi için yardımcı oluyoruz” dedi.

IŞİD ile savaşta bugün arka arkaya sıcak gelişmeler yaşanıyor, ABD'nin PKK uzantısı YPG'ye silah yardımı yapmasının ardından Peşmerge'nin de Türkiye'ye geleceği ortaya çıktı.

Peşmerge'nin Türkiye topraklarını kullanarak Kobani'ye geçmesi için Mesud Barzani Ankara'dan talepte bulundu. Ankara'da Peşmerge'nin Türkiye topraklarını kullanmasına izin verdi. Buna göre Kuzey Irak Kürt askerleri Türkiye'ye gelecek ve buradan Kobani'ye nakledilecek.

Barzani'ye yakınlığı ile bilinen Kürt sitesi Rudaw anlaşmayı ifşa edince Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu doğrulamak zorunda kaldı ve iznin verildiğini söyledi.

ÇAVUŞOĞLU'NUN PEŞMERGE AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu son dakika açıklasında şunları söyledi;

-“Kobani’ye insani yardım malzemesi ulaştırılmıştır. Koalisyon ile tam bir işbirliği içinde olduk. Peşmerge Güçleri’nin Kobani’ye geçmeleri için yardımcı oluyoruz. Kobani'nin düşmesini hiç arzu etmedik. Kobani’den kaçarak gelenlerin geri dönerek huzur içinde yaşamalarını istiyoruz.

-PYD'nin Suriye'ye yönelik amaçlar ÖSO'dan farklıdır. Sadece Suriye'nin belli bir bölgesini kontrol etme fikrindedir aynı IŞİD gibi. Dolayısıyla Suriye'nin geleceği, sınır bütünlüğü ve demokratik yapılanması için bir tehdit olduğunu düşünüyoruz. PYD bu tavrını devam ettirdiği takdir de ÖSO'nun da Türkiye'nin de desteğini alamaz.”

GÖRÜŞMELERİMİZ SÜRÜYOR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin "Kobani'ye yardım için işbirliği içindeyiz" açıklamasını hatırlatarak, "Biz de peşmerge güçlerinin Kobani'ye geçişine destek için yardımcı oluyoruz. Bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.

Tunus Dışişleri Bakanı Münci Hamdi ile bakanlıkta baş başa ve heyetlerarası görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, gazetecilerin ABD’nin Kobani’de IŞİD’e karşı savaşan silahlı gruplara yardım yaptığına ilişkin açıklamaların hatırlatılması üzerine, Türkiye'nin Kobani halkına sınırlarını açtığını ve Türkiye'ye gelenleri bağrına bastığını söyledi.

ABD KOBANİ'Yİ SAVUNAN GÜÇLERE YARDIM ETTİ

Çavuşoğlu, 200 bine yakın Kobanili'nin Türkiye'de yaşadığını hatırlatarak, "Kobani'nin düşmesini hiçbir zaman arzu etmedik, etmeyiz de. Bunu önlemek için Türkiye her türlü çabayı göstermiş, her türlü insani ve tıbbi yardımı ulaştırmıştır. Angajman kurallarımızı da hassasiyetle uyguladık ve koalisyon ile tam bir işbirliği içinde olduk" diye konuştu.

Bölgenin tüm tehditlerden arındırılmasını istediklerini vurgulayan Çavuşoğlu, bugün ABD’nin Kobani'yi savunan tüm güçlere havadan atarak ulaştırdığı askeri ve tıbbi malzeme yardımını da bu çerçevede değerlendirdiklerini belirtti. Bugün Kobani'de IŞİD'e karşı mücadele eden grupların sayısının yedi olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

PYD'NİN AMAÇLARI ÖSO'DAN FARKLI

"PYD’nin yanında 7-8 grup vardır ve bunlar birlikte ortak bir karargah kurmuştur. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi de 'Kobani'ye yardım için işbirliği içindeyiz' açıklamasını yapmıştır. Biz de peşmerge güçlerinin Kobani'ye geçişine destek için yardımcı oluyoruz. Bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor."

Çavuşoğlu, Kobani'den Türkiye'ye kaçmak zorunda kalanların tekrar Kobani'ye dönüp huzur içinde yaşamasını istediklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Tabii burada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar da var. PYD’nin Suriye'ye yönelik amaçları ÖSO’dan farklıdır. Yani sadece Suriye'nin belli bir bölgesini kontrol etme amacı gütmektedir aynı IŞİD gibi. Dolayısıyla bunun Suriye'nin geleceği ve demokratik yapılanması için bir tehdit olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla PYD bu emellerini sürdürdükçe ÖSO’nun da Türkiye'nin de desteğini alamaz. Burada PYD’nin de diğer unsurların da buradaki politikalarını değiştirmesi, bu emellerinden vazgeçmesi gerekiyor.

Diğer taraftan Suriye'deki gelişmelerle ilgili her zaman bu sorunun gerçek sebebin de unutulmaması gerektiğini vurguluyoruz ve Esed rejiminin Suriye'deki durumun gerçek sebebi olduğunu her vesileyle söylüyoruz. Esed rejimiyle de IŞİD ile de bugün mücadele eden tek unsurun ÖSO olduğunu da unutmamamız gerekiyor. Dolayısıyla genel anlamda daha kapsamlı bir strateji çerçevesinde burada esas desteklenmesi gereken grubun ÖSO olduğu konusunda müttefiklerimizle de hemfikiriz."